Problemi u slučaju ubistva Zarića

Prijatelji Đorđa Zarića, koga je ubio policajac Interventne jedinice Miljan Raičević, zatražili su da prestanu medijske spekulacije koje ometaju istragu.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2009.

18:40

Default images

Konferenciji za novinare trebalo je da prisustvuju i Zarićev brat Milan i devojka ubijenog mladića Jovana Dobrić, ali se oni nisu pojavili pošto su na internet društvenoj mreži "Fejsbuk" pronašli grupe u kojima pripadnici policije podržavaju postupak 25-godišnjeg policajca Raičevića.

Predsednik fudbalskog kluba Resnik, za koji je Zarić igrao, Bojan Brkić i otac Filipa Milićevića, vozača automobila koji je Raičević zaustavio sa kolegama, a u kome je ubijeni momak bio na mestu suvozača, rekao je da je zabrinut zbog takvog stava policajaca, iako direktnih pretnji nije bilo.

"Jutros sam video tu frapantnu stvar. Neki su bukvalno govorili: 'Bravo Miljane, dobro si postupio, dobio je ono što je zaslužio'. Valjda je to poruka narodu da će interventna nastaviti tako da se ponaša", rekao je vidno uzbuđeni Brkić.

"Šta će se desiti ako moj sin pred istražnim sudijom izjavi nešto što se njima (policajcima) neće svideti? Razumem da je Miljanu teško... da je to uradio iz nehata, nenamerno... Ali zašto policija ne ponudi pomoć porodici Đorđa Zarića? Zašto opravdava sve ovo", dodao je Brkić.

Predsednik FK Resnik je naveo da porodice Zarića i Milićevića veruju u pravosudne organe i da ne razmišljaju o bilo kakvoj osveti.

On je ipak demantovao tvrdnje policije da se Milićević, koji je pijan prošao kroz crveno svetlo na semaforu, nije zaustavio na još nekoliko semafora.

"Nije tačno da su prošli nekoliko semafora. Prošli su samo jedan što se lako može utvrditi. Nije tačno i da su se opirali hapšenju", istakao je Brkić.

On je kazao i da se porodice Zarića i Milićevića potpuno ograđuju od nasilnih protesta kakvih je bilo dva dana posle incidenta.

"Takvi postupci samo otvaraju vrata za nove manipulacije, a znamo i da Zarić nije bio pristalica istih", rekao je Brkić i dodao da je ime stadiona FK Resnik već promenjeno u stadion "Đorđe Zarić".

On je naveo i da je Đorđe Zarić bio izvanredan momak, fudbaler i student, koga su svi voleli, a kome je i otac policajac, što je potvrdio i trener Resnika Dejan Jeremić.

Advokatica Zora Dobričanin-Nikodinović ocenila je da Raičevićeva izjava da je njegov pištolj "CZ 99" sam opalio dok se sa Zarićem otimao oko pištolja nije logična.

"Taj pištolj ne može da opali ako se obarač ne pritisne, a Raičević se pri tom nije ponašao u skladu sa policijskim pravilima, koja tačno propisuju kada se može upotrebiti oružje i sila. U ovom slučaju apsolutno nije bilo osnova za upotrebu sile", rekla je ona.

"Pominje se i da je automobil u kome se vozio Zarić bio sličan nekom sumnjivom automobilom. Šta to znači? Sličan automobil, nije isti automobil", dodala je.

Ona je rekla i da je Milićević veoma zastrašen i da su se neki pripadnici policije ponašali "prilično restriktivno" tokom njegovog ispitivanja.

Zarić je ubijen u ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu, a Raičeviću je određen jednomesečni pritvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: