Parafiranje naredne sedmice?

Sporazum o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji biće parafiran do kraja naredne sedmice, tvrdi izvor blizak EU za list Blic.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 03.11.2007.

10:13

Default images

"Sporazum će biti potpisan vrlo brzo, najverovatnije do kraja sedmice", tvrdi isti izvor, koji kaže da postoje pomaci u saradnji sa Haškim tribunalom, piše Blic navodeći u nadnaslovu da će izveštaj Karle del Ponte biti pozitivan.

List navodi nije uspeo da sazna da li postoji i konkretna akcija, na kojoj će glavna haška tužiteljka bazirati svoju pozitivnu ocenu u usmenom izveštaju koji će podneti evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu.

Ali, kako tvrdi Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva, Del Ponteova je permanentno u telefonskom kontaktu sa Renom.

"Izveštaj još nije sastavljen. On i neće biti pismen. Već je to zbir svega što se konkretno tokom poslednjih dana postiže", rekla je Kavranova za Blic.

Oli Ren i glavna haška tužiteljka će se, po dogovoru, konačno čuti, sa zaključnim informacijama, pre nego što Komisija, 6. novembra, objavi svoj izveštaj o napretku zemalja koje su u procesu pridrživanja Uniji, uključujući i Srbiju.

Tada će Del Ponteova, tvrdi sagovornik "Blica", dati konačno zeleno svetlo za parafiranje sporazuma.

Ona će, međutim, i dalje nastaviti da zahteva podršku međunarodne zajednice i EU uslovljavanjem nepotpisivanja sporazuma sve do konkretnih dokaza o saradnji, što podrazumeva izručenje haških begunaca, pre svih Ratka Mladića, navodi se u tekstu.

Đelić i Ljajic se nadaju skorom parafiranju

Božidar Ðeliæ (FoNet)
Poptredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić očekuju da će Sporazum o pridruživanju i asocijaciji sa EU biti parafiran vrlo brzo.

Đelić je novinarima nakon skupa o korupciji u beogradskom Sava centru rekao da je tekst sporazuma već usaglašen između Srbije i Evropske komisije kao i između Evropske komisije i zemalja članica.

Prema njegovim rečima, datum parafiranja sporazuma trebalo bi da bude saopšten početkom sledeće nedelje.

On nije želeo da komentariše kakav će biti izveštaj glavne tužilteljke Haškog tribubala Karle del Ponte o saradnji Srbije sa tim sudom ali je istakao da je Vlada Srbije uradila sve što je bilo u njenoj moći.

"Parafiranje sporazuma je važan čin a potpisivanje je momenat kada počinje njegova primena", istakao je Đelić i dodao da očekuje da će Srbije vrlo brzo da potpiše sporazum.
Rasim Ljajiæ
Rasim Ljajić je agenciji Beta rekao da se nada da će Srbija najkasnije u narednih deset danas parafirati Sporazum o stabilizaciji sa EU.

"Ja se nadam da će se ono što smo uradili proteklih dana i nedelja i sve što ćemo učiniti u narednom periodu biti dovoljno da ubedi Evropsku komisiju u naše iskrene napore da što pre završimo saradnju sa Haškim tribunalom, kazao je Ljajić.

On je dodao da nakon parafiranja Sporazuma očekuje dalji pritisak međunarodne zajednice jer bez, kako je naglasio, konkretnih koraka u saradnji koji podrazumevaju izručenje preostalih haških optuženika Tribunalu teško da će Sporazum biti i definitivno potpisan.

"U ovom trenutku je najvažnije je parafiramo Sporazum i da se na taj način vrednuju napori koje ulažemo. Nadam se da će takav takav pristup biti daleko bolji nego dosadašnji pristup putem ucena i ultimatuma", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: