Požari na Tari i kod Kuršumlije

Požar na administrativnoj granici Srbije i Kosova kod Kuršumlije pod kontrolom, problem što se ne gasi sa kosovske strane.

Izvor: B92, Beta

Subota, 25.08.2007.

12:45

Default images

Požar na području Kuršumlije na administrativnoj liniji sa Kosovom je pod kontrolom, ali je problem što taj požar niko ne gasi sa druge strane linije, izjavio je večeras pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić.

"Gašenje dodatno otežava to što sa kosovske strane požar ne gasi niko i da u tom reonu ima mnogo minsko-eksplozivnih sredstava, tako da je u noćnim časovima intervencija jako otežana", rekao je Marić.

Agencija Beta je prenela izjavu šefa uprave Srbijašume Kuršumlija Branislava Prolovića koji je rekao da je požar zahvatio četiri sela u kojima je izgorelo šest kuća i osnovna škola.

Marić je danas ranije rekao da je vatrogascima pored bezbednosnih uslova najveći problem nepristupačan teren, ali da je današnja situacija nešto bolja od jučerašnje.

"Imamo 15 hektara zahvaćenih vatrom. Gase vatrogasci iz Prokuplja i Kuršumlije, u ovom trenutku se upućuju snage iz Niša kao ispomoć. Ono što nam dodatnu teškoću pravi to je činjenica da ne možemo da opkolimo požar jer se nalazi u kopnenoj zoni bezbednosti, ona jedna strana koja ide prema Kosovu", kaže Marić.

Istovremeno, iz "Srbijašuma" su uputili poziv vatrogasnim ekipama iz susednih opština, vojsci i policiji, kao i meštanima okolnih sela da se uključe u gašenje požara.

Inače, prema podacima "Srbijašuma", ovo je jedan od najvećiih požara u proteklom periodu koji je registrovan na teritoriji kuršumlijske opštine.

Sa druge strane, u Nacionalnom parku Tara i dalje gori središte požara, koji je najverovatnije zbog udara groma, izbio juče oko 9 ujutru i zahvatio oko 15 hektara četinarske šume od Mitrovca prema BiH.

"Što se tiče Nacionalnog parka Tara, juče i noćas je trajala borba sa vatrom. U toku današnjeg dana požar je lokalizovan i u toku je njegova potpuna likvidacija. Mislim da je ova visoka temparetura i te kako pomogla nastanku požara. Svedoci smo i da su tokom jula, čim nekoliko dana temperatura bude oko 40 stepeni, bili učestali požari. To je, naravno uz nehat i nepažnju, ono što je i u ovom slučaju sigurno uzrok požara", rekao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: