Petak, 03.08.2007.

17:04

Više od 30 godina bez obnove mosta

Posle pada mosta u Mineapolisu preko reke Misisipi, s razlogom pokrenuto pitanje u kakvom su stanju mostovi u Srbiji.

Izvor: B92

Default images

Prilikom poslednje provere mosta preko Misisipija bio je bio star 40 godina i koji se juče srušio, pre godinu dana nije utvrđen nikakav problem. U oktobru počinju radovi na Gazeli, najprometnijem mostu u Srbiji koji nikada nije rekonstruisan.

Iako nadležni kažu da su mostovi stabilni i sigurni, uznemirava informacija da Pančevački i Stari savski most nisu obnavljani više od 30 godina. Preko četiri beogradska mosta, od kojih samo Brankov ne treba da se obnavlja, dnevno pređe oko pola miliona vozila.

Na osnovu projekta sanacije koji je bio urađen 2003. godine procenjeno je da su mostovi u Beogradu u veoma lošem stanju i da se to posebno odnosi na Pančevački most i Gazelu.
Most Gazela (www.beograd.org.yu)
Dragoslav Šumarac, tadašnji ministar urbanizma i građevine, kaže da je apelovao na gradske vlasti i Republičku direkciju za puteve da nađu sredstva za njihovu rekonstrukciju:

"Ja sam još 2004. ukazivao na alarmantno stanje i Gazele i Pančevačkog mosta, pre svega Gazele gde ima dosta korozije na glavnim nosačima. Takođe, one prilazne konstrukcije su korodirale, čak i kablovi za prenaprezanje. Pančevački most je u još lošijem stanju. Koliko ja znam, napravljen je projekat za rekonstrukciju oba mosta. Apelujem na republičke i gradske vlasti da se što pre počne s tim", kaže Šumarac.

Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog instituta CIP potpuno je siguran da se katastrofa slična onoj u Mineapolisu kod nas ne može desiti, ali da mu nije jasno zašto se do sada nije počelo sa saniranjem mostova:

"Nedopustivo je da jedan most, kao što je Gazela ili Pančevački, ne bude saniran tokom 45 godina. Imate, recimo, most Golden gejt u San Francisku, koji je dugačak 2,7 kilometara. Kada krene njegova sanacija, farbanje, krene od 1. januara i završava se 31. decembra i počinje se 1. januara iznova. Kod nas to kao da je prepušteno nikome".

Prema zvaničnim planovima, radovi na Gazeli trebalo bi da počnu u oktobru i trajaće oko godinu i po, Stari savski most trebalo bi da se rekonstruiše u septembru sledeće godine, a Pančevački od marta 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: