Ugovor o gradnji "Banatskog Dvora"

"Srbijagas" i austrijska kompanija "Hit" potpisali su ugovor vredan 5,5 miliona evra za izgradnju proizvodne linije u podzemnom skladištu gasa "Banatski Dvor".

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

12:31

Default images

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je nakon potpisivanja ugovora rekao da će u ponedeljak 13. aprila početi izgradnja nove proizvodne linije i da će se radovi finansirati iz budžeta "Srbijagasa".

"Rok za završetak radova je 233 dana. Nakon tog roka 'Banatski Dvor' će moći da proizvede pet miliona kubnih metara dnevno", rekao je Bajatović.

On je objasnio da će kapacitet skladišta sledeće sezone biti 300 miliona kubnih metara, što bi u slučaju gasne krize kakva se dogodila u januaru omogućilo snabdevanje stanovništva 60 dana.

"Nadam se da ovo neće biti jedino skladište gasa u Srbiji, jer će i preporuke Evropske unije i potrebe sigurnosti snabdevanja zahtevati da razmatramo izgradnju još ovakvih kapaciteta", rekao je Bajatović.

"U toku ove godine ćemo sa ministarstvom energetike i Vladom Srbije uraditi predloge da se u narednih nekoliko godina razmotri izgradnja još jednog skladišnog kapaciteta kako bismo obezbedili Srbiji snabdevanje gasom na nivou šestomesečnih rezervi", rekao je Bajatović.

On nije želeo da precizira o kojoj lokaciji je reč.

Prema njegovim rečima, Srbija ima ukupne skladišne mogućnosti između pet i sedam milijardi kubnih metara gasa.

Vlasnik austrijske kompanije "Hit" Vilhem Huber rekao je da će se kompanija truditi da sve radove izvede u dogovorenim rokovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: