Ministar: Propusti u dokumentaciji

Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da je bilo propusta u dokumentaciji, ali ne i u lečenju šesnaestomesečne bebe koja je umrla od meningitisa.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2009.

12:00

Default images

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je za B92 da analize inspekcije Ministarstva zdravlja pokazuju da je došlo do ozbiljnih propusta u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja Novi Beograd tokom lečenja šesnaestomosečne N.T. koja je preminula usled bakterijskog meningitisa.

On, takođe, kaže da će od gradonačelnika Beograda biti zahtevano da se ispitaju i kazne direktorka Doma zdravlja Novi Beograd, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece i drugih odgovornih lica u tom Domu zdravlja.

Nalazi inspekcije dostavljeni su Tužilaštvu koje bi trebalo da ispita krivično-pravnu odgovornost lekara, kao i Lekarskoj komori.

"Inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja Novi Beograd i u Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovali su poštovanje predviđenih stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice N.T. Konstatovani su ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja Novi Beograd", kazao je ministar Milosavljević.

"Od gradonačelnika Beograda zahtevano je ispitivanje i kažnjavanje zbog organizacione odgovornosti direktora Doma zdravlja, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i eventualno drugih odgovornih lica u Domu zdravlja Novi Beograd", naveo je on.

Uprava Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj traži da se uradi sudsko-medicinska obdukcija preminule bebe.

U Četvrtom opštinskom tužilaštvu očekuju nalaze zdravstvene inspekcije, kao i nalaze sa obdukcije.

U Republičkom javnom tužilaštvu je za B92 potvrđeno da su do njih stigle analize inspekcije.

"Tužilaštvo će svu dokumentaciju i izveštaje koje nam je dostavilo Ministartvo zdravlja proveriti, ispitati, utvrdiće da li postoji krivična odgovornost, koja lica su napravila propuste, i tek nakon celokupne pravne analize i prikupljanja potrebnih informacija i obaveštenja o tom slučaju ustanoviće da li postoji krivična odgovornost”, kaže Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva.
Tomo Zoriæ (FoNet, arhiva)
“Ukoliko se ustanovi da postoji krivična odgovornost lica koja su postupala, Tužilaštvo će kvalifikovati koje krivično delo je u pitanju i pokrenuće odgovrajući krivični postupak”, rekao je on.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče je zatražio ostavku direktorke Doma zdravlja Novi Beograd, doktorke Katerine Vekić zbog smrti šesnaestomesečne bebe, bez obzira na rezultate analiza.

Đilas je danas oceni da je nedopustivo da direktorka Doma zdravlja Novi Beograd ostane na toj funkciji posle tragedije kao što je smrt šesnaestomesečne bebe.

On je novinarima, pre pocetka sednice Skupštine grada, kazao da je logično da ona podnese ostavku, i da će, ukoliko to ne učini, on "pokrenuti proceduru za njenu smenu".

U Domu zdravlja ove najave nisu želeli da komentarišu.

Kako je za B92 rečeno, o svom stavu javnost će obavestiti tek kada zvanično od Ministarstva dobiju analize inspekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: