Krivična prijava protiv Dodika?

Zamenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH podneo je Tužilaštvu izveštaj kojim Milorada Dodika i neke ministre iz RS tereti da su oštetitili budžet.

Izvor: SRNA, Beta

Četvrtak, 19.02.2009.

15:24

Default images

Kako agencija Beta saznaje u Tužilaštvu BiH, Državna agencija za istrage (SIPA) sprovela je istragu u vezi sa određenim građevinskim projektima u RS i utvrdila da su Vlada i određene institucije tog entiteta BiH počinile nezakonite radnje u realizaciji tih projekata. Međutim, direktor Agencije kaže da se istraga vodila bez njegovog znanja.

U krivičnoj prijavi dostavljenoj Tužilaštvu BiH navodi se da je "učinjeno više krivičnih dela organizovanog kriminala, pranja novca, kao i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja", čime su budžeti RS i BiH oštećeni za 145 miliona KM.

Prema izvoru Bete, krivična prijava podneta je protiv jedanaest osoba "udruženih u zločinačku organizaciju s premijerom Miloradom Dodikom na čelu".

Među onima koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom nalazi se i nekoliko ministara i osoba iz poslovnog sveta RS.

Direktor SIPA-e: Neprofesionalno postupanje

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Mirko Lujić izjavio je da je pre nekoliko dana zamenik direktora SIPA-e Dragan Lukač, zajedno sa neposrednim saradnicima i u ime kriminalističko-istražnog odeljenja Agencije, Tužilaštu BiH uručio Izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv većeg broja lica.

''Ni glavni tužilac Tužilaštva BiH ni direktor SIPA-e nisu znali ništa o tome. Apsolutno smo užasnuti ovakvim načinom postupanja, i za svoje 24 godine policijske karijere nije se desilo da se na ovaj način komunicira u tom smislu'', naveo je Lujić, komentarišući informaciju da je SIPA podnela krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika i još nekoliko osoba, zbog navodne štete u iznosu od 145 miliona KM.

On je Lukačev potez ocenio kao apsolutno neprofesionalno i neprimereno postupanje u ovako složenim radnjama, a da se makar ni naknadno ne obavesti direktor SIPA-e.

''U ovom slučaju ne znamo motive koji su vodili na to, niti šta je razlog za ovakvu aktivnost jednog dela SIPA-e, i prosto je neshvatljivo da ova institucija na takav način može da funkcioniše'', rekao je Lujić.

Pozivajući se na nezvaznične izvore iz Tužilaštva BiH, televizija BHT1 javila je da je krivična prijava dostavljena u utorak oko 16 sati a da je izveštaj primljen bez zavođenja u upisnik i bez obaveštavanja glavnog tužioca BiH Marinka Jurčevića, što nalaže zakonska procedura.

BHT 1 je u Tužilaštvu potvrđeno da je "izražena zabrinutost zbog postupka Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i korupciju, ali da će se s tom krivičnom prijavom postupati kao i sa svakom drugom".

Dodik: Prijava mimo zakona

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je krivična prijava protiv njega podignuta mimo zakonske procedure, navodeći da s time nisu upoznati direktor Sipe Mirko Lujić i glavni tužilac Milorad Barašanin.

"To znači da se radi o jednoj sektaškoj grupi koju sam najavljivao pre nekoliko meseci i verovatno o pripremi za novog visokog predstavnika", kazao je Dodik večeras novinarima u Banjaluci, navodeći da se Vlada RS protivi dolasku novog visokog predstavnika.

On je ranije optužio prvog zamenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, pojedine strane tužioce u Tužilaštvu BiH, zvaničnike SIPA-e, novinare i predstavnike nevladinog sektora da su inicirali istragu o određenim vladinim projektima kako bi naneli štetu njemu i kredibilitetu RS.

"Radi se o oprobanom Ešdaunovskom principu (nekadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna) da se podigne navodno neka prijava, a da se onda posle tvrdi da se zbog toga ne može obavljati neka funkcija kako bi se napravila priča o mojoj smeni", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: