Srbija na čelu Saveta Evrope

U ime Srbije, šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope od San Marina preuzeo je šef diplomatije Vuk Drašković.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2007.

07:16

Default images

Šestomesečno predsedavanje izvršnom telu SE, Drašković je preuzeo od svog kolege iz San Marina Fjorenca Stolfija, na kraju 117. zasedanja Komiteta ministara u Strazburu. Prilikom preuzimanja predsedavanja Drašković je rekao da je opredeljenje Srbije za Evropu bez ratova i granica sadržano i u sloganu tog predsedavanja - Jedna Evropa - naša Evropa.

U tom okviru, naveo je Drašković, Srbija je definisala četiri glavna prioriteta: promovisanje osnovnih vrednosti Saveta Evrope, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, izgradnja humanije Evrope, i naročito, promovisanje vrednosti i ciljeva Saveta Evrope u regionu jugoistočne Evrope.

Govoreći o Balkanu, Drašković je rekao da je obaveza svih u Evropi "da se seme evropskih zajedničkih vrednosti i vrlina naročito uporno seje" tim regionom, naglašavajući da je danas najpreča obaveza Evrope da se ne dozvoli nasilno pomeranje postojećih državnih granica na Balkanu.

Na 117. zasedanju Komiteta ministara prvi put je učestvovala i Crna Gora, koja je danas u Strazburu, uoči sastanka, svečano proglašena za novu, 47. članicu Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: