Bramerc krajem jula u Srbiji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi krajem jula u novu posetu Srbiji, izjavio je za B92 Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.07.2008.

12:07

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom precizirao je da Srbija mora da nastavi saradnju s Tribunalom zbog evropskih integracija i precizirao da će, zbog efikasnijeg izvršenja te obaveze, posle formiranja nove vlade doći i do promena u Akcionom timu za hapšenje preostalih begunaca.

Ispunjavanje haške obaveze uslov je za brže napredovanje Srbije ka EU i odmrzavanje potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Rasim Ljajić kaže da će sa novom Vladom Srbije doći i do personalnih promena u Akcionom timu koji treba da okonča saradnju sa Hagom.

"Mi zaista više nemamo vremena za čekanje i bilo kakvo oklevanje. Uslov svih uslova je da stavimo tačku na haški dosije“, kaže on.

"Ono što je bilo pozitivno iz dosadašnjeg rada mi ćemo zadržati, bilo je nekih manjkavosti u radu tog tima, nastojaćemo da taj rad učinimo što efikasnijim, operatvnijim", kaže Ljajić.

"Mislim da će tim za sprovođenje operativnih aktivnosti biti u gotovo svakodnevno stalnom zasedanju jer očekujemo da pritisak na Srbiju bude što veći kako bude odmicao period od formiranja ove vlade", kaže on.

On navodi da su sada očekivanja velika. "Mi ne želimo da na taj pritisak odgovaramo kada on bude zaista jak, već smo svesni svojih obaveza i da tu saradnju dovedemo do kraja jer je to pre svega interes Srbije", kaže Ljajić. Podsetimo, Serž Bramerc je u poslednjem izveštaju koji je u junu razmatrao Savet bezbednosti UN ocenio da Srbija ne sarađuje dovoljno.

Posle hapšenja Stojana Župljanina pre mesec dana, od Srbije se traži da locira i uhapsi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Haždića. Rasim Ljajić ne želi da precizira ima li napretak o potragama za nekim od trojice preostalih begunaca.

"Pa, mi ne možemo sada da govorimo da li postoji napredak u potragama ili ne, aktivnosti se sprovode, uvek postoje neka saznanja koja se proveravaju, koja su predmet operativnih obrada, to činimo i sada i činićemo u narednom periodu, nadam se, sa daleko više uspeha nego što je do sada bio slučaj", kaže on.

"I moram da kažem da je pređen zaista dug put, da je bilo ne samo saradnje sa Tribunalom, već da smo imali i velike rezultate i mislim da nijedna zemlja nije ostvarila takav napredak u saradnju kao Srbija i da smo neopravdano optuženi za nesaradnju", kaže Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: