Skupština 2. septembra

Sednica Skupštine Srbije neće biti nastavljena u ponedeljak, već 2. septembra, dogovoreno je na sastanku šefova poslaničkih grupa.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 01.08.2008.

00:37

Default images

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je na konsultacijama jednoglasno zaključeno da u Srbiji vlada prevelika politička napetost i da u tim uslovima teško da skupština može nesmetano da radi. Predstavnici opozicije kažu da su bili spremni da nastave sednicu u ponedeljak i da vladajuća većina mora da odgovori na pitanja o hapšenju Radovana Karadžića.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je izjavio da je postignut dobar dogovor da se odloži rad parlamenta do septembra, kada će se na dnevnom redu naći teme koje su važne za SRS i stranke opozicije.

"Svesni smo činjenice da je nezamisliv rad parlamenta sve dok se ne utvrde dokolnosti pod kojima je došlo do prekida, napada policije na funcionere SRS u toku trajanja mitinga, dok se strasti ne smire do mere u kojo bi nastavak sednice počeo normalno", rekao je Nikolić.

On je novinarima u skupštini Srbije rekao da radikali ne žele da opstruiraju rad parlamenta i da veruje da će se na dnevnom redu naći "teme koje su nama važne i one koje su njima važne".

Đef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je njegova stranka bila za to da se sednica parlamenta nastavi već u ponedeljak, ali je većina bila da se nastavi posle 1. septembra.

"Vladajuća koalicija je odgovorna za stvaranje tenzija u društvu", ponovio je Aligrudić, ističući da opozicija ne može biti kriva ako ukazuje na probleme.

On je rekao da javnost zna zbog čega je sednica prekinuta pre dve nedelje i traženje krivca u nekome drugom je politički nedopustivo. Aligrudić je rekao da je ova vlast uspela za kratko vreme da se "izblamira" i da bi opoziciji i DSS-u odgovarali novi izbori, možda već sledećeg meseca.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić je danas izjavio da je njegova stranka bila za nastavak sednice već u ponedeljak, jer se na dnevnom redu nalaze veoma važne ratifikacije za Srbiju.

"Mi smo bili spremni da radimo u ponedeljak, da neko za nerad ne optuži nas. U paralmentu neke stvari moraju da se rasprave, ali većina je bila da se odloži do 2. septembra", rekao je Ilić novinarima u skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, parlament je trebalo ranije da počne sa radom, jer se na dnevnom redu nalaze ratifikacije sporazuma koje je on sklapao kao ministar i koji su u proceduri godinu i po.

Nastavku zasedanja će dan ranije, 1. septembra, predhoditi još jedan sastanak šefova poslaničkih grupa sa Dejanovićevom.

Zakonodavna vlast – Skupština Srbije - nije zasedala gotovo dve nedelje, pa je ratifikacija dva važna sporazuma – sa Evropskom unijom i sa Rusijom o energetici - i dalje na čekanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: