Sreda, 19.12.2007.

07:34

Zašto je skupo mleko u Srbiji

Cena mleka u Srbiji viša je nego u regionu, a uzrok tome su suša i neadekvatno ponašanje države, kaže direktor Salforda.

Izvor: B92

Zašto je skupo mleko u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

jelena

pre 16 godina

Ne vredi ni da se bojkotuje (a i nemoguce je), ni da se dogovara sa Nedodirljivima iz vlade. Setite se organizacije Bebac. Pelene su i dalje 700 din. skuplje nego u Austriji i Nemackoj, a PDV na hranu, odecu i obucu za bebe je isti kao i za alkohol i cigarete.

srb

pre 16 godina

A sta cemo sa cinjenicom da ovakvoj drzavi sa ovakvim drzavnicima odgovara svako poskupljenje bilo cega?Naime sa sto vecom maloprodajnom cenom veci su poreski prihodi? Poskupljenje jedino odgovara drzavi, cena sto je veca, veci je poreski prihod koji se izdvaja ili iz osnovice ili iz razlike PDV, a sa istim kursom eur-a, prihodi su fantasticni. Pa sta mislis narode, ko im puni vec prepune dzepove, odakle suficit u budzetu i kako se predvidja deficit u budzetu? I ko ce da to pokrije? Pa ti, dragi moj narode. Kao sto rece Kralj Ibi, mi gore, vas dole...i u tom smislu. A narode, ako nemas hleba da jedes, probaj kolace?

radodeyan

pre 16 godina

Ja trenutno zivim u Moskvi koja je opet trenutno drugi najskuplji grad u svetu, posle Tokija. Najskuplje dugotrajno mleko od 3,2%m. masti je oko 36 rub, sto je oko 1eura ili 80 din. U prodavnici gde se ja snabdevam postoji 4 vrste dugotrajnog mleka koje kostaju oko 27 rub. a to je nesto ispod 60 dinara. Ne treba da vam pricam kolike su trgovinske marze u Moskvi. I jos nesto, svi ovi ruski proizvodjaci mleka su privatni, tj. nema dotacija drzave.

Bole

pre 16 godina

I ja mislim da je drzava kriva i to iz vise razloga:
- dozvolili su monopol mlekarama
- trgovci rade sta hoce (zasto ne bi recimo i trgovci bili u obavezi, kao banke sto moraju da objave kamate, da javno iznesu svoje marze pa da kupci znaju koliko koji trgovac zelenasi!)
- ne podsticu vecu proizvodnju mleka...

bivsa musterija

pre 16 godina

To su sve price za malu decu suse, marza, drzava. Treba uraditi analizu koliki su njihovi stvarni troskovi oko proizvodnje, to bar nije neka velika nauka, pa onda pricati. Svi smo svedoci da od Slobe pa do danasnjeg dana se samo smenjuju monopolosti.

Milu

pre 16 godina

Kako to da je u Belgiji litar dugotrajnog mleka 0.5 - 0.8 evra a u Srbiji toliko? Nije ni cudo sto se krecemo prema EU korak napred dva nazad. Velika vecina uspesnih u Srbiji to moze da bude smo u ovakvoj polu izolovanoj Srbiji. Vratimo se na pitanje mleka i izolovanog trzista na kome se gradjani bukvalno pljackaju. Otvoreno trziste bi promenilo pravila igre ali krug se tu zatvara.

boris france

pre 16 godina

I ako sam sezdeseto godisnjak u mojoj porodici se redovno konzumira mleko i mlecni proizvodi,pa zato sam sebi dajem za pravo da iznesem nekoliko primera i razlike izmedju cene ovde u Francusku gde zivim i u Srbiju gde redovno provodim godisnje odmore,ovde ti je minimalna plata mesecno (neto)oko 1100 Eura,a minimalna cena jednog litra mleka o,55 centi znaci oko 40 i neki din.ali kao sto je i naveo jedan komentator kada dodam u kafu mleko u Srbiju isto kao da sam dodao bistru vodu, a dok ovde u Francusku oseca se gustina i mrsnoca u mleku,nego lopovska drzava lopovi na vlast !!

Profesor

pre 16 godina

Seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija oko 32 din.(Procenat masti preko 3%)
To niko nije izneo javno. A vi dalje pravite racunice kako god kome odgovara. U tih 32 dinara ulazi i rizik uginuca krave i susa i svi rizici koje snosi proizvodjac. Ispada da najveci problem predstavlja mleko razrediti, spakovati i prodati.

mali_mare

pre 16 godina

80 din za litar mleka? Pa u budjavoj Americi je galon (3 i po litra) 4 dolara. Znaci da je litar oko 0.9 $. Pa neka mi neko objasni kako u Americi da litar mleka bude 50 din. a u Srbiji 80???
Ma necu bre kuci sve dok se Miskovici ne udalje sa vlasti...
Zivela Srbija!

QWER

pre 16 godina

Ja ne znam gde to na svetu ima da litar mleka kosta skoro kao litar piva ili pakla cigara? Ali ajde da ne lajem, Miskovic ce umesto da obori cenu mleka da mi poskupi osnovne zivotne namirnice. Mada nisam ubedjen da bi neki Tesco ili Walmart sutra ako udjemo u EU bili ista bolji. Bice da je problem u nama samima.

Mirko

pre 16 godina

Kad je mleko vec tolko skupo, mozemo da predjemo na mleko od soje i drugih proizvoda. Pored toga, kravlje mleko je vezano za veliki broj alergija.

ae

pre 16 godina

ja cu umesto komentara samo da napravim mali copy/paste dela vesti sa biz sekcije b92 sajta:
Najuspešniji proizvođači mleka su preduzeća u okviru investicionog fonda Salford - Imlek, Mlekara Subotica i Novi Sad, koje ukupno, kako se navodi u publikaciji Top 300, pokrivaju više od trećine tržišta i ostvarile su ukupno 15,46 milijardi dinara prihoda.

dora

pre 16 godina

kravica je jeftinija i u makedoniji, kosta oko 45 den, a inace evro je ovde 61 den..kakve to veze ima sa manjkom krava, susama i sl.?

mira

pre 16 godina

Alpsko mleko - dugotrajno kosta isto koliko i kravica.
Mozda Slovenacki proizvodjaci imaju bolju matematiku. Treba uciti od najboljih

peeedja

pre 16 godina

Drzava, kao i uvek, nece preduzeti nista. Miskovic ima vise uticaja na trziste Srbije od svih stranaka zajedno. Samo MI mozemo nesto da ucinimo. Pozivam sve vas koji imate neku ideju kako da promenimo stanje stvari da napisete predloge, i da krenemo u akciju...DO POBEDE!!!

DTN

pre 16 godina

Zato bojkot! Recimo da se ne kupuje to mleko u deltinim radnjama nedelju dana vec u malim prodavnicama pa da vidis kako ce da padnu cene.

ovca

pre 16 godina

Ako se nevaram, seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija 30 din. a u prodavnici kosta 80 din. Uobicajena marza je 20% (6 din.) i PDV 18%(6.5 din.), znam da se mleko obradjuje, pakuje, transportuje. Ali 80 dinara ...

Dusan

pre 16 godina

Gledao sam emisiju i zao mi je sto prema predstavniku mlekara nisu bili malo ostriji, jer on to zasluzuje. Primetio sam kako je skocio kada su spomenuli ukidanje carina i kako ce oni jadni propasti onda. Nije nego, jedino sto bi morali tada da snize cene a ako ih pobedi konkurent koji placa skupi transport onda ni ne zasluzuju da postoje.

Goran

pre 16 godina

Ako je mleko jeftinije u okruženju i ako je država sigurna da su prevelike marže uzrok skupom mleku, zašto privremeno ne ukinu carine na uvoz mleka? Tržište bi se "sredilo" za mesec/dva.

marija r.

pre 16 godina

Zao mi je sto bojkot nije uspeo, nije bio podrzan od medija. Pridrzavala sam se, ali...Ja mogu da priustim sebi sve, ali mi je zao onih koji to ne mogu. A mozda nije dovoljno skupo?

ervin

pre 16 godina

Nema tu mnogo filozofije. Samo treba na papir staviti kalkulaciju za litar mleka i pokazati je potrosacima, i to tako da se vidi struktura maloprodajne cene pre i posle poskupljenja. Lako je manipulisati sa marzom kod proizvoda koji predstavljaju jednu od osnovnih zivotnih namirnica.

Dejan

pre 16 godina

Nije mi zelja da dolivam ulje na vatru, ali tek da znate, u Kanadi kupujem mleko od 4 litra za oko 180 dinara, to jest 45 dinara po litri. Ovde nemaju obicno ili dugotrajno, svako mleko traje 3-4 nedelje. Inace se na mleko i ostale osnovne namirnice ne placa taksa. Sada, to je za "jadne" Kanadjane, kojima je minimalna satnica zagarantovana na oko 450 dinara, a iole normalan posao je placen preko hiljadu, hiljadu i po dinara na sat, pa navise. Neto, da ne bude zabune. Gde god da sam boravio, na zapadu ili dalekom istoku, hrana mi je u nekom mesecnom budzetu odnosila najvise 10-20%, a verujte mi, nije se gladovalo, naprotiv. U isto vreme, mnoge su druge stvari skuplje nego kod nas, ali ono sto me ubija u pojam je zasto nasa drzava otima porez na mleku ili pelenama, dok su recimo cigarete ili alkohol neuporedivo jeftiniji nego bilo gde? Mislim, licno konzumiram vise vina i nikotina nego mleka, ali to je moj izbor, a ne nuzda.

potrosac

pre 16 godina

Ovde u Svajcarskoj je masnoca mleka, onog normalnog 3.9 %. A koliko je u Srbiji? I da li je stvarno toliko, koliko na pakovanju pise? Ne znam ali kad u Srbiji pijem mleko ili dolijem u kafu, kao da sam uzeo vodu. Ja mislim da je to velika prevara i sramota. Uglavnom, sta se u Srbiji naziva mlekom, daleko je od toga.

afrika-paprika

pre 16 godina

heh...Da li se neko seća kakav je ukus i gustina bila kada se na tržištu pre dosta godina pojavio jogurt plus? a danas? Danas je to voda sa malo nekakvog bućkuriša na bazi mleka. Kada sam prvi put kupio takav proizvod mislio sam da je možda stajao, pokvario se ili šta već. Drugi put isto, pa treći.. više ga ne kupujem i jako mi nedostaje onaj kvalitet i ukus kojeg se sećam. Mleko je takodje znatno lošijeg kvaliteta nego što je bilo ranije. Neke firme nije trebalo privatizovati ili bar ne na način kako je uradjeno :(

Milica

pre 16 godina

Letos na moru primetih kao i sumadinac da je kravica jeftinija nego u Beogradu. Razlika je u PDV-u. U CG je manji PDV na mleko. Po mom misljenju PDV na mleko ne bi ni trebalo da postoji ali...

B.Mikic

pre 16 godina

Da se vise ne foliramo. Problem svih problema lezi u previsokim marzama na koje drzava ne zeli da utice (a mogla bi jer postoje mehanizmi). Cena rada je najvaznij cinbenik u formiranju cena i kada bi se po tome gledalo nasi proizvodi bi u odnosu na, recimo madjarske morale da budu bar upola jeftiniji, a oni su za toliko skuplji. Najlakse se sada kriti iza suse. Samo da primetim, zasto je nase mleko bilo najskuplje u regionu i kada nije bilo pomenute prirodne nepogode? Ma dajte, molicu za malo vise respekta prema potrosacima.

Milan

pre 16 godina

Pre nekoliko godina sam imao priliku da trazim za jednu nemacku firmu proizvodjaca za serijsku proizvodnju metalnih delova. Ponude koje su dosle za to su bile vise i do 250 % od nemackih firmi. Da su to bile mahom privatnici imam osecaj da mnogi ne znaju da naprave kalkulaciju osnovni, sporedni troskovi, fiksni itd. Ne bih hteo da tvrdim da je to razlog ali delom me ne bi ni zacudilo pa kad cujem da drzava treba da se odrekne PDV-a da bi ponudjaci mogli svoje marze da zadrze to je vec bezobrazno i drsko.

tatjana

pre 16 godina

Kupujem mleko manjih mlekara, a ako velikih, onda Sabacke, i ono je neuporedivo jeftinije ALI I kvalitetnije. Nema tu nista da se doda.

Vojo

pre 16 godina

Slušao sam sinoć Poligraf i primetio sam jedan detalj: kada je g. Petrović nabrajao faktore koje utiču na cenu pomenuo je sušu, državu i marže, ali je podrobno objasnio samo prva dva slučaja, dok oko marže nije rekao ni reč, što tumačim strahom da pomene gospodara Srbije jer bi u protivnom Salford mlekare ne bi mogle da se prodaju po Maxi, Tempu ... Računica je prosta ako kažu da je marža 20%, to je na npr. 60 din - 12, a da je kojim slučajem 10% marža bi bila 6. U pitanju je osnovni životni proizvod.

sumadinac

pre 16 godina

A to sto je Kravica u CG jeftinije nego u Srbiji? Ajd, jos samo to neka nam objasne i sve ce nam biti jasno... U Austriji/Nemackoj na primer litar mleka kosta 79-89 centi.

Danica

pre 16 godina

Da li država ima neku pametniju ideju od bojkota mleka? Molim vas - kako to bojkovati MLEKO!? Mleko je osnovna svakodnevna namirnica, zar ne? Država bi morala energičnije da razmatra šta se dešava sa maržama i tržištem, jer ne mogu se svi proizvodi i usluge bojkotovati! Šta recimo ako ovi naši "Topalovići" uvedu visoke marže i na pogrebnu opremu i pogrebne usluge... To se ne može bojkotovati, zar ne?

Dejan

pre 16 godina

Nije mi zelja da dolivam ulje na vatru, ali tek da znate, u Kanadi kupujem mleko od 4 litra za oko 180 dinara, to jest 45 dinara po litri. Ovde nemaju obicno ili dugotrajno, svako mleko traje 3-4 nedelje. Inace se na mleko i ostale osnovne namirnice ne placa taksa. Sada, to je za "jadne" Kanadjane, kojima je minimalna satnica zagarantovana na oko 450 dinara, a iole normalan posao je placen preko hiljadu, hiljadu i po dinara na sat, pa navise. Neto, da ne bude zabune. Gde god da sam boravio, na zapadu ili dalekom istoku, hrana mi je u nekom mesecnom budzetu odnosila najvise 10-20%, a verujte mi, nije se gladovalo, naprotiv. U isto vreme, mnoge su druge stvari skuplje nego kod nas, ali ono sto me ubija u pojam je zasto nasa drzava otima porez na mleku ili pelenama, dok su recimo cigarete ili alkohol neuporedivo jeftiniji nego bilo gde? Mislim, licno konzumiram vise vina i nikotina nego mleka, ali to je moj izbor, a ne nuzda.

sumadinac

pre 16 godina

A to sto je Kravica u CG jeftinije nego u Srbiji? Ajd, jos samo to neka nam objasne i sve ce nam biti jasno... U Austriji/Nemackoj na primer litar mleka kosta 79-89 centi.

Vojo

pre 16 godina

Slušao sam sinoć Poligraf i primetio sam jedan detalj: kada je g. Petrović nabrajao faktore koje utiču na cenu pomenuo je sušu, državu i marže, ali je podrobno objasnio samo prva dva slučaja, dok oko marže nije rekao ni reč, što tumačim strahom da pomene gospodara Srbije jer bi u protivnom Salford mlekare ne bi mogle da se prodaju po Maxi, Tempu ... Računica je prosta ako kažu da je marža 20%, to je na npr. 60 din - 12, a da je kojim slučajem 10% marža bi bila 6. U pitanju je osnovni životni proizvod.

tatjana

pre 16 godina

Kupujem mleko manjih mlekara, a ako velikih, onda Sabacke, i ono je neuporedivo jeftinije ALI I kvalitetnije. Nema tu nista da se doda.

B.Mikic

pre 16 godina

Da se vise ne foliramo. Problem svih problema lezi u previsokim marzama na koje drzava ne zeli da utice (a mogla bi jer postoje mehanizmi). Cena rada je najvaznij cinbenik u formiranju cena i kada bi se po tome gledalo nasi proizvodi bi u odnosu na, recimo madjarske morale da budu bar upola jeftiniji, a oni su za toliko skuplji. Najlakse se sada kriti iza suse. Samo da primetim, zasto je nase mleko bilo najskuplje u regionu i kada nije bilo pomenute prirodne nepogode? Ma dajte, molicu za malo vise respekta prema potrosacima.

Milan

pre 16 godina

Pre nekoliko godina sam imao priliku da trazim za jednu nemacku firmu proizvodjaca za serijsku proizvodnju metalnih delova. Ponude koje su dosle za to su bile vise i do 250 % od nemackih firmi. Da su to bile mahom privatnici imam osecaj da mnogi ne znaju da naprave kalkulaciju osnovni, sporedni troskovi, fiksni itd. Ne bih hteo da tvrdim da je to razlog ali delom me ne bi ni zacudilo pa kad cujem da drzava treba da se odrekne PDV-a da bi ponudjaci mogli svoje marze da zadrze to je vec bezobrazno i drsko.

potrosac

pre 16 godina

Ovde u Svajcarskoj je masnoca mleka, onog normalnog 3.9 %. A koliko je u Srbiji? I da li je stvarno toliko, koliko na pakovanju pise? Ne znam ali kad u Srbiji pijem mleko ili dolijem u kafu, kao da sam uzeo vodu. Ja mislim da je to velika prevara i sramota. Uglavnom, sta se u Srbiji naziva mlekom, daleko je od toga.

Goran

pre 16 godina

Ako je mleko jeftinije u okruženju i ako je država sigurna da su prevelike marže uzrok skupom mleku, zašto privremeno ne ukinu carine na uvoz mleka? Tržište bi se "sredilo" za mesec/dva.

marija r.

pre 16 godina

Zao mi je sto bojkot nije uspeo, nije bio podrzan od medija. Pridrzavala sam se, ali...Ja mogu da priustim sebi sve, ali mi je zao onih koji to ne mogu. A mozda nije dovoljno skupo?

afrika-paprika

pre 16 godina

heh...Da li se neko seća kakav je ukus i gustina bila kada se na tržištu pre dosta godina pojavio jogurt plus? a danas? Danas je to voda sa malo nekakvog bućkuriša na bazi mleka. Kada sam prvi put kupio takav proizvod mislio sam da je možda stajao, pokvario se ili šta već. Drugi put isto, pa treći.. više ga ne kupujem i jako mi nedostaje onaj kvalitet i ukus kojeg se sećam. Mleko je takodje znatno lošijeg kvaliteta nego što je bilo ranije. Neke firme nije trebalo privatizovati ili bar ne na način kako je uradjeno :(

Dusan

pre 16 godina

Gledao sam emisiju i zao mi je sto prema predstavniku mlekara nisu bili malo ostriji, jer on to zasluzuje. Primetio sam kako je skocio kada su spomenuli ukidanje carina i kako ce oni jadni propasti onda. Nije nego, jedino sto bi morali tada da snize cene a ako ih pobedi konkurent koji placa skupi transport onda ni ne zasluzuju da postoje.

Milica

pre 16 godina

Letos na moru primetih kao i sumadinac da je kravica jeftinija nego u Beogradu. Razlika je u PDV-u. U CG je manji PDV na mleko. Po mom misljenju PDV na mleko ne bi ni trebalo da postoji ali...

Danica

pre 16 godina

Da li država ima neku pametniju ideju od bojkota mleka? Molim vas - kako to bojkovati MLEKO!? Mleko je osnovna svakodnevna namirnica, zar ne? Država bi morala energičnije da razmatra šta se dešava sa maržama i tržištem, jer ne mogu se svi proizvodi i usluge bojkotovati! Šta recimo ako ovi naši "Topalovići" uvedu visoke marže i na pogrebnu opremu i pogrebne usluge... To se ne može bojkotovati, zar ne?

peeedja

pre 16 godina

Drzava, kao i uvek, nece preduzeti nista. Miskovic ima vise uticaja na trziste Srbije od svih stranaka zajedno. Samo MI mozemo nesto da ucinimo. Pozivam sve vas koji imate neku ideju kako da promenimo stanje stvari da napisete predloge, i da krenemo u akciju...DO POBEDE!!!

ovca

pre 16 godina

Ako se nevaram, seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija 30 din. a u prodavnici kosta 80 din. Uobicajena marza je 20% (6 din.) i PDV 18%(6.5 din.), znam da se mleko obradjuje, pakuje, transportuje. Ali 80 dinara ...

ervin

pre 16 godina

Nema tu mnogo filozofije. Samo treba na papir staviti kalkulaciju za litar mleka i pokazati je potrosacima, i to tako da se vidi struktura maloprodajne cene pre i posle poskupljenja. Lako je manipulisati sa marzom kod proizvoda koji predstavljaju jednu od osnovnih zivotnih namirnica.

Profesor

pre 16 godina

Seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija oko 32 din.(Procenat masti preko 3%)
To niko nije izneo javno. A vi dalje pravite racunice kako god kome odgovara. U tih 32 dinara ulazi i rizik uginuca krave i susa i svi rizici koje snosi proizvodjac. Ispada da najveci problem predstavlja mleko razrediti, spakovati i prodati.

mali_mare

pre 16 godina

80 din za litar mleka? Pa u budjavoj Americi je galon (3 i po litra) 4 dolara. Znaci da je litar oko 0.9 $. Pa neka mi neko objasni kako u Americi da litar mleka bude 50 din. a u Srbiji 80???
Ma necu bre kuci sve dok se Miskovici ne udalje sa vlasti...
Zivela Srbija!

boris france

pre 16 godina

I ako sam sezdeseto godisnjak u mojoj porodici se redovno konzumira mleko i mlecni proizvodi,pa zato sam sebi dajem za pravo da iznesem nekoliko primera i razlike izmedju cene ovde u Francusku gde zivim i u Srbiju gde redovno provodim godisnje odmore,ovde ti je minimalna plata mesecno (neto)oko 1100 Eura,a minimalna cena jednog litra mleka o,55 centi znaci oko 40 i neki din.ali kao sto je i naveo jedan komentator kada dodam u kafu mleko u Srbiju isto kao da sam dodao bistru vodu, a dok ovde u Francusku oseca se gustina i mrsnoca u mleku,nego lopovska drzava lopovi na vlast !!

dora

pre 16 godina

kravica je jeftinija i u makedoniji, kosta oko 45 den, a inace evro je ovde 61 den..kakve to veze ima sa manjkom krava, susama i sl.?

DTN

pre 16 godina

Zato bojkot! Recimo da se ne kupuje to mleko u deltinim radnjama nedelju dana vec u malim prodavnicama pa da vidis kako ce da padnu cene.

mira

pre 16 godina

Alpsko mleko - dugotrajno kosta isto koliko i kravica.
Mozda Slovenacki proizvodjaci imaju bolju matematiku. Treba uciti od najboljih

ae

pre 16 godina

ja cu umesto komentara samo da napravim mali copy/paste dela vesti sa biz sekcije b92 sajta:
Najuspešniji proizvođači mleka su preduzeća u okviru investicionog fonda Salford - Imlek, Mlekara Subotica i Novi Sad, koje ukupno, kako se navodi u publikaciji Top 300, pokrivaju više od trećine tržišta i ostvarile su ukupno 15,46 milijardi dinara prihoda.

srb

pre 16 godina

A sta cemo sa cinjenicom da ovakvoj drzavi sa ovakvim drzavnicima odgovara svako poskupljenje bilo cega?Naime sa sto vecom maloprodajnom cenom veci su poreski prihodi? Poskupljenje jedino odgovara drzavi, cena sto je veca, veci je poreski prihod koji se izdvaja ili iz osnovice ili iz razlike PDV, a sa istim kursom eur-a, prihodi su fantasticni. Pa sta mislis narode, ko im puni vec prepune dzepove, odakle suficit u budzetu i kako se predvidja deficit u budzetu? I ko ce da to pokrije? Pa ti, dragi moj narode. Kao sto rece Kralj Ibi, mi gore, vas dole...i u tom smislu. A narode, ako nemas hleba da jedes, probaj kolace?

QWER

pre 16 godina

Ja ne znam gde to na svetu ima da litar mleka kosta skoro kao litar piva ili pakla cigara? Ali ajde da ne lajem, Miskovic ce umesto da obori cenu mleka da mi poskupi osnovne zivotne namirnice. Mada nisam ubedjen da bi neki Tesco ili Walmart sutra ako udjemo u EU bili ista bolji. Bice da je problem u nama samima.

jelena

pre 16 godina

Ne vredi ni da se bojkotuje (a i nemoguce je), ni da se dogovara sa Nedodirljivima iz vlade. Setite se organizacije Bebac. Pelene su i dalje 700 din. skuplje nego u Austriji i Nemackoj, a PDV na hranu, odecu i obucu za bebe je isti kao i za alkohol i cigarete.

bivsa musterija

pre 16 godina

To su sve price za malu decu suse, marza, drzava. Treba uraditi analizu koliki su njihovi stvarni troskovi oko proizvodnje, to bar nije neka velika nauka, pa onda pricati. Svi smo svedoci da od Slobe pa do danasnjeg dana se samo smenjuju monopolosti.

radodeyan

pre 16 godina

Ja trenutno zivim u Moskvi koja je opet trenutno drugi najskuplji grad u svetu, posle Tokija. Najskuplje dugotrajno mleko od 3,2%m. masti je oko 36 rub, sto je oko 1eura ili 80 din. U prodavnici gde se ja snabdevam postoji 4 vrste dugotrajnog mleka koje kostaju oko 27 rub. a to je nesto ispod 60 dinara. Ne treba da vam pricam kolike su trgovinske marze u Moskvi. I jos nesto, svi ovi ruski proizvodjaci mleka su privatni, tj. nema dotacija drzave.

Mirko

pre 16 godina

Kad je mleko vec tolko skupo, mozemo da predjemo na mleko od soje i drugih proizvoda. Pored toga, kravlje mleko je vezano za veliki broj alergija.

Milu

pre 16 godina

Kako to da je u Belgiji litar dugotrajnog mleka 0.5 - 0.8 evra a u Srbiji toliko? Nije ni cudo sto se krecemo prema EU korak napred dva nazad. Velika vecina uspesnih u Srbiji to moze da bude smo u ovakvoj polu izolovanoj Srbiji. Vratimo se na pitanje mleka i izolovanog trzista na kome se gradjani bukvalno pljackaju. Otvoreno trziste bi promenilo pravila igre ali krug se tu zatvara.

Bole

pre 16 godina

I ja mislim da je drzava kriva i to iz vise razloga:
- dozvolili su monopol mlekarama
- trgovci rade sta hoce (zasto ne bi recimo i trgovci bili u obavezi, kao banke sto moraju da objave kamate, da javno iznesu svoje marze pa da kupci znaju koliko koji trgovac zelenasi!)
- ne podsticu vecu proizvodnju mleka...

Danica

pre 16 godina

Da li država ima neku pametniju ideju od bojkota mleka? Molim vas - kako to bojkovati MLEKO!? Mleko je osnovna svakodnevna namirnica, zar ne? Država bi morala energičnije da razmatra šta se dešava sa maržama i tržištem, jer ne mogu se svi proizvodi i usluge bojkotovati! Šta recimo ako ovi naši "Topalovići" uvedu visoke marže i na pogrebnu opremu i pogrebne usluge... To se ne može bojkotovati, zar ne?

Milica

pre 16 godina

Letos na moru primetih kao i sumadinac da je kravica jeftinija nego u Beogradu. Razlika je u PDV-u. U CG je manji PDV na mleko. Po mom misljenju PDV na mleko ne bi ni trebalo da postoji ali...

Mirko

pre 16 godina

Kad je mleko vec tolko skupo, mozemo da predjemo na mleko od soje i drugih proizvoda. Pored toga, kravlje mleko je vezano za veliki broj alergija.

Vojo

pre 16 godina

Slušao sam sinoć Poligraf i primetio sam jedan detalj: kada je g. Petrović nabrajao faktore koje utiču na cenu pomenuo je sušu, državu i marže, ali je podrobno objasnio samo prva dva slučaja, dok oko marže nije rekao ni reč, što tumačim strahom da pomene gospodara Srbije jer bi u protivnom Salford mlekare ne bi mogle da se prodaju po Maxi, Tempu ... Računica je prosta ako kažu da je marža 20%, to je na npr. 60 din - 12, a da je kojim slučajem 10% marža bi bila 6. U pitanju je osnovni životni proizvod.

Dejan

pre 16 godina

Nije mi zelja da dolivam ulje na vatru, ali tek da znate, u Kanadi kupujem mleko od 4 litra za oko 180 dinara, to jest 45 dinara po litri. Ovde nemaju obicno ili dugotrajno, svako mleko traje 3-4 nedelje. Inace se na mleko i ostale osnovne namirnice ne placa taksa. Sada, to je za "jadne" Kanadjane, kojima je minimalna satnica zagarantovana na oko 450 dinara, a iole normalan posao je placen preko hiljadu, hiljadu i po dinara na sat, pa navise. Neto, da ne bude zabune. Gde god da sam boravio, na zapadu ili dalekom istoku, hrana mi je u nekom mesecnom budzetu odnosila najvise 10-20%, a verujte mi, nije se gladovalo, naprotiv. U isto vreme, mnoge su druge stvari skuplje nego kod nas, ali ono sto me ubija u pojam je zasto nasa drzava otima porez na mleku ili pelenama, dok su recimo cigarete ili alkohol neuporedivo jeftiniji nego bilo gde? Mislim, licno konzumiram vise vina i nikotina nego mleka, ali to je moj izbor, a ne nuzda.

ovca

pre 16 godina

Ako se nevaram, seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija 30 din. a u prodavnici kosta 80 din. Uobicajena marza je 20% (6 din.) i PDV 18%(6.5 din.), znam da se mleko obradjuje, pakuje, transportuje. Ali 80 dinara ...

DTN

pre 16 godina

Zato bojkot! Recimo da se ne kupuje to mleko u deltinim radnjama nedelju dana vec u malim prodavnicama pa da vidis kako ce da padnu cene.

mali_mare

pre 16 godina

80 din za litar mleka? Pa u budjavoj Americi je galon (3 i po litra) 4 dolara. Znaci da je litar oko 0.9 $. Pa neka mi neko objasni kako u Americi da litar mleka bude 50 din. a u Srbiji 80???
Ma necu bre kuci sve dok se Miskovici ne udalje sa vlasti...
Zivela Srbija!

sumadinac

pre 16 godina

A to sto je Kravica u CG jeftinije nego u Srbiji? Ajd, jos samo to neka nam objasne i sve ce nam biti jasno... U Austriji/Nemackoj na primer litar mleka kosta 79-89 centi.

tatjana

pre 16 godina

Kupujem mleko manjih mlekara, a ako velikih, onda Sabacke, i ono je neuporedivo jeftinije ALI I kvalitetnije. Nema tu nista da se doda.

Milan

pre 16 godina

Pre nekoliko godina sam imao priliku da trazim za jednu nemacku firmu proizvodjaca za serijsku proizvodnju metalnih delova. Ponude koje su dosle za to su bile vise i do 250 % od nemackih firmi. Da su to bile mahom privatnici imam osecaj da mnogi ne znaju da naprave kalkulaciju osnovni, sporedni troskovi, fiksni itd. Ne bih hteo da tvrdim da je to razlog ali delom me ne bi ni zacudilo pa kad cujem da drzava treba da se odrekne PDV-a da bi ponudjaci mogli svoje marze da zadrze to je vec bezobrazno i drsko.

B.Mikic

pre 16 godina

Da se vise ne foliramo. Problem svih problema lezi u previsokim marzama na koje drzava ne zeli da utice (a mogla bi jer postoje mehanizmi). Cena rada je najvaznij cinbenik u formiranju cena i kada bi se po tome gledalo nasi proizvodi bi u odnosu na, recimo madjarske morale da budu bar upola jeftiniji, a oni su za toliko skuplji. Najlakse se sada kriti iza suse. Samo da primetim, zasto je nase mleko bilo najskuplje u regionu i kada nije bilo pomenute prirodne nepogode? Ma dajte, molicu za malo vise respekta prema potrosacima.

afrika-paprika

pre 16 godina

heh...Da li se neko seća kakav je ukus i gustina bila kada se na tržištu pre dosta godina pojavio jogurt plus? a danas? Danas je to voda sa malo nekakvog bućkuriša na bazi mleka. Kada sam prvi put kupio takav proizvod mislio sam da je možda stajao, pokvario se ili šta već. Drugi put isto, pa treći.. više ga ne kupujem i jako mi nedostaje onaj kvalitet i ukus kojeg se sećam. Mleko je takodje znatno lošijeg kvaliteta nego što je bilo ranije. Neke firme nije trebalo privatizovati ili bar ne na način kako je uradjeno :(

ervin

pre 16 godina

Nema tu mnogo filozofije. Samo treba na papir staviti kalkulaciju za litar mleka i pokazati je potrosacima, i to tako da se vidi struktura maloprodajne cene pre i posle poskupljenja. Lako je manipulisati sa marzom kod proizvoda koji predstavljaju jednu od osnovnih zivotnih namirnica.

potrosac

pre 16 godina

Ovde u Svajcarskoj je masnoca mleka, onog normalnog 3.9 %. A koliko je u Srbiji? I da li je stvarno toliko, koliko na pakovanju pise? Ne znam ali kad u Srbiji pijem mleko ili dolijem u kafu, kao da sam uzeo vodu. Ja mislim da je to velika prevara i sramota. Uglavnom, sta se u Srbiji naziva mlekom, daleko je od toga.

Dusan

pre 16 godina

Gledao sam emisiju i zao mi je sto prema predstavniku mlekara nisu bili malo ostriji, jer on to zasluzuje. Primetio sam kako je skocio kada su spomenuli ukidanje carina i kako ce oni jadni propasti onda. Nije nego, jedino sto bi morali tada da snize cene a ako ih pobedi konkurent koji placa skupi transport onda ni ne zasluzuju da postoje.

Goran

pre 16 godina

Ako je mleko jeftinije u okruženju i ako je država sigurna da su prevelike marže uzrok skupom mleku, zašto privremeno ne ukinu carine na uvoz mleka? Tržište bi se "sredilo" za mesec/dva.

marija r.

pre 16 godina

Zao mi je sto bojkot nije uspeo, nije bio podrzan od medija. Pridrzavala sam se, ali...Ja mogu da priustim sebi sve, ali mi je zao onih koji to ne mogu. A mozda nije dovoljno skupo?

peeedja

pre 16 godina

Drzava, kao i uvek, nece preduzeti nista. Miskovic ima vise uticaja na trziste Srbije od svih stranaka zajedno. Samo MI mozemo nesto da ucinimo. Pozivam sve vas koji imate neku ideju kako da promenimo stanje stvari da napisete predloge, i da krenemo u akciju...DO POBEDE!!!

mira

pre 16 godina

Alpsko mleko - dugotrajno kosta isto koliko i kravica.
Mozda Slovenacki proizvodjaci imaju bolju matematiku. Treba uciti od najboljih

dora

pre 16 godina

kravica je jeftinija i u makedoniji, kosta oko 45 den, a inace evro je ovde 61 den..kakve to veze ima sa manjkom krava, susama i sl.?

ae

pre 16 godina

ja cu umesto komentara samo da napravim mali copy/paste dela vesti sa biz sekcije b92 sajta:
Najuspešniji proizvođači mleka su preduzeća u okviru investicionog fonda Salford - Imlek, Mlekara Subotica i Novi Sad, koje ukupno, kako se navodi u publikaciji Top 300, pokrivaju više od trećine tržišta i ostvarile su ukupno 15,46 milijardi dinara prihoda.

QWER

pre 16 godina

Ja ne znam gde to na svetu ima da litar mleka kosta skoro kao litar piva ili pakla cigara? Ali ajde da ne lajem, Miskovic ce umesto da obori cenu mleka da mi poskupi osnovne zivotne namirnice. Mada nisam ubedjen da bi neki Tesco ili Walmart sutra ako udjemo u EU bili ista bolji. Bice da je problem u nama samima.

Profesor

pre 16 godina

Seljak (proizvodjac) mleka za litru dobija oko 32 din.(Procenat masti preko 3%)
To niko nije izneo javno. A vi dalje pravite racunice kako god kome odgovara. U tih 32 dinara ulazi i rizik uginuca krave i susa i svi rizici koje snosi proizvodjac. Ispada da najveci problem predstavlja mleko razrediti, spakovati i prodati.

boris france

pre 16 godina

I ako sam sezdeseto godisnjak u mojoj porodici se redovno konzumira mleko i mlecni proizvodi,pa zato sam sebi dajem za pravo da iznesem nekoliko primera i razlike izmedju cene ovde u Francusku gde zivim i u Srbiju gde redovno provodim godisnje odmore,ovde ti je minimalna plata mesecno (neto)oko 1100 Eura,a minimalna cena jednog litra mleka o,55 centi znaci oko 40 i neki din.ali kao sto je i naveo jedan komentator kada dodam u kafu mleko u Srbiju isto kao da sam dodao bistru vodu, a dok ovde u Francusku oseca se gustina i mrsnoca u mleku,nego lopovska drzava lopovi na vlast !!

bivsa musterija

pre 16 godina

To su sve price za malu decu suse, marza, drzava. Treba uraditi analizu koliki su njihovi stvarni troskovi oko proizvodnje, to bar nije neka velika nauka, pa onda pricati. Svi smo svedoci da od Slobe pa do danasnjeg dana se samo smenjuju monopolosti.

Milu

pre 16 godina

Kako to da je u Belgiji litar dugotrajnog mleka 0.5 - 0.8 evra a u Srbiji toliko? Nije ni cudo sto se krecemo prema EU korak napred dva nazad. Velika vecina uspesnih u Srbiji to moze da bude smo u ovakvoj polu izolovanoj Srbiji. Vratimo se na pitanje mleka i izolovanog trzista na kome se gradjani bukvalno pljackaju. Otvoreno trziste bi promenilo pravila igre ali krug se tu zatvara.

Bole

pre 16 godina

I ja mislim da je drzava kriva i to iz vise razloga:
- dozvolili su monopol mlekarama
- trgovci rade sta hoce (zasto ne bi recimo i trgovci bili u obavezi, kao banke sto moraju da objave kamate, da javno iznesu svoje marze pa da kupci znaju koliko koji trgovac zelenasi!)
- ne podsticu vecu proizvodnju mleka...

radodeyan

pre 16 godina

Ja trenutno zivim u Moskvi koja je opet trenutno drugi najskuplji grad u svetu, posle Tokija. Najskuplje dugotrajno mleko od 3,2%m. masti je oko 36 rub, sto je oko 1eura ili 80 din. U prodavnici gde se ja snabdevam postoji 4 vrste dugotrajnog mleka koje kostaju oko 27 rub. a to je nesto ispod 60 dinara. Ne treba da vam pricam kolike su trgovinske marze u Moskvi. I jos nesto, svi ovi ruski proizvodjaci mleka su privatni, tj. nema dotacija drzave.

srb

pre 16 godina

A sta cemo sa cinjenicom da ovakvoj drzavi sa ovakvim drzavnicima odgovara svako poskupljenje bilo cega?Naime sa sto vecom maloprodajnom cenom veci su poreski prihodi? Poskupljenje jedino odgovara drzavi, cena sto je veca, veci je poreski prihod koji se izdvaja ili iz osnovice ili iz razlike PDV, a sa istim kursom eur-a, prihodi su fantasticni. Pa sta mislis narode, ko im puni vec prepune dzepove, odakle suficit u budzetu i kako se predvidja deficit u budzetu? I ko ce da to pokrije? Pa ti, dragi moj narode. Kao sto rece Kralj Ibi, mi gore, vas dole...i u tom smislu. A narode, ako nemas hleba da jedes, probaj kolace?

jelena

pre 16 godina

Ne vredi ni da se bojkotuje (a i nemoguce je), ni da se dogovara sa Nedodirljivima iz vlade. Setite se organizacije Bebac. Pelene su i dalje 700 din. skuplje nego u Austriji i Nemackoj, a PDV na hranu, odecu i obucu za bebe je isti kao i za alkohol i cigarete.