Nepoznati tovar u Mitrovici

Zbog tovara za koji se sumnja da može biti radioaktivan, a koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, protesti traju više nedelja.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.08.2008.

12:38

Default images

Cisterne sa 70 tona nepoznate supstance su iz Irana, preko Turske, Bugarske i Makedonije, pre dva meseca stigle na Kosovo. Zbog tovara, za koji se sumnja da bi mogao postati radioaktivan pri uništavanju, zabrinuti su u Srbi i Albanci, to potresa i zvaničnu Prištinu i lokalne vlasti u južnoj Mitrovici.



Naime, te opasne hemikalje nalaze se na terminalu carine Kosova u južnom delu grada. U višenedeljnim protestima protiv tog tovara povređeno je 15 policajaca, a privedeno je 55 građana, među kojima i dva novinara.

Na tenderu koji je raspisala Vlada Kosova posao neutralizacije otrova dobila je hemijska kompanija iz Dalasa. Kosovske vlasti preuzele su odgovornost posle neuspelog pokušaja da 70 tona opasne sumporne hemikalije vrate u Makedoniju, odnosno Iran, kao zemlju porekla tog nepoznatog hemijskog jedinjenja za koje se sumnja da je radioaktivno.

Vlada Kosova suspendovala je direktora Carine Kosova Naima Hurugljicu i prvog savetnika premijera Tačija Bekima Colakua.

Bajram Redžepi, gradonačelnik južnog dela Mitrovice, suočen sa svakodnevnim protestima građana ispred zgrade opštine, takođe optužuje Vladu Kosova.

"To su uradili mimo nas, nisu nas čak ni informisali, ja sam bio prvi koji se sukobio sa centralnom vladom u Prištini, koja je napravila nepromisljen gest", kaže on za B92. "Nisu bili pažljivi jer nisu smeli da dozvole ulazak ove opasne materije posle dogovora uprave Trepče i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da se ova nepoznata otrovna materija smesti na terminalu carine u južnom delu Mitrovice", rekao je Redžepi.

Nedžmedin Spahiju, analitičar iz Kosovske Mitrovice, optužuje Vladu Kosova, ali i opštinske vlasti u južnoj Mitrovici.

"To nije smelo da se desi, a odluka da se posle dvomesečnog trovanja građana Mitrovice to nastavi procesom neutralizacije otrova u samom centru grada, drugom po veličini na Kosovu, još je veća i nedopustiva greška Vlade Kosova i lokalnih vlasti u južnoj Mitrovici" , rekao je Spahiju.

Besim Hoti, regionalni portparol Kosovske policijske službe, za B92 potvrđuje da je u višenedeljnim protestima u južnoj Mitrovici povređeno 15 policajaca i privedeno 55 građana, među kojima i dva novinara.

"Ovaj događaj izazvao je svakodnevne proteste, policija je morala da interveniše i uhapsi nekoliko desetina lica, a u protestima je, nažalost, povređen veliki broj građana i policajaca", rekao je Hoti.

Ljubinka Dražević, sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, ističe da "u procesu neutralizacije ovog jedinjenja mogu da se stvore štetne i opasne materije sa negativnim posledicama na životnu sredinu".

"Čitav materijal nema određen sastav i može se sumnjati da pored sumpornih postoje i radioaktivne komponente. Ovo jedinjenje kao ovakvo nije radioaktivno, ali njegovim rastvaranjem mogu nastati štetna i opasna jedinjenja ", rekla je Draževićeva.

Vuko Antonijević, direktor Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, zabrinut je zbog namere hemijske kompanije iz Dalasa da u centru grada neutrališe 70 tona radioaktivne supstance.

"Veoma smo zabrinuti, pratimo čitavu situaciju i obavestili smo nadležno ministarstvo Vlade Srbije. Pratićemo i proces neutralizacije jer razgradnjom se može ugroziti ne samo region Mitrovice, već, zbog vodotokova, i deo centralne Srbije", rekao je Antonijević.

U carinskoj deklaraciji stoji da kosovski Turčin iz Mamuse kod Prizrena uvozi motorno ulje u plastičnim buradima od 20 kilograma i tek po otvaranju u pogonima u Prizrenu utvrđeno je da se ne radi o motornom ulju, već o nepoznatoj otrovnoj supstanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: