Pjongjang: Odgovoričemo istom merom

Severna Koreja je osudila američko-južnokorejske vojne vežbe koje i upozorila da će na svaku pretnju napada nukleranim oružjem odgovoriti istom merom.

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2009.

12:54

Default images

Ukoliko "američki imperijalisti i grupa Li Mjung-baka", južnokorejskog predsednika, zaprete nukleranim napadom Narodnoj Demokratskoj Republici Severnoj Koreji, ona će odgovoriti na isti način, upozorio je neimenovani vojni zvaničnik Severne Koreje.

On je kazao da "američki gospodar i njegove sluge žele da kroz nuklearne ratne vežbe upute otvoreni poziv za jačanje sankcija i pritiska na Severnu Koreju i za njihovu primenu u praksi", prenele su svetske agencije, pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Najavljena zajednička vežba vojnih snaga Seula i Vašingtona, koja bi trebalo da počne u ponedeljak, obuhvata kompjuterske simulacije i vežbe komunikacija.

Pjongjang međutim, osim što je osudio zajedničke vežbe, ukazuje da je to varka "za one koji ne znaju ništa o politici i vojsci i za naivnu decu koja samo što su počela da uče osnovna pravila aritmetike".

Severna i Južna Koreja su "tehnički" još u ratu, pošto se njihov oružani sukob 1950-53. godine završio prekidom vatre, ali mirovni sporazum do sada nije potpisan.

SAD u Južnoj Koreji imaju više od 28.000 raspoređenih vojnika, čiji je zadatak podrška južnokorejskoj vojsci, koja broji 670.000 vojnika.

Severna Koreja ima oko 1,2 miliona vojnika, koji su, međutim, opremljeni znatno lošijim naoružanjem od američke i južnokorejske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: