Terorista priznao krivicu

Afrikanac Manfo Kvaku Asiedu priznao juče krivicu za učešće u planiranju bombaških napada na londonsku železnicu 21. jula 2005.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2007.

10:09

Default images

Asieduu će iduće sedmice biti suđeno za mnogo ozbiljnije optužbe - planiranje ubistava, a izricanje presude očekuje se 19. novembra, preneo je AP. Sudsko veće osudilo je u julu četvoricu muškaraca za planiranje ubistava, ali nije moglo da se saglasili oko presude još dvojice optuženih - Asiedua i Adela Jahija.

Sva šestorica optuženi su za neuspeo pokušaj aktiviranja eksploziva u londonskoj podzemnoj železnici i u autobusu, 21. jula 2005, samo dve sedmice posle samoubilačkih bombaških napada u kome su 52 putnika londonske železnice izgubila život.

Muktar Said Ibrahim, Jasin Omar, Ramzi Mohamed i Husein Osman osuđeni su na 40 godina zatvora zbog planiranja ubistava.

Sva šestorica odbacila su optužbe obrazlažući da je eksploziv bio neupotrebljiv.

Međutim, policijski stručnjaci su testirali eksploziv, ocenili da je bio upotrebljiv, ali su izjavili kako ne znaju zbog čega nije eksplodirao.

Ibrahim, Omar, Mohamed i Osman su nameravali da aktiviraju eksploziv u tri voza podzmene železnice i u autobus, ali eksploziv nije eksplodirao, te niko nije povređen.

Tužioci su rekli da je Asiedu izgubio nerve i ostavio njegov eksploziv u londonskom parku.

Asiedu je rekao da je Ibrahim, samozvani lider njihove terorističke grupe, želeo da izvedu napade "veće i bolje" od napada 7. jula.

Jahia, koji je otišao iz Velike Britanije nekoliko sedmica pre napada, osuđen je u ponedeljak u Londonu na šest godina i devet meseci zatvora, pošto je priznao da je skupljao informacije koje bi bile korisne teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: