Bono Voks poredi Irsku i Srbiju

U intervjuu za B92, uoči početka svetske turneje, lider benda U2 Bono Voks uporedio je situaciju na Balkanu sa Irskom.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

01:01

Default images

Turneja pod imenom "360 stepeni" trajaće do kraja oktobra i obuhvata četrdesetak koncerata u Evropi i Severnoj Americi. Koncerte u Zagrebu grupa shvata kao centralni događaj za region zapadnog Balkana.

U intervjuu koji će biti emitovan na programu našeg radija i televizije, članovi grupe govore o aktuelnoj turneji, o svojoj karijeri, ali odgovaraju i na neizbežna pitanja o kontroverzama koje izaziva njihov društveno-politički aktivizam, pre svega onaj koji vodi njihov pevač Bono Voks.

Na pitanje da li ga poličari zloupotrebljavaju, Voks odgovara potvrdno.

"To se događalo, ali to ima svoju cenu i ona je za njih visoka. Mi nismo naivni i ne ulazimo u takve stvari, a da ne znamo kolika je vrednost, na primer, jedne fotografije. Ali, mi imamo stvarne rezultate – najsiromašnijim zemljama je otpisano 70 milijardi dolara duga zbog toga što se veliki broj nas organizovao, tri miliona Afrikanaca je dobilo lekove protiv side zato što smo se organizovali", kaže Bono Voks.

"Sad, da li je ostalima iz benda neprijatno kad me vide kako se grlim sa nekim koga ne vole ili ne poštuju? Da, ali oni su na to spremni, ako daje rezultate. Da rezultata nema, verovatno bi rekli - koriste te, a ne dobijaš ništa za uzvrat što spavaš sa političarima“, kaže on.

U2 dolaze u region zapadnog Balkana prvi put posle koncerta u Sarajevu 1997. godine. Sadašnju situaciju u našem delu sveta Bono koristi za poređenje sa Irskom, ali i za komentar o današnjoj Evropi i mestu našeg regiona u njoj.

“U Irskoj postoje četiri oblasti, regije, i mi smo imali naše razlike i teškoće u pronalaženju jedinstva kao nacije", navodi Voks.

"Ali, jedan važan mislilac, filozof Ričard Karni, došao je na ideju u petoj regiji. On je rekao da Irsku ne čine četiri regije, već pet – peta regija je naša mašta. Kada tamo odemo i kada živimo u zemlji naše imaginacije, sve fizičke prepreke nestaju”, kaže on.

"Još jedna stvar koja je važna za vaš region ima veze sa Irskom. Zbog naših problema između severa i juga zemlje, savetovano nam je da što su sever i jug zemlje bliži Evropi, to će biti bliži i međusobno. To se sada pokazuje kao tačno", kaže Voks.

"Zanimljivo je i to kuda cela Evropa ide, ali problem je u tome što je u ovom trenutku to jedan hladan koncept; intelektualna ideja, misao koja tek treba da postane osećanje”, navodi on i napominje: ”to bih voleo da vidim, i u tome će zapadni Balkan imati važnu ulogu, kako se bude približavao Evropi – koje je vaše mesto u Evropi, kakva su vaša osećanja prema njoj. Evropa nije gotov posao, ona nije dovršena".

"Čak bi se moglo reći da tek treba da bude osmišljena kao emotivni i kulturni koncept”, smatra on.

Celokupan intervju sa članovima grupe U2 možete slušati u sredu, 5. i petak, 7. avgusta na Radiju B92 u emisiji "Neviđeno", od 18 do 20 sati, a gledati u specijalnoj emisiji na programu TV B92 u subotu od 19 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: