Gde je premijer?

Tri meseca je prošlo od izbora u Srbiji i od tada premijer Vojislav Koštunica nije odgovarao na pitanja novinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2007.

17:45

Default images

Od izborne noći, 21. januara, premijer se javnosti obraćao samo kroz intervjue za neke medije ili pisana saopštenja, pa je većina novinara ostala uskraćena za odgovore na pitanja koja nisu u vezi s Kosovom i procesom utvrđivanja budućeg statusa Pokrajine.

U poslednja tri meseca, premijer se puta pojavio pred kamerama, a nekoliko desetina puta objavio je saopštenja. Svaki put govorio je o pregovorima o Kosovu.

Glavni urednik dnevnika Blic misli da je rešavanje kosovskog pitanja dobar izgovor za predstavnike tehničke vlade da ne rade ništa javno, već da u vakuum-prostoru rade šta hoće.

"Neko ko je premijer mora da, zbog funkcije koju obavlja i zbog odgovornosti položaja na kome je, da se obraća javnosti i da tumači politiku Vlade. To je u njegovo ime radila Kancelarija za odnose s javnošću, što nije dovoljno. Mislim da je to čovek koji se grozi susreta s novinarima i s javnošću", kaže on.

U poslednja tri meseca otvoreno je dosta pitanja. Ostalo je nepoznato kakav stav premijer Koštunica ima o prodaji rudarskog basena Bor i preduzeća Putnik, o sukobu policije i vehabija, o tome da ni posle godinu dana Srbija nije obnovila pregovore sa Evropskom unijom i o tome da li se išta radi da bi bio uhapšen Ratko Mladić.

"Ne traže se odgovori na pitanja zašto je proleće sušno, nego se traže odgovori na pitanja zašto je određeno ministarstvo povuklo takav potez, šta se događa u MUP-u, da li su optužbe koje izriče zamenik ministra unutrašnjih poslova, odnosno, šef policije na račun ministra tačne itd. To su sve stvari koje se tiču svakodnevnog života ljudi. Ali, mi ovde imamo jednu situaciju u kojoj o tim stvarima niko ne govori", kaže Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta.

Posle nastanka takozvane tehničke vlade moglo se i očekivati da Vojislav Koštunica bude potpuno van dodira javnosti, ocenjuje direktor medijske dokumentacije Ebart Velimir Ćurgus Kazimir. On podseća da ni posle pojavljivanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija premijer nije smatrao da je neophodno da se obrati javnosti i objasni stavove koje je izneo u Njujorku.

"To bi se moglo tumačiti i na još jedan način, a to je da Koštunica i njegova vlada visoko cene sposobnost građana da bolje razumeju situaciju i šta se dešava oko nas toliko dobro da nema ni potrebe da im neki političar bilo šta objašnjava", kaže on

Kazimir objašnjava da je kod Koštunice i njegovih najbližih saradnika primetno da su više opterećeni razmišljanjem o istorijskim posledicama mandata ove vlade, nego o tome kako građani u Srbiji žive danas.

Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije danas nisu želeli da odgovore na pitanje kada će se Koštunica pojaviti pred novinarima i da li tehnička vlada ima takav plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: