Spoljna politika Nemačke ostaje ista

Posle prošlonedeljnih izbora Nemačka je dobila novu koaliciju. Na vlasti ostaju Demohrišćani i kancelarka Angela Merkel, ali im se pridružuju liberali, koji će, prema ranijem dogovoru, preuzeti spoljnu politiku. Šta to znači za Srbiju, objašnjava sagovornik B92, ambasador Nemačke Volfram Mas.

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Petak, 02.10.2009.

17:28

Default images

B92: Dobro veče, dobro došli. Rekla sam da bih na samom početku želela da proverim tu tezu naših kolega iz Dojče velea, čiji je analitičar rekao da će odmah posle formiranja Vlade, kancelarka Angela Merkel Beogradu postaviti sasvim jasno pitanje - da li namerava da prizna nezavisnost Kosova, i da će to postaviti kao uslov za eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Mas: Čuo sam to i bio veoma iznenađen. Ne vidim nikakvu osnovu za takve pretpostavke. Pre oko dve nedelje, 14. i 15. septembra, imao sam razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova i u kabinetu kancelarke, da je bilo ikakvih promena stava verujem da bih o tome bio obavešten.

Mislim da je ovde reč samo o hipotezi nekog eksperta, ali da ona nije utemeljena. Kancelarka ostaje ista, i spoljna politika ostaje ista.

B92: Ako Kosovo u ovom trenutku nije tema, da li treba da očekujemo neke druge promene u nemačkoj spoljnoj politici, naročito u regionu?

Mas: Ne, iskreno ne vidim nijednu značajnu promenu koja bi mogla da usledi. Nijedna vodeća politička partija nije osporavala spoljnu politiku tokom predizborne kampanje. To se odnosi i na politiku Nemačke unutar Evropske unije, a to znači i da naš stav prema zemljama koje hoće da se pridruže Uniji ostaje nepromenjen. Ne očekujem, zato, nikakve promene u politici prema Srbiji!

B92: Da se, onda, vratimo na stare teme. Proces evropskih integracija Srbije je na neki način blokiran, ili delimično blokiran. Ne primenjuje se Trgovinski sporazum kao ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da li vidite prostor za bilo kakav napredak?

Mas: Vama su poznati razlozi zbog kojih se Trgovinski sporazum ne primenjuje. Najiskrenije govoreći, ne vidim neku drugu mogućnost za deblokadu tog procesa osim da se uhapsi Ratko Mladić i prebaci u Hag. Do tada moramo da živimo bez Sporazuma, tog očiglednog simbola približavanju Evropskoj uniji.

Međutim, kao što sam rekao, za mene je mnogo važnije, kada se govori o približavanju Srbije Evropskoj uniji, da Vlada, Parlament i administracija nastave putem koji predviđa set pravnih normi i propisa Evroske unije. Srbija je, od početka ove godine, već uspela da veoma ubrza taj proces i mislim da je na veoma dobrom putu. Ono što je u tom pogledu učinjeno, nije bilo gubljenje vremena, naprotiv, sprovedenim reformama se značajno skraćuje vreme koje je neophodno da proces integracija bude završen.

B92: Gospodine Ambasadore, sada se postavlja pitanje da li je to dovoljno. Sigurna sam da Vam je poznato da ovdašnja vlast razmišlja o podnošenju zahteva za kandidaturu, uprkos tome što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trenutno blokiran. Da li je to mudra odluka?

Mas: Iskreno govoreći, ja verujem da je, bar kada je reč o tim ključnim koracima, dobro ići redom a ne preskačući. Ali, opet naglašavam da je najvažniji svakodnevi rad, istinska primena svega onoga što mora da se usvoji i primeni pre nego što se prođe kroz tu kapiju koja vodi ka Evropskoj uniji. Srbija dobro radi svoj posao, na dobrom je putu i ne gubi vreme.

B92: Da li je tačno da se može nazreti kraj ekonomske krize i ako je tako da li Srbija može da očekuje nove investicije iz Nemačke?

Mas: Svi se, naravno, nadamo da je kraj blizu. Postoje, zaista, ekonomski pokazatelji koji su ohrabrujući. U Nemačkoj beležimo i blagi rast privrede, a iskustvo nas uči da kada krene Evropskoj uniji ili centralnoj Evropi, to onda ima pozitivan efekat i na naše partnere u drugim delovima sveta.

Što se trgovine i investicija tiče mi smo jedan od najvećih partnera Srbije, ako ne i najjači, tako da isti efekat očekujem i u Srbiji. Očekujem, naravno, pojačano interesovanje investitora za ovu zemlju. Tačno je da je trenutno zatišje, ali ipak, hteo bih da naglasim da sam u sredu prisusvovao početku investicije kompanije “Henkel”, koja je uložila sedmocifreni iznos u evrima, u modernizaciju svojih pogona.

Koliko sam razumeo, za dve nedelje će jedna kompanija iz autoindustrije ovde pokrenuti proizvodnju. Dakle, stvari se pokreću. Ja ne mislim da je to dovoljno i voleo bih da u budućnosti toga bude više, ali nadam se da će to i dogoditi sa popuštanjem ekonomske krize.

B92: I na kraju, govoreći o Nemačkoj, da kažemo da se spremate za obeležavanje dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida. Priča se da će to biti velika proslava.

Mas: U pravu ste i veoma se radujemo zbog toga. Već sutra proslavljamo naš nacionalni praznik 3. oktobar, i to će biti 20. put da obeležavamo kraj procesa ujedinjenja, a potom ćemo 9. novembra, obeležiti 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, što je bio i početak tog procesa ujedinjenja.

Oko tog datuma ćemo organizovati Dane Nemačke u Srbiji kada ćemo javnosti u Srbiji pokušati da pokažemo sve aspekte naše saradnje - od muzike i umetnosti do biznisa i politike, do ekologije. Uključićemo i škole u taj program, jer zaista želimo da pokažemo da je Srbija naš partner u mnogim aspektima.

B92: Hvala puno na ovom razgovoru.

Mas: Nema na čemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: