Tači: Sastao bih se sa Tadićem

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je spreman da primi predsednika Srbije Borisa Tadića, uz uslov da Tadić dođe u posetu institucijama Kosova.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 08.03.2009.

14:34

Default images

Sva javna lica dužna su da poštuju zakone kad ulaze ili izlaze iz republike Kosova, kazao je Tači u Čaglavici na tribini o zajednicama i procesu povratka odgovarajući na pitanje da li bi izdao naredbu o zabrani ulaska Tadića na Kosovu. "Pozivam predsednika Tadića da dođe u moju kancelariju, da umesto lisica i ćelija, razgovaramo o međudržavnoj saradnji” rekao je Tači.

Objašnjavajući detalje incidenta pre dva dana između pripadnika Kosovske policijske službe i potpredsednice Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rade Trajković na administrativnom prezlazu Meradre, Tači je rekao da ne veruje da ona želi da krši zakon.

Rada Trajković se, kako je naveo, "tom prilikom suočila sa poštovanjem zakona".

Na pitanje zašto Vlada Kosova do sada nije podnela Skupštini na usvajanje zakon o povratku proteranih i njihove imovine kako je to predviđeno Ahtisarijevim planom, Tači je kazao da pitanje povratka ne treba da reguliše poseban zakon jer je to ustavna obaveza.

Premijer Kosova je rekao da je cilj njegove vlade da se omogući blagostanje za sve zajednice koje žive na Kosovu, pa i srpsku, i pritom pozvao sve da se vrate i uključe u rad insitucija republike Kosovo.

Ministar zadužen za povratak Saša Rašić rekao je da je simboličan broj ljudi koji se vraćaju. Kako je precizirao, od početka njegovog mandata oktobra prošle godine do danas na Kosovo vraćeno 640 lica, od kojih je 220 Srba.

"Projekat Lapje Selo će zbrinuti ne samo povratnike iz kolektivnih centara koje se nalaze u Srbije, već i interno raseljena lica koje se nalaze na centralnom Kosovu i jedan deo će ići socijalnim slučajevima“ rekao je ministar za zajednice Saša Rašić.

Tačijev savetnik za Srđan Sentić naveo je slučaj u selu Pasjane, gde je od jednostranog proglšenja nezavisnosti Kosova svoje domove napustilo 120 porodica.

Tači je, međutim, rekao da je trend povratka pozitivan i da će se on nastaviti.

Pitanja o ratnim sukobima 1999. godine, Tači je rekao da je "Hag odgovorio šta je bilo na Kosovu sviđalo se to nekom ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: