"Proterali smo nelojalne nehrvate"

Osumnjičeni ustaša Milivoj Ašner priznao je deportacije požeških Jevreja, Srba i Roma, ali kaže da ih nisu slali u logore nego u njihove domovine.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.06.2008.

11:17

Default images

"Ja sam smatrao da ako nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, izvoli u svoju domovinu, idi u Beograd, u Vojvodinu, u domovinu i pusti nas Hrvate na miru", izjavio je u intervjuu za Hrvatsku televiziju Milivoj Ašner, šef ustaške policija u Požegi, negirajući krivicu za smrt mnogih Srba, Jevreja i Roma.

Četvrti najtraženiji nacista na svetu, koji pod imenom Georg živi u austrijskom mestu Klagenfurtu, negira da se Srbima, Jevrejima i Romima koji su bili lojalni građani Hrvatske bilo šta loše desilo.

"Oni koji nisu bili lojalni su morali otići. Mi smo ih ekspedovali u njihove domovine. Nismo ih slali u logore jer je to bilo preskupo, morate ih čuvati i hraniti", rekao je Ašner.

On ističe da mu je savest čista i da može doći u Hrvatsku na sud, koji će ga, kako kaže, ako su sudije pošteni ljudi, morati osloboditi svake optužbe već i zato što je Hrvat.



Ašner, koji je isticao svoje hrvatstvo i koji je postao poznat nakon što je snimljen na ulicama Klagenfurta kako bodri hrvatske navijače, tvrdi da ne zna da je za njim raspisana poternica.

On tvrdi i da ne zna za Dušana Janoševića, koga je, prema tvrdnjama Janoševića, u zatvoru u Požegi nekoliko meseci sistematski mučio i prebijao vlažnim kanapom i koji ga je prepoznao na slici.

Neposredno pre objavljivanja kratkog intervjua na HTV-u, novinar koji je obavio razgovor objasnio je okolnosti u kojima se susreo sa Ašnerom.

On je rekao da se Ašner na početku nije sećao da je intervju dogovoren telefonski dan ranije, te da je pristao da ih pusti u stan tek kada su mu novinari dokazali da je prethodno prihvatio intervju.

Novinar je takođe kazao da se Ašner tokom razgovora povremeno gubio, gubio je pamćenje, a odgovarao je povremeno na nemačkom, a povremeno na hrvatskom.

Ašner je osumnjičen da je kao šef ustaške policije zatvarao Srbe, Jevreje i Rome iz Požege i deportovao ih u logore, ali je i u tranzitnom logoru koji je bio formiran u toj slavonskoj varoši bio veći broj ubijenih.

Nakon što je Hrvatska pre nekoliko godina zatražila Ašnerovo izručenje, Austrija, u kojoj je Ašner živeo pre 1990, kada se kao prijatelj Franje Tuđmana vratio u Požegu i tu živeo dok ga nisu razotkrili, odbila je da ga izruči, tvrdeći da je slab, teško poketan i bolestan.

Hrvatsko državno tužilaštvo, nakon što je izbila afera, zatražilo je novo zdravstveno veštačenje Ašnera i izručenje Hrvatskoj.

Policijski izvori: Ništa od izručenja

Lekarskom ekspertizom austrijskog pravosuđa ponovo je utvrđeno da hrvatski državljanin Milivoj Ašner, koji se sumnjiči za ratne zločine u Drugom svetskom ratu, zbog zdravstvenog stanja ne može da bude izručen Hrvatskoj, saznaje se danas iz policijskih izvora.

Ekspertizu je tražilo tužilaštvo u Klagenfurtu, pošto je britanski list "San" u ponedeljak objavio fotografije Ašnera i njegove supruge kako se šetaju po gradu i sede na terasi jednog kafea.

Prema mišljenju lekara, kako je javila agencija APA, Ašneru, koji poslednje dve godine živi u Klagenfurtu, ne može da se sudi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo u Klagenfurtu nije zvanično potvrdilo ovu informaciju.

Izraelski Centar Simon Vizental apelovao je ove nedelje na austrijske vlasti da hitno izruče Ašnera. Direktor tog centra Efraim Zurof objavio je u ponedeljak u londonskom listu "San-u" fotografiju Ašnera iz koje se može zaključiti da je on u dobrom zdravstvenom stanju, jer se na snimku načinjenom nedavno, jasno vidi Ašner na jednoj fudbalskoj utakmici Eura 2008, zajedno s navijačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: