Jelašić: Vlada bez plana za MMF

Guverner NBS Radovan Jelašić ocenio da Vlada Srbije nema detaljan plan sa kojim će izaći pred predstavnike MMF-a koji dolaze u Srbiju 24. avgusta.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2009.

00:00

Default images

"Ja samo čujem šta Vlada neće, a niko ne govori šta smo spremni da uradimo, odnosno koje mere ćemo primeniti. Nisam čuo nijedan konkretan predlog šta bi trebalo da uradimo, sem 'horskog pevanja' da MMF treba da nam dozvoli veći budžetski deficit", kazao je Jelašić u intervjuu za Večernje novosti.

Na pitanje da li je potrebno uvesti dodatno oporezivanje zarada koje prelaze 40.000 dinara i povećanje PDV na 20 odsto, Jelašić je ocenio da bi smanjenje zarada koje su iznad proseka, donelo minimalan prihod.

"Zato ako se ide tim putem treba uključiti i primanja ispod proseka. Isto tako treba povećati i prihode od PDV-a. Samo, sada je situacija drugačija od one u martu, budžetska rupa je veća i više nije dovoljno da se PDV podigne za jedan odsto", kazao je guverner.

Jelašić je kazao da ukoliko se Vlada odluči na povećanje PDV za dva do tri odsto to neće "znatnije uticati na cene namirnica iz potrošačke korpe".

"Ako se porez na dodatu vrednost još značajnije poveća, inflacija može da pređe zacrtanih 10 odsto", dodao je on.

On je rekao da u državnoj kasa u zavisnosti od meseca fali od 10 do 15 milijardi dinara, ali da isplata penzija i plata nije ugrožena.

Jelašić je zamerio vladi što se ne pridržava plana i ne poštuje mere koje je donela, odnosno nepoštovanje "obaveza transfera 40 odsto sopstvenih prihoda budžetskih korisnika - da javna preduzeća ne transferišu dobit u republičku kasu".

On je rekao da je javni dug Srbije u ovom trenutku oko 7,3 milijardi evra.

"Međutim, najveći problem je brzina novog zaduživanja, koji bi, kako sada stvari stoje, mogao da se u roku od samo dve godine poveća za čak 50 odsto i dostigne blizu 40 odsto BDP", kazao je guverner.

Jelašić je rekao i da se "jeftiniji krediti" mogu očekivati na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: