Počela sezona krpelja

Tokom izleta za vreme prvomajskih praznika neophodno je voditi računa o zaštiti od krpelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2008.

09:14

Default images

Lepo vreme i praznike mnogi koriste za izlete u prirodu ili bar za boravak u parkovima. U isto vreme, u zelenilu postaju aktivni i - krpelji. Ovi insekti su najaktivniji od aprila do oktobra, a oko 30 odsto njih je zaraženo bakterijom Lajamske bolesti, koja može biti izuzetno opasna za čoveka.

Visoka trava, žbunje i drveće najčešća su staništa krpelja. Ukoliko se u takva mesta ipak zalazi, stručnjaci preporučuju nošenje svetlije garderobe kako bi krpelj bio lakše uočljiv.

Kada se insekt ipak zakači za telo, preporučuje se da u roku od 24 sata bude skinut sa kože. Tu intervenciju najbolje je uraditi pinectom, a najsigurnije je da to učine lekari zbog opasnosti da prilikom odvajanja u koži ostane glava krpelja.

Najveća opasnost za ljude, ali i za kućne ljubimce, predstavljaju krpelji koji prenose lajmsku bolest. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, svaki treći krpelj prenosi ovu bakteriju.

Prvi simptomi Lajmske bolesti su glavobolja, povišena tempereatura i bolovi u vratu, a oboljenje pogađa posebno srce, nervni sistem, zglobove i srce. U Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju da krpelja tokom sezone najviše ima na Koštutnjaku, šumama Dedinja, ali i na neuređenim parkovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: