Brazil: Besplatna promena pola

Brazilci koji žele da promene pol uskoro više neće morati da plaćaju tu operaciju, najavljuju iz ministarstva zdravlja te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 07.06.2008.

18:59

Default images

Ministar zdravlja Brazila najavio je na prvoj brazilskoj konvenciji gej, lezbejske i transeksualne populacije, da će se ove operacije ubuduće finansirati iz državnog budžeta. Operacije promene pola od 7. jula dozvoljene su i na Kubi.

Uslovi da neko dobije pravo na operaciju pola su da ima najmanje 21 godinu i dijagnozu da je transseksualac.

Takođe, ne sme da ima bilo kakav poremećaj ličnosti i mora da prođe dvogodišnju evaluaciju psihologa.

Ministar zdravlja Žoze Homeš Temporao rekao je da će se operacija izvoditi u univerzitetskim bolnicama u Rio de Žaneiru, Sao Paolu i Minaš Heraišu.

"Do kraja meseca imaćemo strategiju koja će podržavati ideju individualnosti i seksualne orijentacije svakog građanina", najavio je Temporao.

Stanovnici Rio de Žaneira oprečno su reagovali na ovaj plan.

Nelsi de Kampajo, čiji sin je lokalni sveštenik, smatra da ljudi ne bi trebalo da se protive božijoj volji.

"Ako me je bog stvorio kao ženu, to je zato što želi da budem žena", smatra ona.

Brazilski zdravstveni sistem obezbeđuje besplatnu zdravstvenu negu svim građanima, uključujući hirurške intervencije i lekove za obolele od side.

Brazil je, generalno, tolerantniji prema homoseksualcima od drugih latinoameričkih država, uz uobičajenu pojavu transvestita na karnevalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: