Šta Srbi misle o Amerikancima

Srbija i Pakistan dele prvo mesto na listi zemalja čija javnost najčešće iskazuje negativne stavove prema SAD, pokazalo je istraživanje agencije Medijum galup.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2009.

01:05

Default images

Dok se u većini zemalja obuhvaćenih istraživanjem beleži poboljšanje stavova prema SAD, u Srbiji i Pakistanu negativni stavovi su još češći nego pre tri godine – u Srbiji za 18 odsto, a u Pakistanu za 13 odsto.

Među zemljama regiona, Srbija je ubedljivo prva na listi u negativnim stavovima, daleko ispred Bosne i Hercegovine, gde ima 30 odsto onih koji iskazuju negativno mišljenje. Istovremeno, većina stanovnika Albanije, Makedonije i Rumunije ima pozitivan stav prema SAD.

Ali, odnos Srba prema Americi je očigledno mnogo složeniji od rezultata istraživanja.

Džordan Grin, dvadesetčetvorogodišnji kvoterbek i najbolji igrač beogradskih „Vukova”, šampiona Srbije u američkom fudbalu, na razgovor je došao s Goranom Nišavićem, mladim predsednikom kluba. Nišavić podseća da je američki fudbal počeo da se igra posle bombardovanja NATO-a, uglavnom po parkovima.

“Mi smo izuzetno talentovani za ovaj sport i možda zvuči paradoksalno, ali ova igra je izuzetno bliska našem mentalitetu”, kaže Nišavić.

Grin s još dvojicom američkih saigrača „Vukova” živi u iznajmljenom stanu u Beogradu. Zvezda „Vukova” ne oseća da živi u zemlji u kojoj, statistički, ne vole Ameriku.

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da treba praviti suštinsku razliku između raspoloženja građana Srbije prema politici SAD, u odnosu na njihovo mišljenje o Americi i Amerikancima.

“Ako bi etnička distanca bila merilo istraživanja, mislim da kod nas procenat antiamerikanizma ne bi bio izražen”, tvrdi Radun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: