Ministarstvo osudilo napade

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava oštro osudilo je napad na učesnike "Kvir festivala" u Beogradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2008.

16:24

Default images

Kako je navedeno, sve češći organizovani napadi na pripadnike različitih manjina pokazuju da je potrebno, ne samo adekvatno sankcionisanje tih napada, nego i preduzimanje mera za edukaciju i emancipaciju svih građana. Ministarstvo podseća da svaki pojedinac, bez obzira na različitosti, uživa sva prava zajamčena Ustavom, kao i da razlike u društvu predstavljaju potencijal, a ne pretnju.

Grupa od 20-ak mladića napala je 19. septembra uveče učesnike "Kvir festivala" i teško povredila jednog američkog državljanina koji je zadobio prelom ruke i potres mozga.

U napadu je lakše povređeno nekoliko državljana Srbije.

Ombudsman osudio napad

Zaštitnik građana Saša Janković osudio je napad na učesnike "Kvir festivala" u Beogradu, istovremeno pozdravljajući brzu reakciju policije.

U saopštenju iz kabineta omudsmana navodi se da je brzom i efikasnom reakcijom policije u zaštiti učesnika festivala pokazana odlučnost državnih organa da zaštite bezbednost svih građana, bez diskriminacije.

Janković je naveo da žali što je do napada u kojem je povređeno dvoje stranih i dvoje domaćih državljana uopšte došlo, ukazujući da je time povređeno i pravo na slobodu kretanja, okupljanja kao i izražavanja sopstvenih stavova.

"Klima uzajamnog poštovanja različitosti i odsustvo intimidacije onih koji su u manjini po bilo kom ličnom svojstvu čini dobro svakom od nas, bez obzira da li pripadamo manjini ili većini. Nasilje nije ni način promene tuđih stavova ni sredstvo za zaštitu svojih, već krivično delo", naveo je ombudsman.

Kako je ukazao, javni skupovi koje organizuju homoseksualci, lezbejke, biseksualci i transrodne osobe nemaju za cilj propagiranje bilo kog seksualnog opredeljenja, već se njima želi skrenuti pažnja javnosti na diskriminaciju građana koji pripadaju nekoj od ovih grupa.

"Labris" za opšti antidiskriminacioni zakon

Organizacije za lezbejska ljudska prava "Labris" zatražila je danas hitno donošenje opšteg Antidiskriminacionog zakona u Srbiji, jer je to jedini način da država pokaže da je spremna da zaštiti sve ljude koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju od heteroseksualne.

Predstavnica "Labrisa" Dragana Vučković rekla je na konferenciji za novinare da ta organizacija zahteva i unošenje krivičnog dela zločina iz mržnje u postojeći krivični zakon u Srbiji.

Ona je pohvalila brzo reagovanje policije, koja je intervenisala prilikom napada na učesnike "Kvir Beograd festivala," 19. septembra, u kome su povređene četiri osobe.

Navodeći da je vlada dužna da učini sve da zaštiti tu populaciju, član "Kvir Beograd kolektiva" Marija Savić je kazala da je 10 maskiranih mladića napalo učesnike tog festivala u petak uveče i da je tom prilikom njih četvero povređeno, od kojih dvoje teže.

Ona je navela olicija, koja je obezbeđivala skup, napokon počela da štiti gej i lezbejsku populaciju kod nas i dodala da su dvojica napadača na učesnike "Kvir Beograd festivala" brzo privedena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: