U Sibiru u nesreći sedam žrtava

U nesreći u najvećoj hidroelektrani u Rusiji, u Sibiru, poginulo je sedam osoba i 11 ih je povređeno, javila je agencija RIA Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

09:23

Default images

Ruska državna televizija javila je da se traga za još 56 ljudi u centrali Sajano-Šušenskaja u Hakasiji. Šef kompanije "Rusgidro" Vasilij Zubakin izjavio je da je iz nejasnih razloga došlo do dva jaka hidroudara, koji su u brani razrušili dva kanala sa vodom.

Pokidani su električni kablovi, poplavljen mašinski centar i razrušen jedan agregat, zbog čega je obistavljen rad centra. Seizmolog iz sibirskog centra Viktor Solovjov izjavio je da u vreme havarije nije bilo seizmičkih aktivnosti.

"Nemamo podatke o jakom zemljotresu koji bi mogao da utiče na branu, a slaba pomeranja ne bi uticala", rekao je Solovjov za RIA Novosti.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije navelo je da pretnji da će stanovništvo ostati bez struje, kao i da će doći do poplava, nema. Deo stanice radi "na prazno", kako bi voda slobodno proticala.

Zubakin je naveo da šteta može dostići milijarde rubalja, a da će za popravku, kako bi hidroelektrana nastavila rad, biti potrebno verovatno nekoliko meseci.

Za popravku samog agregata, koji je razrušen, biće potrebna jedna i po do dve godine, dodao je on. Sajano-Šušenskaja je jedna od najvećih hidroelektrana u svetu, sa 10 hidroagregata od po 640 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: