Nemačka ne traži priznanje Kosova

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kaže da ne vidi nikakvu osnovu za pretpostavke da će Nemačka od Srbije tražiti da prizna Kosovo kao uslov za ulazak u EU.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

17:35

Default images

Nakon informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima da će, posle formiranja Vlade, kancelarka Angela Merkel Beogradu postaviti priznanje Kosova kao uslov za eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju, ambasador Mas kaže za B92 da je "veoma iznenađen" takvim napisima.

"Ne vidim nikakvu osnovu za takve pretpostavke. Pre oko dve nedelje, 14. i 15. septembra, imao sam razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova i u kabinetu kancelarke, da je bilo ikakvih promena stava, verujem da bih o tome bio obavešten", rekao je Mas.

"Mislim da je ovde reč samo o hipotezi nekog eksperta, ali da ona nije utemeljena. Kancelarka ostaje ista i spoljna politika ostaje ista", tvrdi on. Mas je rekao i da ne vidi nijednu značajnu promenu koja bi mogla da usledi.

"Nijedna vodeća politička partija nije osporavala spoljnu politiku tokom predizborne kampanje. To se odnosi i na politiku Nemačke unutar Evropske unije, a to znači i da naš stav prema zemljama koje hoće da se pridruže Uniji ostaje nepromenjen. Ne očekujem, zato, nikakve promene u politici prema Srbiji", kaže nemački ambasador u Beogradu.

Ceo intervju sa Volframom Masom možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: