Utorak, 08.01.2008.

16:55

Jeremić u Briselu

Vuk Jeremić izjavio da su prioriteti Vlade očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i nastavak evropskih integracija.

Izvor: B92, FoNet

Default images

"I Beograd i Evropska unija smatraju da su to odvojeni procesi", rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Belgije Karlom de Guhtom. Jeremić je izjavio da je puna saradnja sa Haškim sudom uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"To nije samo uslov za evropske integracije već i moralna odgovornost prema nama samima, susedima i međunarodnoj zajednici, neophodan uslov za potpuno pomirenje na zapadnom Balkanu, bez čega je nezamisliva evropska budućnost tog područja", ocenio je Jeremić.

On je konstatovao da su potrebni novi pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, jer je to najbolji način da se dođe do rešenja koje bi obezbedilo mir i stabilnost u regionu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je u Briselu da se "velika većina" članica Evropske unije slaže sa stavom Beograda da je Srbija učinila sve što je mogla da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kazao je da je Solana izrazio nadu da će, do 28. januara, biti postignut konsenzus u EU, koji bi omogućio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jeremić je sa Solanom razgovarao i o formiranju radne grupe za ubrzanje procesa evropske integracije Srbije, koja bi pratila saradnju s Haškim tribunalom.

Jeremić je rekao da pozdravlja sve što ubrzava i olakšava napredak Srbije ka Evropskoj uniji i "omogućava da brže preskačemo prepreke na našem putu evropske integracije".

Jeremić je je visokom predstavniku EU preneo spremnost Srbije za nastavak pregovora o kompromisnom rešenju na Kosovu koje će doneti trajni mir i stabilnost celom regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije je kazao i da Beograd pozdravlja snažnije angažovanje Evropske unije na Balkanu i Kosovu, ali je stavio do znanja da jedini pravni okvir za upućivanje misije EU koja bi zamenila UNMIK, može biti nađen samo novom rezolucijom Saveta bezbedbosti UN.

"Ako dođe do bilo kakve promene sastava i mandata međunarodne civilne i vojne misije na Kosovu i Metohiji, onda to mora biti u skladu s međunarodnim pravom i odluka o tome mora biti donesena u Savetu bezbednosti UN," rekao je Jeremić.

"To je naš čvrst stav i bilo kakav drugi međunarodni angažman na Kosovu i Metohiji za nas ne bi bio prihvatljiv. I to je čvrsto uverenje koje sam preneo Solani i koje mi nećemo promeniti", kazao je on.

Šef diplomatije Srbije je rekao da je Solani preneo čvrstu rešenost Srbije da istraje na putu evropske integracije, ocenjujući da vlasti u Beogradu u ovom času u punoj meri sarađuju s Haškim sudom i čine sve u svojoj moći da se konačno steknu uslovi za potpisivanje Sporazuma.

"Nema uslova za nove pregovore"

De Guht je ocenio da u ovom trenutku nema uslova za početak novih pregovora o statusu Kosova.

"Pitanje da li će biti takvih uslova posle predsedničkih izbora u Srbiji i da li će biti novih predloga iz Beograda - treba postaviti srpskoj strani", izjavio je De Guht.

On je konstatovao da neki predsednički kandidati u Srbiji nisu proevropski orijentisani.

De Guht je kazao i da će Savet za opšte i spoljne poslove EU 28. i 29. januara razmatrati da li je Srbija ispunila uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Većina članica EU podržava inicijativu da Sporazum sa Beogradom bude potpisan krajem januara.

Žestoko se, međutim, protivi Holandija, a podržavaju je Belgija i Velika Britanija.

Kako je za odluku o potpisivanju neophodan konsenzus svih 27 zemalja članica, unutar Unije raste pritisak da se Sporazum potpiše, čime bi se pružila podrška demorkratskim snagama u Srbiji.

Što se tiče namere EU da uputi misiju na Kosovu, Jeremić i vlasti u Beogradu, kao i Rusija, u više navrata stavili su do znanja da takva misija EU može ići na Kosovo samo ako to odobri Savet bezbednosti UN.

Nakon Brisela, ministar Jeremić će otputovati u bilateralnu posetu Nemačkoj, a u petak odlazi u Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: