Koštunica: EU mora da bira

EU će 28. januara morati da bira između sporazuma sa Srbijom i slanja svoje misije na Kosovo, kaže Vojislav Koštunica.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 03.01.2008.

11:35

Default images

"EU će 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili će EU, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, kako bi započeo da se sprovodi odbačeni Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova, odnosno o otimanju dela teritorije Srbije", navodi premijer Vojislav Koštunica, ističući da jedno isključuje drugo.

"Ukoliko bi EU donela protivpravnu odluku o slanju svoje misije, samim time bi bio poništen i stavljen van snage parafirani Sporazum sa Srbijom", naveo je u pisanom saopštenju agencijama Beta i Tanjug predsednik Vlade Srbije.

"Jedno isključuje drugo, tako da EU ne može 28. januara da istovremeno rasparča Srbiju i da sa takvom Srbijom potpiše Sporazum", zaključio je Koštunica.

"Došli smo, dakle, do tačke kada EU mora da napravi izbor da li hoće celu i međunarodno priznatu Srbiju za svog partnera ili, pak, hoće da stvara kvazidržavnu tvorevinu na teritoriji Srbije", naveo je on.

Premijer je naznačio da će, ako se EU bude opredeljivala na osnovu evropskih vrednosti i načela, doneti odluku da potpiše Sporazum sa Srbijom, priznavajući i poštujući njen teritorijalni integritet.

"Ako se bude opredeljivala pod rastućim pritiskom SAD, doneće protivpravnu i, samim time, antievropsku odluku o slanju svoje misije", navodi premijer Srbije.

Koštunica je naveo da je Srbija jasno rekla da hoće Sporazum sa EU, a da je sada red na EU da isto tako jasno saopšti svoju odluku: da li joj je partner cela Srbija ili šalje svoju misiju da bi napravila marionetsku tvorevinu, po Ahtisarijevom planu.

Đelić: Srbija kreće u Evropu

Božidar Đelić veruje da će Srbija 28. januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Potpredsednik Vlade Srbije takođe veruje da će Srbija krajem godine dobiti status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

"Time će proces evropskih integracija postati nepovratan i niko više neće dovoditi u pitanje opredeljenje 70 odsto građana Srbije - članstvo u EU", rekao je Đelić za Večernje novosti.

"Srbija ima perspektivu, i to će građani pokazati 20. januara. Izabraće stabilnost, a ne sukobe. Saradnju, a ne svađu. Izabraće pamet, dostojanstvo i bolju budućnost. Građani Srbije su perspektiva Srbije. To je naše najveće blago," rekao je Đelić.

Đelić je rekao da očekuje investicije vredne 3 do 4 milijarde evra u 2008. godini.

"Uslov za to je da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da damo jasan signal da je Srbija zemlja u koju treba investirati i koja pruža stabilan pravni i sistemski okvir za poslovanje."

Đelić je istakao da će 2008. građani živeti malo bolje nego 2007. godine. Prosečna plata u Srbiji je oko 350 evra, dok je u Bugarskoj, koja je u EU - 220 evra. Naši građani mogu da planiraju svoje kupovine na duži rok, ocenio je on.

Đelić je rekao da će 2008. godina biti istorijska, jer će se odvijati borba za teritorijalni integritet Srbije. Srbija će uložiti maksimalan napor da krupnim koracima ide ka članstvu u evropskoj porodici, istakao je on.

Kacin: Kad Srbiji krene, svima lakše

Kacin i Ðeliæ (arhiva, Beta)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju odnosi na teritoriju Srbije bez Kosova, i da je takav dogovoren i parafiran.

"Ja ne vidim nikakve veze između potpisivanja ili nepotpisivanja, otklanjanja potpisivanja", kaže on.

"Sada, u januaru, Srbija je u predizbornoj kampanji i, ako bi slušali pojedine političare, čovek bi stekao utisak da su sve partije radikalne", rekao je Kacin za Radio Slobodna Evropa.

Kacin je ocenio da će se posle predsedničkih izbora videti koje stranke su proevropske i koliko im je stalo da Srbija nadoknadi sve ono što je izgubila do sada samoudaljavanjem od Evropske unije.

On je rekao da je prioritet slovenačkog predsedavanja EU da se što brže moguće ratifikuje međuvladin dogovor o nužnim reformama institucija Unije, jer bez toga nema novih proširenja.

Kacin je istakao da postoje "neke istorijske mogućnosti" da se u tih šest meseci slovenačkog predsedavanja zapadni Balkan probudi.

"Mislim da to u mnogo čemu zavisi od toga kada i u kolikoj meri će se probuditi Srbija, jer kad Srbija krene, svima ostalima će biti daleko lakše", precizirao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: