Ponedeljak, 03.12.2007.

16:15

Građani nezadovoljni standardom

Većina građana Srbije nezadovoljna svojim životnim standardom, pokazuje istraživanje instituta "Mediana Adria".

Izvor: B92

Default images

Prosečan građanin Srbije vozi automobil star 15 godina, finansijske usluge, pre svega upotrebu platnih kartica, koristi za kupovinu osnovnih životnih namirnica, a zbog male plate smatra da „jedva sastavlja kraj s krajem“, pokazuju podaci Instituta za istraživanje tržišta i medija "Mediana Adria". Nezadovoljni životnim standardom, gotovo svi nalaze utehu u igrama na sreću.

Uhvaćeni u metež svakodnevice, građani Srbije preokupirani su tim da sebi i svojoj porodici obezbede preživljavanje.

Zbog toga je dve trećine njih otvorilo račun u banci, ali s platnim karticama i novcem koji im pristigne na račun kupuju osnovne životne namirnice.

Većina njih zadužuje se kreditima kako bi renovirali stan i kupili belu tehniku, ne razmišljajući o tome kako će plaćati rate.

Dve trećine domaćinstava priuštilo je sebi automobil, ali je svaki treći Zastavin, objašnjava Nikola Metodijević, direktor „Mediana Adria“.

"Prosečan građanin Srbije vozi 15 godina star automobil, nema novaca da renovira stan, planira da podigne kredit, ne vodi računa o svom zdravlju...“, navodi Metodijević.

On kaže da situacija u zemlji, još od pre 15 godina, dovodi do ovakvih analiza. "Ali i u zemljama u okruženju je bilo isto, a sada je bolje... Činjenica da raste broj korisnika finansijskih usluga pokazuje da situacija ide na bolje“, kaže Metodijević.

Praćenje tehnoloških inovacija za najveći broj građana je luksuz. Većina ima mobilni telefon, ali samo četvrtina mesečno može da izdvoji 299 dinara za dopunu.

Budući da dve trećine stanovnika ne može sebi da priušti letovanje, aparat koji planiraju da nabave je klima-uređaj.

Da nada poslednja umire potvrđuje i podatak da prosečan građanin Srbije izlaz traži u igrama na sreću.

"U državama sa niskim socioekonomskim standardom jedino igre na sreću daju nadu, pa 60 odsto njih igra i zbog toga što oni ne veruju da legalno mogu da dobro zarade, oslanjaju se na sreću“, objašnjava Metodijević.

"Mediana Adria“ je sprovela nacionalno istraživanje tržišta o standardu građana Srbije, životnom stilu, navikama i planovima za budućnost na uzorku od 3400 ispitanika. Ovaj Institut primenio je metodologiju koja se koristi u više od 65 zemalja u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: