Klub za roditelje dece sa ADHD-om

U Srbiji postoji potreba da se organizuje pomoć roditeljima dece koja imaju hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD).

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 12.02.2009.

13:32

Default images

To je najčešći mentalni poremećaj kod dece. Taj poremećaj javlja se kod pet do 12 odsto dece školskog uzrasta, što čini oko 0,8 odsto ukupne populacije.

U Savetovalištu za mentalno zdravlje za decu i omladinu, prema informacijama iz Doma zdravlja Zemun, postojao je projekat podrške roditeljima dece sa ADHD-om. Međutim, projekat je obustavljen zbog renoviranja ustanove.

Stručnjaci ADHD opisuju kao hronični poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu, u trećoj ili četvrtoj godini, pri čemu se tri puta češće javlja kod dečaka. Osnovne karakteristike tog poremećaja su hiperaktivnost, poremećaj pažnje i impulsivnost.

Ukoliko se simptomi ne leče na odgovarajući način, najčešće posledice koje se mogu videti su loš uspeh u školi, socijalno i emocionalno loše funkcionisanje, kao i neadekvatan bihejvioralni razvoj (razvoj u ponašanju).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: