Zašto je skupo mleko u Srbiji

Cena mleka u Srbiji viša je nego u regionu, a uzrok tome su suša i neadekvatno ponašanje države, kaže direktor Salforda.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

07:34

Default images

Tvrdeći da Salford nema monopol na tržištu, direktor tog investicionog fonda, Slobodan Petrović, naveo je u sinoćnjoj emisiji Poligraf TV B92 da je porast cene sirovog mleka uticao na poskupljenje finalnog proizvoda. Međutim, u Pokretu za zaštitu potrošača navode da prostora za smanjenje cena ima jer su marže i rabati nerealno visoki i da javno mnjenje mora da izvrsi pritisak na proizvođače mleka.

Generalni direktor Salforda Slobodan Petrović nada se da će izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije, koji ispituje zastupljenost Salforda na trzištu mleka, pokazati da nisu monopolisti.

"Odgovorna je prvo suša, zatim država koja nije na to reagovala pravilno; umesto da je reagovala pravilno, ona je ostavila da se mi borimi zajedno sa proizvođačima i potrošačima na tržištu", navodi on.

"Umesto da skine svoje troškove, jer PDV na povećanu cenu od 10 do 15 dinara proizvoda daje 1,3 dinara više u porez, to bi trebalo da se vrati, a ne vraća se. Vi samo gledate u jednog proizvođaca, bez obzira da li smo mi najveći ili nismo", rekao je Petrović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, koji je učestvovao u duelu u emisiji, smatra da visoke marže i rabati presudno utiču na visoku cenu mleka i da ima prostora za njeno smanjivanje.

"Sigurno je da je u poređenju sa maržama u zemljama u okruženju veća i do dva puta", kaže on.

"Dakle, u tom segmentu moramo sagledavati prostor za snižavanje maloprodajnih cena ako mislimo da obezbedimo konkurentnost na našem tržištu i tržištu koje se stvara u ovom okruženju", rekao je Bogosavljević.

On je pozvao organizacije potrošača da utiču na zakonodavce da izmene odredbe koje utiču na visoku cenu mleka i da obezbede bolju informisanost potrošača o ponudama na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: