Dodik: RS održiva, BiH nije

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je RS trajna i samoodrživa, dok Bosna i Hercegovina "opstaje samo zato što to hoće međunarodna zajednica".

Izvor: Beta, Vreme

Četvrtak, 19.02.2009.

01:08

Default images

"Mislim da je RS trajna, da je pokazala da može da bude samoodrživa, da implementira sve standarde savremene Evrope i civilizacije, da može u svoje društveno tkivo sasvim ravnopravno da primi sve nacionalnosti, da favorizuje stručnost i sposobnost", rekao je Dodik u intervjuu "Vremenu".

Govoreći o BiH, Dodik je izjavio da nije siguran da ona može da opstane. On je uveren da BiH ima šansu da se održi samo kao potpuno labav savez federalnih jedinica. "BiH je sve ovo vrijeme opstala zato što je to htjela međunarodna zajednica. Ona je svoj međunarodni legitimitet dobila zato što su je velike zemlje priznale. Ali, ona nikada nije uspela da uspostavi svoj unutrašnji legitimitet i suverenitet", kazao je premijer RS.

"Mi načelno nismo protiv BiH, ali to sigurno nije Bosna kakvu hoće u Sarajevu", dodao je on.

Na pitanje da li je u Prudu postignut dogovor o preraspodeli BiH, Dodik je odgovorio da je stav RS veoma jasan i da podrazumeva RS u obimu i kapacitetu koji sada ima, a da su predstavnici Federacije BiH izneli ideju o formiranju dva entiteta unutar Federacije, dok bi Sarajevo, kao glavni grad, bilo proglašeno distriktom.

"Mi nismo imali nikakvog razloga da remetimo njihovu idilu, pa sam rekao: dobro, u redu, vi radite šta hoćete", rekao je Dodik i dodao: "Kako će oni reformisati Federaciju, ja ne znam. Federacija je svakako veliko opterećenje za RS", naveo je on. U Prudu je, prema njegovim rečima, dogovoreno i da Brčko dobije status lokalne zajednice, čija je imovina definisana kao zajednička imovina dvaju entiteta.

"To je važna definicija, zato što to isključuje mogućnost da Distrikt Brčko ima svoje predstavnike u organima BiH", naglasio je Dodik i dodao da dogovor o Brčkom nije promena Dejtonskog sporazuma.

Upitan da li visoki predstavnik u BiH, na osnovu Bonskih ovlašćenja, može da poništi te odluke, Dodik je odgovorio da on formalno ima to ovlašćenje, ali da u praksi teško može da ga primeni jer su ta vremena prošla.

Stranci demokratske akcije i Hrvatskoj demokratskoj zajednici, s druge strane, ne smeta postojanje međunarodnog protektorata jer, kako je objasnio Dodik, misle da treba da postoji neko ko će stalno vršiti pritisak na Banjaluku.

Govoreći o ekonomiji RS, Dodik je ocenio da je ona stabilna i samoodrživa i da, zahvaljujući stimulativnoj poreskoj politici, privlači ulagače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: