Glavašu određen 24-časovni pritvor

Hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš ostaje u pritvoru bosanke policije do sutra zbog neophodnih provera dokumenata, posle jutrošnjeg hapšenja u Kupresu.

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2009.

09:58

Default images

To je odlučilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, posle višesatnog saslušanja. Glavaš je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva BIH, u Kupresu u Herecegovini, na osnovu međunarone poternice koju je za njim raspisala Hrvatska, pošto je osuđen za ratni zločin nad Srbima na 10 godina zatvora.

Na saslušanje u zgradu Tužilaštva BIH u Sarajevu Glavaš je doveden uz pratnju jakih snaga policije i sa lisicama na rukama.

Na početku svi, pa i njegov advokat su tvrdili da će Glavaš nakon saslušanja biti pušten na slobodu, jer između Hrvatske i Bosne ne postoji međudržavni ugovor o ekstradiciji:

Međutim, nakon saslušanja advokat je promenio mišljenje i samo kratko rekao da je tužilac BiH odlučio za 24-časovni pritvor zbog provere dokumenata.

Ti dokumenti treba da pokažu da Glavaš ima i bosansko državljanstvo što bi ga spasilo izručenja Hrvatskoj.

Ministar bezbednosti BIH Tarik Sadović naveo je da nepostojanje međudržavnog ugovora o ekstradiciji stvara velike probleme :

Glavaš je uhapšen u toku prepodneva u Kupresu u Hercegovini, na osnovu Interpolove poternice.

Poternica je raspisana zbog presude županijskog suda u Zagrebu po kojoj je Glavaš osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku. Istog dana kada je presuda izrečena Glaavaš je ponegao za Bosnu čije državljanstvo takođe poseduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: