Dragin: Azotara u sferi kriminala

Ministar za zaštitu životne sredine kaže da je oglušivanje o zabrane pančevačke "Azotare" ulaženje u sferu kriminala.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2007.

14:02

Default images

Saša Dragin kaže da odgovorni "neće lako proći sa tim." "Zbog velike zagađenosti vazduha inspekcija je naredila privremeno obustavljanje tehnološkog procesa u toj fabrici, a oglušivanje o zabrane je ozbiljan prekršaj, koji predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora", objasnio je Dragin na konferenciji za novinare.

On je dodao da je u toku izrada Geografskog informacionog sistema koji će omogućiti da se u realnom vremenu prate svi parametri zagađenja životne sredine.

"Pratiće se i evidentirati kvalitet zemljišta, vode, vazduha i tokovi otpada", precizirao je Dragin.

On je podsetio da je pripremljen Zakon o zaštiti životne sredine koji će 20 puta povećati kazne zagađivačima i istakao da je veoma važno podići "donji prag" kazni.

Ministar je najavio i da će uskoro biti doneti zakoni o odlaganju otpada i da će biti regulisano prikupljanje i odlaganje elektronskog otpada.

On je, naime, na pitanje gde baca istrošene baterije iz kuće prvo naveo da misli da ne koristi bilo kakve baterije, a potom je, kada se setio baterija iz daljinskog, kazao da će ta oblast uskoro konačno biti zakonski rešena.

Regionalni virtuelni centar za praćenje klimatskih promena

Na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti životne sredine u Beogradu biće usvojen dokument koji predviđa osnivanje regionalnog virtuelnog centra za praćenje klimatskih promena u jugoistočnoj Evropi.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar zaštite životne sredine Saša Dragin je kazao da će taj centar biti osnovan u Beogradu i da će pratiti temperature, padavine i "sve ostalo što čini klimu".

On je dodao da osnivanje centra nije skupo i da obezbeđuje dragocene informacije.

Pored tog dokumenta za Srbiju je važna i ministarska deklaracija kojom se određuje kretanje politika Evrope, Kanade, Amerike i Rusije u toj oblasti u narednih pet godina istakao je Dragin.

On je za tu deklaraciju kazao da nema pravno obavezujući karakter, ali da je to ozbiljan dokument koji "kad se potpiše u međunarodnim
okvirima, nikad se ne dešava da se neko ne ponaša u skladu sa tim".

Za Srbiju je važna i Beogradska izjava o biodiverzitetu, kao i ministarske izjave koje će biti usvojene na Konferenciji, a odnose se na održivi razvoj.

Zbog toga je bitno, naveo je ministar Dragin, završtiti rad na strategiji održivog razvoja do konferencije.

Svoje učešće do sada je potvrdilo 30 ministara zaštite životne sredine i 21 ministar obrazovanja drugih zemalja, a akreditovalo se više od 100 stranih i domaćih novinara.

Očekuje se da će u Beogradu zbog konferencije boraviti oko 3.000 ljudi i grad će od toga imati značajan finansijski priliv, kazao je Dragin.

On je istakao i da je bitno hitno usvojiti zakonske predloge iz te oblasti.

"Dok ne potpišemo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU ne možemo se nadati većim ulaganjima, ali je naš cilj da druge zemlje prepoznaju napore za napredovanje Srbije u oblasti zaštite životne sredine i tako otvorimo evropske fondove za Srbiju", objasnio je Dragin.

On je dodao da bi do kraja godine trebalo da se potpišu ugovori o saradnji sa zemljama u regionu, i da ako je više potpisnica već u EU, je to dobar način da se privuku sredstva za Srbiju.

Na Šestoj ministarskoj konferenciji "Životna sredina za Evropu", koja se održava od 10. do 12. oktobra u Beogradu učestvovaće 56 delegacija iz zemalja, uključujući Kanadu i Ameriku.

Učestvovaće i oko 200 predstavnika nevladinih organizacija, od čega 40 iz Srbije i druge međunarodne organizacije.

Konferenciju organizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, a strane delegacije će predvoditi njihovi ministri ili držvni sekretari, a prvi put će učestvovati i ministri prosvete iz država članica Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Konferencija koja se održava u Sava centru biće otvorena vožnjom bicikala predstavnika svih zemalja učesnica, najavio je Dragin.

Prva ministarska konferencija u okviru procesa "Životna sredina za Evropu" održana je 1991. u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Kasnije su održane još četiri: u Švajcarskoj 1993. godine, u Bugarskoj 1995, u Danskoj 1998. i u Ukrajini 2003. godine.

Održavanje ove ministarske konferencije u Beogradu dogovoreno je u vreme vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: