Utorak, 08.05.2007.

12:59

Zastoj stranih investicija u Srbiju

Berza zabeležila veliki pad, a skočio kurs evra dan nakon izbora Tomislava Nikolića, politička kriza oterala strane ulagače.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Na Beogradskoj berzi danas je zabeležen najveći pad akcija od kada se vrše merenja. Danas je takođe skočio evro, a njegov dalji rast je zaustavila Narodna banka prvom intervencijom na tržištu posle skoro dva meseca. Višemesečna politička i institucionalna kriza direktno je uticala na smanjenje interesovanja stranih ulagača.

Iako je od početka godine Beogradska berza beležila rast akcija, poslednja tri dana investitori su na gubitku. Berza i trgovanje akcijama najosetljivije su na ekonomske i političke promene u zemlji, kažu brokeri. Detaljnije o tome na B92.biz.

Sva ta dešavanja i promene stručnjaci povezuju se sa političkim prilikama u zemlji i izborom Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine.

Takođe, višemesečna kriza izazvala je smanjenje interesovanja stranih ulagača. "Ilustracije radi, prošle godine je prosečan broj dnevnih upita u Agenciji bio oko 20, a sada imamo samo tri ili četiri upita u toku dana", kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

"Posledice ovog perioda nedolaska stranih investicija će se videti tek od jeseni i početkom sledeće godine", rekao je on, gostujući u vestima TV B92.

Miloradović kaže da se nada da će se u narednoj nedelji politička situacija u Srbiji stabilizovati formiranjem vlade, inače će posledice u ekonomskom smislu po Srbiju biti nesagledive.

Miloradović je rekao i da je Srbija prošle godine imala veoma dobar ritam i dobre ocene specijalizovanih finansijskih institucija u svetu, čija je jedina primedba bila politička nestabilnost u Srbiji.

"Za strana ulaganja prošle godine znamo, to je bilo 4 milijarde i 380 miliona, za ovu godinu, nažalost, upravo zbog krize vlade, nemamo ni ozbiljnije projekcije, ali možemo biti srećni ako to bude trećina ove sume od prošle godine", kaže on.

"Mi naprosto imamo jedan dugačak vremenski period koji je izgubljen, trajno izgubljen, a ako uđemo u novu predizbornu kampanju i očekivanja novih izbora, plašim se da ćemo doći do jedne tačke gde nema povratka onom starom ritmu investicija", rekao je on.

Miloradović kaže da se ponovo pokazuje, kao i mnogo puta do sada, da je politička stabilnost najbitniji uslov za potencijalno poslovanje i da investitori ne vole česte promene kursa, već čvrst reformski kurs i predvidljivost zemlje u vođenju politike.

Kašnjenje će Srbija platiti ekonomski

Odugovlačenje u formiranju nove vlade Srbija će platiti smanjenjem priliva stranih investicija, rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nezaposlenosti, i čak može doći do pada kreditnog rejtinga zemlje, upozorio je ekonomista Stojan Stamenković.

Stamenković je ocenio da je gotovo izvesno da će u Srbiji biti raspisani novi parlamentarni izbori, ali do kraja nedelje Skupština Srbije trebalo bi da usvoji Zakon o budžetu za 2007. godinu, koji je vlada Vojislava Koštunice predložila u decembru 2006. 

On je ocenio da je predloženi budžet vrlo ekspanzivan po pitanju javne potrošnje i, istovremeno, inflatoran.  

Predstavljajući novi broj mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" Ekonomskog instituta u Beogradu, Stamenković je upozorio da postoji realna opasnost od rasta inflacije i rasta kursa dinara u odnosu na evro, kao posledica političke nestabilnosti u Srbiji i inflatornih očekivanja, koja su posebno izražena kod privatnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Podeli: