Leon Kojen podneo ostavku

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen podneo ostavku na tu funkciju i najavio ostavku na mesto koordinatora pregovaračkog tima za KiM.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 17.04.2007.

12:24

Default images

"Juče sam podneo ostavku na mesto političkog savetnika predsednika Tadića i najavio ostavku na mesto koordinatora državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju", naveo je Kojen u izjavi dostavljenoj Tanjugu. Razlog je intervju austrijskog kancelara, u kome se navodi da tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu, o kojima on ništa ne zna. Tadić demantuje bilo kakve aktivnosti.

On je rekao da je razloge svoje ostavke objasnio u pismu koje je 15. aprila uputio predsedniku Srbije.

Kojen je objasnio da mu je intervju austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera Rojtersu, objavljen 13. aprila, pokazao da spoljnopolitički tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu o kojima on, kao njegov politički savetnik i koordinator pregovaračkog tima za Kosovo, imenovan na Tadićev predlog, ni na koji način nije bio obavešten. "U takvoj situaciji, jasno je da ne mogu više da obavljam te funkcije, niti da delim odgovornost za političke korake o čijoj sadržini naknadno saznajem iz medija", preneo je Kojen.

On je ukazao i na činjenicu da tri meseca posle izbora nije konstituisana Skupština i da pregovarački tim ne može da podnese izveštaj o radu, niti da od parlamenta dobije nove odluke o mandatu i ovlašćenjima.

"Pregovarački tim zbog toga nije mogao da ispuni obavezu da Narodnoj skupštini podnese izveštaj o svom radu posle 14. februara 2007, kao što ni sama Narodna skupština nije mogla da donese preko potrebne odluke o mandatu i ovlašćenjima pregovaračkog tima", naveo je Kojen.

On je ukazao da bi bila tragična zabluda dozvoliti da zbog stranačkih nesuglasica pregovaračka pozicija Srbije bude toliko oslabljena da dovede u pitanje sve što je do sada postignuto za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Tadić predlaže Batakovića za koordinatora

Kako saznaje B92 iz izvora bliskih predsedniku Srbije, Boris Tadić će novoj vladi Srbije za koordinatora pregovaračkog tima predložiti Dušana Batakovića, sadašnjeg savetnika predsednika i člana pregovaračkog tima.

Tadićev predlog vlada će proslediti skupštini, koja će o tome odlučivati.

Predsednik Srbije Boris Tadić prethodno je odbacio mogućnost da je bilo ko iz njegovog tima vodio razgovore sa zvaničnicima drugih zemalja mimo jasno utvrđene državne politike na Kosovu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Tadić je, povodom ostavke svog političkog savetnika, istakao da je Kojen u protekle tri godine dao izuzetan i suštinski doprinos utvrđivanju jedinstvene državne politike o Kosovu.

Tadić je u razgovoru sa Kojenom rekao da se nada da će on, u meri u kojoj bude mogao, svojim savetima i dalje doprinositi sprovođenju državne politike i odbrane državnog integriteta i suvereniteta Srbije, od koje predsednik Tadić neće odustati, ističe se u saopštenju.

Janjić: Pretvaranje u ministarstvo za Kosovo

Povodom ostavke Kojena, analitičar Dušan Janjić ističe da je najveći problem što savetnici i predsednika i premijera Srbije u svojim nastupima precenjuju svoj značaj.

"Njihov mandat je vezan za pregovarački tim i pregovore koji su vođeni sa timom Martija Ahtisarija", kaže on.

"Međutim, savetnici u međunarodnim kontaktima ostavljaju utisak da oni u stvari i donose odluke iza kojih stoje njihovi šefovi. Tu ima dve stvari sa kojima i predsednik i premijer moraju da raščiste", navodi Janjić.

"Prvo, Tadić mora da sredi svoj tim. Nemoguće je da jedan savetnik ne zna šta drugi radi i mi svi koji smo sarađivali sa njim, u dobroj nameri ovo kažem, imamo problema da utvrdimo ko to šta tamo radi i šta govori", navodi Janjić.

"I onda se stvorila jedna lažna predstava u međunarodnoj zajednici i velika očekivanja od Borisa Tadića, koje on naravno ne može da ispuni, jer i ne želi niti može da izađe iz kanala utvrđene politike", kaže on.

"I drugo, problem koji mora da reši Koštunica je preveliki monopol Slobodana Samardžića na sve što se dešava oko toga", kaže Janjić.

"Bukvalno, stvorila se jedna tendencija da se pregovarački tim, pogotovo u odsustvu vlade i ministara, pretvori u ministarstvo za Kosovo, to je najopasnija moguća tendencija", kaže Dušan Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: