"Opravdana kritika pravosuđa"

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da Srbiji nedostaje dobar sistem ocenjivanja rada sudija.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2007.

10:12

Default images

Predsednik Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura Žan Pol Kosta je juče izjavio da su imenovanja sudija i korupcija osnovni problemi srpskog pravosuđa. On je rekao da je iznenađen načinom na koji se vrši izbor sudija, jer se tako ne mogu garantovati nepristrasnost i nezavisnost sudija.

U Društvu sudija Srbije smatraju da su Kostine konstatacije o imenovanju sudija "veoma osnovane".

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže za B92 da bi pomoću dobrog sistema ocenjivanja rada sudija, posle godinu ili dve rada sudija bilo moguće otpustiti one sudije koji ne zadovoljavaju svojim radom. Ona takođe kaže i da nije prirodno da u određenim slučajevima sudije bira parlament.

"Mi imamo situaciju da se u tri jako važna slučaja u srpskom pravosuđu sudije biraju tako što ih bira parlament - druga vlast, a treba da postoji potpuna podela vlasti. To je za evropske standarde nepojmljivo. To su situacije kada se biraju sudije na prvi-probni mandat od tri godine, zatim predsednici sudova i sudije koji su članovi visokog saveta sudstva koji kasnije biraju sudije za stalni mandat. Uticaj politike je jako veliki pri izborima sudija", kaže Boljevićeva.

Ona kaže da je broj postupaka zbog korupcije koji se vodi protiv sudija u Srbiji mali, ali da i samo jedan takav slučaj predstavlja veliku štetu za pravosuđe.

"Pretpostavljam da je on bio obavešten da se vodi postupak protiv nekoliko sudija u Srbiji u vezi sa korupcijom. Neki su okončani. Taj broj u odnosu na ukupan broj sudija i predmeta koji se rešavaju u Srbiji nije veliki, ali je izuzetno značajan jer je svaki slučaj korupcije učinjen od strane sudije mnogo gori i teži nego bilo koja druga korupcija. To je ozbiljan problem - ne po broju nego po pojavi uopšte", kaže Dragana Boljević.

U Vrhovnom sudu Srbije nisu želeli da za B92 komentarišu zapažanja koje je izneo predsednik evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Žan Pol Kosta o problemima u srpskom pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: