Zatražena sredstva od Svetske banke

Na ekonomskom forumu u Davosu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić zatražio je 300 miliona dolara od Svetske banke za projekte u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2009.

00:32

Default images

Podrška Svetske banke Srbiji biće povećana za 300 miliona dolara, pri čemu će dve trećine novca biti uložene u infrastrukturu, a ostatak sredstava u prosvetu i nauku, izjavio je Đelić za B92.

Tokom zasedanja Svetskog ekonomskog foruma, naša delegacija je imala više od 60 bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima biznisa i politike koji razmatraju mogućnost da investiraju u Srbiju.

Takođe, Srbija je na forumu bila jedina zemlja iz istočne Evrope koja je održala seminar za potencijalne investitore.

Tokom četvorodnevnog učešća srpske delegacije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prema Đelićevim rečima, produbljena je saradnja sa kompanijama koje su do sada investirale u Srbiju, a ostvareni su i kontakti zbog privlačenja novih investitora.

Đelić je za B92 izjavio da je od Svetske banke zatražio 300 miliona dolara podrške za Koridor 10, ali i prosvetu i nauku.

"Dve trećine tog novog portfelja bi bio upotrebljen za infrastrukturu, a preostala trećina za nauku i prosvetu. Dogovorili smo se da do Generalne skupštine Svetske banke koja će se održati u aprilu ove godine razradimo postojeće projekte, da oni prođu našu proceduru i da prođu Upravni odbor Svetske banke i da na taj način imamo jake argumente da povećamo podršku", kaže Đelić.

"Moramo da se dogovorimo sa Svetskom bankom oko programa reformi tako da uspemo da dobijemo i nekih 200 miliona dolara koji su zacrtani u prethodnom portfelju koje je banka alocirala. Da u potpunosti završimo posao na onome što je Svetska banka već odredila kao portfelj za nas, da bi onda mogli da tražimo dodatna sredstva", objasnio je on.

Izvršna direktorka Svetske banke Ngozi Okonjo Iveala rekla je juče da je zadovoljna načinom na koji se u Srbiji izvode reforme.

Svetski ekonomski forum okupio je više od 2.500 učesnika iz 96 zemalja, a među njima je i 40 šefova država ili vlada i više od 510 učesnika iz civilnog društva, predstavnika nevladinih organizacija i medija. S druge strane, okupio je i više stotina protivnika poslovne elite koji su u Ženevi i Davosu protestovali, ističući da su upravo poslovni krugovi krivi za ekonomsku krizu.

M. Kovačević: Koristiti svaku priliku

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da Srbija mora da koristi svaku priliku da nađe potencijalnog investitora, bez obzira na to što se, kako kaže, na Svetskom ekonomskom forumu obično ne dogovaraju pojedinačni poslovi.

"Nije vreme kada se ljudi odlučuju da investiraju na duži rok. Sada se svako više trudi kako da održi ono poslovanje koje ima i da bude spremniji za momenat kada se izađe iz krize", kaže Kovačević.

"Mislim da nije realno da mi privučemo sada, ali će biti jedan momenat kada će ta rupa sa ekonomskom krizom biti prevaziđena i kada će početi da se pojavljuju neki izgledi i za to vreme je potrebno stalno raditi", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: