Sapuni i kreme od magarećeg mleka

U prirodnom rezervatu ”Zasavica” u Sremskoj Mitrovici odnedavno uzgaju i magarce, a počeli su i proizvodnju sapuna, kreme za lice i likere od magarećeg mleka.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

10:56

Default images

Osim starih rasa genetičkih resursa Srbije, mangulice, balkanske koze, bosanske buše, golovratih kokoši i drugih zaboravljenih rasa u prirodnom rezervatu ”Zasavica” uzgajaju i magarce.

Uz specijalitete – slaninu i kobasicu od mangulice, uprava rezervata počela je proizvodnju sapuna, kreme za lice i likera od magarećeg mleka.

Na najvećoj farmi muznih magarica na Balkanu, u prirodnom rezervatu Zasavica trenutno ima oko 100 jedinki rase balkanski magarac. Osim kobasica od magarećeg mesa, ovde se prodaje i magarece mleko:

„Ja magarice muzem četiri puta dnevno, ujutro u sedam sati, u jedanaest, u dva i u pet. Mleka daju za dve godine oko 20 litara, a krava jedna dnevno da tu količinu“ kaže Radivoj Kunić.

Magareće mleko ima 60 puta više C vitamina od kravljeg i najsličnije je ljudskom mleku.

Čuva se smrznuto, a pije se sirovo, bez kuvanja jer nema nijednu bakteriju, a lekovita svojastva i kvalitet diktiraju cenu.

„Skoro je došao jedan čovek iz Austrije i kupio za svoje dete litar. To je platio 40 evra“ dodaje Kunić.

Eksperimentišući sa magarećim mlekom, uprava „Zasavice“ nedavno je promovisala i nekoliko proizvoda: sapun i kremu za lice po francuskom i liker po belgijskom receptu.

Po ugledu na legendu, prema kojoj je egipatska kraljica Kleopatra kožu negovala kupkama od magarećeg mleka, u „Zasavici“ su mužom nekoliko desetina magarica prikupili oko 70 litara mleka.

„Raspisali smo ponudu za kupanje u magarećem mleku jedne dame kojoj će to platiti njen džentlmen. Za sada su se već prijavila njih četvorića“ priča zamenik upravnika prirodnog rezervata Slađan Papić.

Početna cena za kupanje u magarećem mleku je pet hiljada evra, a sudeći po broju prijavljenih, borba će biti žestoka i to za džentlmene sa dubokim džepom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: