Prekid sednice zbog uvreda

Sednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o izboru guvernera NBS, pretvorila se u razmenu uvreda i bila je prekinuta.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 26.09.2007.

10:18

Default images

Predsednik parlamenta Oliver Dulić bio je prinuđen da je prekine na pola sata. Vreme za skupštinskom govornicom poslanik DSS-a Marko Jakšić iskoristio je da ponovi uvrede na račun predsednika Demohrišćanske stranke Vladana Batića, a koje je već izneo na jučerašnjoj sednici Odbora za Kosovo - da je Batić "Ciganin u karakternom smislu". DSS se ogradio.

"Na sednici Odbora za Kosovo imao sam prilike da u jednom žestokom razgovoru za gospodina Batića kažem da ima ciganski mentalitet. Ja ovom prilikom hoću da se izvinem pre svega pripadnicima romskog naroda, Romima, ali sam tu mislio na Ciganina kao osobenu, karakternu osobinu gospodina Batića", objasnio je danas Jakšić svoj stav.

Jakšić je rekao da je povod za sukob sa Batićem bio to što je Batić "predao i prodao pravosudni sistem na Kosovu".

"Batić mentalitetom, pristupom i nastupom vređa, napada, ne izvršava svoje fiziološke potrebe kući, nego dođe u ovaj sveti i časni dom i urinira po svima nama", rekao je Jakšić.



On je zapitao "ako ovo nije izdajnik, šta je onda izdajnik". Jakšić je naveo da je rekao Batiću da ne može niti sme da se proda stranka zbog jednog poslaničkog mesta.

"Karakteristično i bitno je da sedite u koaliciji koja se zalaže za odvajanje Kosova, a vi sami ste za ostajanje Kosova u okviru države Srbije", rekao je Jakšić i ocenio da je to pitanje dvojnog morala.

On se još jednom izvinio Romima i rekao da nije pričao o njima kao etničkoj grupi jer taj narod zajedno sa Srbima pati na Kosovu. "Što se mene tiče, Romima kao narodu svaka čast", dodao je Jakšić.

Na pitanje novinara da li očekuje neku kaznu iz stranke, on se zapitao zašto bi bio kažnjen kada nikoga nije vređao na rasnoj osnovi.

Opomena

Zbog izrečene uvrede predsednik parlamenta Oliver Dulić na kratko je prekinuo sednicu. "Bogu hvala, isteklo je vreme... Izvinjavam se sad... imamo mali problem", rekao je on.

"Pošto smo sada otvorili jednu jako ozbiljnu temu, mislim da je apsolutno bilo neprikladno ovo što je izrečeno sa ove govornice, to je izazvalo određenu reakciju poslanika i zato ja dajem pauzu od pet minuta i molim šefove poslaničkih grupa da se nađemo u Sali jedan", rekao je on tada na sednici.

Posle oko pola sata pauze i konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova, Dulić je izrekao opomenu Marku Jakšiću i uputio izvinjenje svima koje je njegov istup uvredio.

"Želeo bih da uputim izvinjenje svima onima koji bi se mogli naći pogođeni rečima koje su danas sa ove govornice izrečene, sa nadom da se to više neće desiti i da skupštinska govornica neće biti mesto gde će se vređati bilo koja nacija, bilo koji poslanik ili bilo koji građanin naše zemlje. Ja vas molim da sada nastavimo sa radom", rekao je Dulić.

Na Jakšićeve uvrede potom je reagovao sam Vladan Batić, koji se izvinio svim Romima. "Očito da je smatrao da je vrhunska uvreda da nekome kaže da je Rom ili Ciganin. Zaista je najstrašnije što će nas taj čovek predstavljati u nekim pregovorima", kaže on.

"Ne pominjem tu Marka Jakšića personalno, on uopšte nije važan, nego ko tako razmišlja u Evropi u 21. veku. Mislim da je nekakva opomena previše blaga kazna za nešto što je očito model ponašanja za neke političke stranke i njihove članove u Srbiji", rekao je Batić.

Interesantno je da je tokom prenosa sednice i obraćanja Vladana Batića poslanicima, prenos na RTS-u dva puta na kratko prekinut, prvo operom, a zatim trkom formule 1.

DSS: Nije naš stav

U međuvremenu, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da izjave Marka Jakšića, zbog kojih je opomenut u parlamentu, nisu stav te stranke.

"To nije nešto sa čime se poslanici DSS-a i ja možemo složiti", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu i dodao da je slučaj "okončan" opomenom predsednika parlamenta poslaniku Jakšiću.

"Nadam se da će Dulić biti dosledan u cilju održavanja reda u Skupštini. Nadam se da će se voditi računa i o onima koji krše pravila lepog ponašanja, za šta verujem da ni sami ne bi to učinili da nisu bili izazvani", rekao je Aligrudić.

Portparolka DS-a Jelena Marković rekla je da je rečenica Marka Jakšića, koja je upućena Vladanu Batiću, "nedopustiva i da je za svaku osudu".

Poslanicima se u toku rasprave obratio i predsednik Romske partije Srđan Šajn, koji je govorio na romskom jeziku, ali pošto stručnoj službi Skupštine nije bilo ranije najavljeno da će Šajn govoriti na romskom, on je sam preveo ono što je rekao.

"Ne stidim se niti što sam Rom niti se stidim što neki pesnici, poput Miroslava Antića, govore o Ciganima, o pripadnicima nacionalne manjine kojoj ja pripadam, na način kako govore, ali stidim se što se nalazim u poslaničkim klupama zajedno sa nekim ljudima koji na takav način, ako sam ih dobro razumeo, govore o pripadnicima ili delu građana Srbije", rekao je Šajn.

SDU: Oduzmite mu mandat

A poslanik LDP-a Žarko Korać ocenio je da bi Jakšiću, zbog "rasističkog ispada", trebalo oduzeti mandat.

"To što je rečeno ovde je strašno i ja pretpostavljam, pošto nema praktično nijednog poslanika DSS-a ovde, da njihova poslanička grupa sada o ovome razgovara", kaže on.

"Ali, zaista je minimum da se oduzme mandat tom čoveku, koji se nalazi na odgovornim funkcijama državnim i koji sutra treba da predstavlja našu zemlju u pregovorima o statusu Kosova", rekao je Korać.

Prethodno je i šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović tražio od predsednika da, povodom jučerašnjeg sukoba te dve političke struje na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, sazove konsultacije šefova poslaničkih grupa kako bi se utvrdila reakcija parlamenta.

Jovanović je tražio i da uvidom u zapisnik sa sednice bude utvrđen način na koji je "jedan poslanik sebi dozvolio neverovatno ponašanje prema Batiću, a preko kog se ne može preći".

"Jakšić je ponizio parlament, ne Batića, tražeći od njega da ciganskim mentalitetom ne ugrožava rad Skupštine. Jakšić se danas izvinio Romima, ali je nastavio da iznosi uvrede na račun Batića, navodeći da on ima ciganski mentalitet kao karakternu crtu", rekao je Jovanović.

Oliver Dulić je kasnije novinarima, povodom zahteva LDP-a, rekao da je "ta priča zatvorena i da je to nemio događaj koji više ne bi smeo da se događa".

"Skupština je učinila sve što je mogla da se izvini ljudima koji bi mogli da budu pogođeni, a kazna je dovoljna da mi kao skupština ne prihvatamo takav govor", rekao je Dulić.

Upitan da li je trebalo da opomene i Batića jer je Jakšić rekao da mu je prećeno, Dulić je odgovorio da je na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovoreno da Jakšić izađe i izvini se zbog neprikladnih reči na jučerašnjoj sednici odbora za Kosovo, ne ulazeći u meritum ko je kriv za "takvu jednu malo težu debatu".

"Jakšić je, međutim, danas za skupštinskom govornicom izgovorio neprihvatljive reči, po mom mišljenju i po mišljenju svih šefova poslaničkih grupa, i dobio je zasluženu meru opomene", rekao je Dulić.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas "ispad" poslanika Demokratske stranke Srbije Marka Jakšića i zatražila da bude strogo kažnjen zbog rasističkog napada.

U saopštenju LSV-a navodi se da uvrede koje je Jakšić juče uputio predsedniku Demohrišćanske stranke Srbije Vladanu Batiću u sebi sadrže elemente govora mržnje, fašizma i rasizma.

"Takav stav nedopustiv je za bilo koji oblik komunikacije, a posebno za javno istupanje za govornicom najvišeg parlamentarnog doma ove zemlje. Skupština ne može da pređe preko ovakvog ispada i LSV insistira na tome da on mora biti sankcionisan", navodi se u saopštenju.

LSV je ocenila "da je nedopustivo i što predstavnik jedne stranke koja sebe naziva demokratskom, a iz koje su i premijer Srbije i ministar policije, ovako istupa i kvalifikuje svoje kolege".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: