Zaječar: Ukinuta dečija hirurgija

Uprava zaječarske bolnice ugasila je odeljenje dečije hirurgije koje postoji od 1974. godine.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.11.2007.

16:47

Default images

Uprava navodi da je to urađeno na osnovu preporuke ministarstva i statuta te ustanove. Deca se sada operišu na opštoj hirurgiji. Samo deca mlađa od dve godine posle operacije se vraćaju na odeljenje pedijatrije, dok se starija deca oporavljaju na opštoj hirurgiji sa najtežim pacijentima, zbog čega protestuju roditelji.

U obdaništima u Zaječaru roditelji su samoinicijativno pokrenuli peticiju kojom od direktora Zdravstvenog centra u tom gradu Mirka Veljkovića traže ponovno otvaranje odeljenja dečije hirurgije.

Veljković je to odeljenje ukinuo pre mesec dana, navodeći da Zaječarski okrug nema više od 200.000 stanovnika, što je uslov za postojanje posebnog odeljenja dečije hirurgije.

Roditelji su se zbog te odluke obratili i medijima, ističući da im deca doživljavaju traume, jer na bolničkom hodniku sreću pacijente sa teškim povredama i obolele od neizlečivih bolesti.

"Smešteni smo u sobama u kojima leže pacijenti oboleli od raka, noću hrču i zapomažu", požalila se novinarima trinaestogodišnja Ikonija M, koja je operisala slepo crevo.

Roditelji i njihova deca ističu i da se na policama hirurškog odeljenja u teglama sa tečnošću nalaze i odstranjeni organi pacijenata i da je deci sve to dostupno i vidljivo.

Šef odseka dečije hirurgije Miodrag Jolić rekao je danas lokalnom radiju da je u četvrtak ispred dečije sobe u providnoj ambalaži cele noći bila odložena izvađena žučna kesa, što su deca videla prolazeći ka toaletu.

"Nedavno je pogledima dece bila izložena tegla sa delom debelog creva odstranjenog zbog karcinoma, o čemu sam opomenuo šefa opšte hirurgije", rekao je Jolić.

Direktor Zdravstvenog centra Mirko Veljković demantovao je njegove tvrdnje, napominjući da deca ne leže u sobama sa najtežim bolesnicima i da u njima ima mesta i za roditelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: