“Pravo na religijsku blasfemiju”

Jedan švedski list prošle nedelje objavio je karikaturu u kojoj je lik islamskog poslanika Muhameda stavljen na telo psa.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

15:49

Default images

List je danas stao u odbranu svoje odluke da objavi crtež švedskog umetnika Larsa Vilksa. Crtež je izašao prošle nedelje u dnevniku "Nerikes Alehanda", zbog čega je vlada Irana već u ponedeljak uručila protesnu notu otpravniku poslova švedske amabasade u Teheranu, ocenjujući da je reč o ponižavajućem crtežu.

Švedski list je objavio sporni Vilksov crtež iz serije koju su umetničke galerije u Švedskoj odbile da izlože, obrazlažući taj potez onim što oni smatraju pod "odbranom slobode govora", javio je Rojters.

"To je neprihvatljiva autocenzura", piše u uvodniku "Nerikes Alehanda", objavljenom danas na njihovom veb-sajtu, u osvrtu na odluku švedskih galerija da ne izlažu Vilksove crteže.

"Pravo na religijsku slobodu i na religijsku blasfemiju su ista", smatra švedski list.

Prošle godine su muslimani širom sveta burno protestovali zbog toga što su danske novine objavile karikature poslanika Muhameda, koje su kasnije prenele i druge evropske novine.

Ulf Johanson, urednik "Nerikes Alehande", kaže da postoji bitna razlika između toga kako su njegove novine prišle toj temi i danskog slučaja.

"Moje novine su uvek branile prava muslimana u Švedskoj i slobodu veroispovesti, ali istovremeno insistiramo i na slobodi govora", rekao je on.

Helena Benauda, predsednica Švedskog muslimanskog saveta, upozorila je da nije dozvoljeno da se u novinama objavljuju rasističke, ksenofobične ili antisemitske slike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: