Svetska kriza pretnja za bezbednost

Svetska ekonomska kriza je glavna neposredna pretnja za bezbednost jer izaziva nestabilnost u četvrtini zemalja sveta, piše u izveštaju obaveštajnih službi SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.02.2009.

01:00

Default images

"Finansijska kriza i globalna recesija mogu da pokrenu talas ekonomskih kriza tokom naredne godine", navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi, u kojem se procenjuje stepen opasnosti za bezbednost SAD.

Prema tom izveštaju, vođstvo terorističke mreže Al Kaida oslabilo je tokom prošle godine, dok se bezbednosna situacija u Avganistanu pogoršala, zbog čega bi pakistanske vlasti trebalo da uspostave kontrolu nad pograničnim oblastima s tom zemljom. Ističe se, takođe, da će verovatno doći i do talasa "destruktivnog protekcionizma" u državama koje uvide da ne mogu da pronađu izlaz iz krize.

"Vreme je za nas najveća pretnja. Što nam duže bude trebalo da počnemo sa oporavkom, to je veća verovatnoća da će strateški interesi SAD biti ozbiljno narušeni", prenosi deo izveštaja agencija Rojters.

Izveštaj obuhvata procene svih 16 američkih obaveštajnih agencija i predstavlja glavni reper kada je u pitanju bezbednosna politika američkog Kongresa.

U dokumentu se navodi i da Iran predstavlja ključnu tačku na Bliskom istoku i dodaje da će biti teško ubediti vlasti u Teheranu da odustanu od nuklearnog programa, ali da to treba činiti putem međunarodnog pritiska i podsticajnih paketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: