Utorak, 17.04.2007.

12:24

Leon Kojen podneo ostavku

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen podneo ostavku na tu funkciju i najavio ostavku na mesto koordinatora pregovaračkog tima za KiM.

Izvor: FoNet

Leon Kojen podneo ostavku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 17 godina

Kad god sam gledao gospodina Kojena uvek je odavao utisak izuzetno inteligentnog, smirenog i dostojanstvenog coveka. Takav je i ovaj njegov (nesumnjivo iznudjen) potez. Tadicu ovo nije trebalo. Naravno da nije pametno iskljuciti ovako strucnog coveka iz vaznih pregovora o buducnosti Srbije. Vuk Jeremic ima neke kvalitete ali je jos mlad i nedovoljno iskusan za diplomatiju i ne razumem zasto ga Tadic tako forsira. A razgovori sa nasim zapadnim, "evroatlantskim prijateljima" koji nam bez pardona komadaju drzavu i koji nas ubedjuju da je to ok su posebna tema... I dokle ce Tadic da nas ubedjuje da je najveci interes Srbije u evroatlanskim integracijama? Dobro je sto premijer Kostunica ima sire i za drzavu korisnije stavove i sto nece da prihvati ovu ostavku. Ponovo se moze videti da on ima drzavnicku mudrost i viziju i da radi najbolje u interesu drzave Srbije. Kosovo i Metohiju je mozda tesko sacuvati u sastavu Srbije ali treba se boriti!

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Politicki predstavnici Albanaca sa KiM se na nedavno zavrsenoj konferenciji u Njujorku obavezuju i obecavaju jedinstvenu strategiju u svom daljem politickom delovanju. Gospodin Kojen najavljuje ostavku na mesto Koordinatora u pregovarackom timu Srbije koju nema ko da prihvati i koga nema ko da zameni. Jedinstveni Albanci. Razjedinjeni Srbi. Novi-stari aspekt krize na KiM. Mislimo o tome. Konacno.

exof

pre 17 godina

Штета за једног способног и часног човека.Али изгледа да је са психологом тешко(скоро немогуће) радити.

kiki

pre 17 godina

Jos jedan dokaz,kako DS i njen predsednik vode politiku,i potpuno razumem ovaj potez gosp.Kojena.On je ocigledno predjen i pusten niz vodu,a da nije zasluzio da mu to bude saopsteno,nego slucajno se to sazna.Niko ne zna sta Tadic i njegovi savetnici rade i pregovaraju iza ledja srpskog naroda,cak iza ledja svojih savetnika,koji je radio svoj posao odlicno.

rade

pre 17 godina

treba ozbiljno da se zapitamo sta ce se sledece dogoditi, kada jedan ovako castan covek ode iz politike. licno, meni, je to ocigledan znak da nesto ne valja :"nesto je trulo u drzavi danskoj"... kako oceniti stituaciju ako je profesor kojen digao ruke od posla, zaprao oprao ruke. rekcija dosaptavanja iza ledja je na mestu, a gde je mesto bitangama koji mrse konce???????

Ivan M

pre 17 godina

Samo nekoliko napomena:
1. Kojen, Samardzic, Kostunica, Tadic itd nisu odgovorni za "gubitak" Kosova. Sta god mi mislili o njihovoj (nepostojecoj) strategiji u "pregovorima", za sadasnje stanje stvari je odgovoran onaj koji je 1999. proglasio pobedu nad NATO-om, tj Zloba Milosevic.
2. Ne daju se ostavke tek nakon intervjua koji sadrzi neproverenu informaciju. Kojen je verovatno znao da se nesto desava u pozadini i ovaj intervju iskoristio da bi dao ostavku.
3. Rasulo srpske "pregovaracke politike" je potpuno. Tu se ne zna ko pije ni ko placa, vode se pregovori na sve strane, svi se busaju u prsa i zaklinju se u Kosovo a sa druge strane samo bi da spasu sopstvenu guzicu. Cobel je bio 1000% u pravu - ovo je jos samo jedan dokaz.
4. Gizenbauer ocigledno pregovara sa "nasim prijateljem" Tadicem - dakle tu je Kostunjavi ocigledno iskljucena iz tokova. Ako je to znak da je Zapad najzad prepoznao da je Kostunjavi samo produzena ruka Zlobine politike, tim bolje.
5. Da li se iko zapitao o cemu su zapravo Gizenbauer i Tadic pregovarali? Kako to Srbiji moze da se "spase obraz"? Ubrzani ulazak u EU? Finansijska pomoc? Pojacana zastita srpske manjine i suverenitet nad manastirima? Mozda cemo videti o cemu je rec...

Japs

pre 17 godina

Gospodin Kojen je vrlo osetljiv. Meni se cini da ce ipak pre biti da je odlucio da predje u onaj politicki tabor koji mu je blizi srcu... Kad bi ga barem i drugi predednikovi savetnici sledili. Kome nije jasno zasto je Tadic do sada napravio toliko politickih ustupaka premijeru, neka poblize prouci ko savetuje naseg izabranog predsednika.

Lazar NS

pre 17 godina

Ovo je samo pokazatelj da su clanovi pregovarackog tima kulise koje imaju za cilj da zamazu oci javnosti tj. da se stvori slika kako se jos uvek vode neki pregovori oko statusa. Realnost je da Kosovo dobija nezavisnost i da se pravi pregovori vode iza zatvorenih vrata kako bi ta nezavisnost bila najprihvatljivija za Srbiju. Dobro je da je tako! Problemu se mora pristupiti realno, pa makar i izvan ociju javnosti!

Sava

pre 17 godina

Pa covek je bio jedan od najboljih,ako ne i najbolji igrac u nasem timu,ali....
Stvar je jasna.Bilo je i ranije izjava slicnim ovoj Austriskog ambasadora,cak je neke i sam Kojen dementovao isto kao i ovu,ali se ispostavilo da je ova oslednja bila istinita.Pa sto bi covek bio politicki savetnik ako predsednik radi ispod zita i to ne samo njemu nego celoj naciji!

Ljiljana

pre 17 godina

Gospodin Kojen se dostojanstveno povukao.Razlozi, pravi, koje mi nikada necemo saznati, samo pokazuju, da je nesto mnogo trulo u drzavi Danskoj, tj. Srbiji.I krajnje je vreme da se cela ova farsa sa nasim pregovaracima zavrsi.A nasa cuvena sintagma vise od autonomije, a manje od nezavisnosti, sta zapravo znaci.I volela bih da mi neko objasni nas plan kako da integrisemo 2 miliona Albanaca u drzavljane Srbije.
Jer ovo vec suvise vredja svakog normalnog coveka, mozda smo blesavi, al budale nismo.

AS

pre 17 godina

Kamo srece da gospodin Kojen (a i Samardzic s njim) nikad ni nije bio u pregovarackom timu, jer je tamo uglavnom smetao i zanovetao. Bojim se da je njegova ostavka dosla suvise kasno.

V. Stojkovic

pre 17 godina

Svaka cast gospodine Kojenu! Uradili ste nezamislivo danasnjoj politickoj eliti - podneli ste ostavku iz licnih, moralnih, profesionalnih, itd razloga a, posao ste dobro radili. Svima nama a, posebno "analiticarima" ostaje da odgovorimo na pitanja: da li je bas "slucajno" sto Srbija u ovim teskim i sudbonosnim vremenima:
- nema vladu
- nema skupstinu
- nema diplomatska predstavnistva u 9 od 15 zemalja clanica Saveta bezbednosti
- nema profesionalnu, dobro opremljenu, organizovanu vojsku
- nema saveznike na zapadu
- nema efikasan Ustavni sud
itd itd.
Da li se bas svi pridrzavaju ustava i odluka Skupstine i rade za dobrobit zemlje?

ivana d

pre 17 godina

Tesko je Srbiji u ovom trenutku. Ali,bilo je tesko i Francuskoj kad je napustala Alzir, mada ne postoje 2 situacije u istoriji koje su potpuno identicne.
Samo mudri i pametni narodi, prevazidju naizgled bezizgledne situacije.
A svjesni ste valjda, da ne postoji nacin da se 2 miliona Albanaca integrisu u Srbiju i da postanu njeni gradjani,jer to ne zele ni oni ni Srbija.
Zelim vam sve najbolje
pozdrav

Aca_USA

pre 17 godina

Gospodin Kojen je obavesten iz sigurnih izvora koje je resenje doneto o Kosovu (od strane velikih sila) pa vise nema ni smisla da ostaje u timu.
Ljudi Kosovo je davno izgubljeno (Carnojevic, Tito, Milosevic) a ovaj poslednji je objektivno i najmanji krivac. Srbi su se preselili na sever (Vojvodina) a Albanci su naselili Kosovo. Daj da se jednom i to razresi pa da pocnemo nesto da radimo. Srbima ce biti bolje bez bremena Kosova a Albanci ce tek dobiti problem sa Kosovarima. Da smo razumna nacija (a nismo) mogli smo da dobro unovcimo nezavisnost Kosova. Ovako cemo proci kao Rusi sa Istocnom Nemackom.
Ljudima is RS porucujem pamet u glavu (recept je ocito uspesan), vreme ce uciniti svoje.

Umetnica

pre 17 godina

"Gospodin" Kojen je jedan od najzaslužnijih za koštunizaciju politike Borisa Tadića. "Gospodin" Kojen je jedan od najvećih ideologa politike DSS-a, direktan sledbenik Miloševićeve političke ideje - njegovo uskakanje u savetnički čamac predsednika Tadića je bio jedan od najvećih političkih šokova poslednjih godina. Ova ostavka je jedan od najvećih blagodeti koje su snašle Srbiju u poslednje vreme.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

"Nothing is what it seems" (nista nije ono na sta lici da jeste), rece Al Pacino u ulozi korumpiranog agenta CIA. Naravno da je Kosovo davno izgubljeno (neke 1690-te ili tako nesto) i da to "pametni i knjiski ljudi" kao sto je g-din Koen to znaju. Ali, "pametni i knjiski ljudi" takodje moraju od neceg da zive. Tako se ovaj film zvani "Gubljenje vremena sa Kosovom" polako privodi kraju, i "angazovani intelektualac" dobija novu tezgu na projektu pod radnim naslovom: "Obracun sa nezdravim snagama". Dakle ovo je pocetak kampanje protiv predsednika Tadica i, ujedno, pocetak nove predizborne kampanje. Predsednik Tadic je poslednjih par dana pocinio najmanje dva smrtna greha: komentarisao je sramnu presudu ratnim zlocincima ("aha, mesa se u poslove sudstva!") i izrazio je javnu podrsku "osvedocenom anti-Srbinu i placeniku inostranih zavojevaca" Dejanu Anastasijevicu. Sto bi rekli Spartanci Persijancima: "Odlicno!" - maske ce konacno pasti. "Odlicno!" - ova nocna mora od braka iz racuna DS i DSS je konacno gotova. "Odlicno! - gospodin Tadic ce konacno nauciti da poljoprivredne kulture poznatije kao Ustav, Skupstina, Vlada, i diplomatija ne mogu da se sade sa fasistima jerbo se inace o glavu razbijaju.

posmatrac

pre 17 godina

Kojenovi razlozi za ostavku sa Kostunicom i DSS-om nemaju nekakve veze. Lepo covek kaze: 'da tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu, o kojima on ništa ne zna'. Tim Predsednika, a ne pregovaracki tim Srbije.

Kao sto smo svi mogli da vidimo glavni savetnik za spoljne poslove Predsednika je u poslednje vreme u zestkoj ofanzivi s ciljem zauzimanja mesta ministra spoljnih poslova u buducoj vladi, pa je ocigledno preuzeo na sebe i ulogu glavnog pregovaraca koji nema obavezu da ostale clanove tima obavestava o tome sta radi. A sto g Kojen nece ne i ne treba da tolerise.

lalala

pre 17 godina

Potpuno razumem Koena, nema drugog izbora, stiti svoje dostojanstvo kao covek. Ali nesto drugo je ovde bitno : A koja je to razlika izmedju Kostunice i Tadica ? Pa nema je isti su, mali feudalci u jos manjoj drzavi, sa osamucenim kmetovima. Koje drze hiptonisane i zbunjene. Pa ova drzava ne zasluzuje da bude drzavom !
Predlog :
Da se mi lepo damo na usvajanje ( ako bi nas Europa htela usvojiti ).
Nama treba protektorat a ne KOSOVU!

Jeka

pre 17 godina

Odlično! Sada može javno da pristupi timu »neobaveštenih«. Što se tiče pregovaračkog tima, bolje je da se rasformira zato što je potpuno bezuspešan i sastavljen od ljudi nedoraslih takvom zadatku. Inače, to bi trebalo i sami da priznaju, ako imaju imalo morala, zato što i sam zadatak, u skladu sa postavljenim cijevima, kao i vreme pokušaja njegovog izvršenja, predstavlja »nemoguću misiju«. Trebalo je napraviti određene (sigurno sasvim drugačije) korake mnogo ranije, kao što je predlagao Zoran Đinđić – ali, na veliku, veliku žalost našeg naroda, njega više nema.

goran

pre 17 godina

Zaista smatram da gospodinu Kojenu treba odati zahvalnost za sve sto je do sada radio. On predstavlja jednu od retkih licnosti na nasoj politickoj sceni sa integritetom i izuzetnom kulturom ophodjenja. Smatram da je zaista skandalozno da on kao savetnik i clan pregovarackog tima predsednika Tadica ne bude upoznat sa akcijama koje predsednik preuzima. Smatram da pripisivanje bilo kakvog nacionalizma gospodinu Koenu predstavlja besmislicu koja je danas u Srbiji u modi. Naime svako ko ne misli kao Natasa Kandic se proglasava za nacionalistu. Ovaj covek od samog pojavljivanja na politickoj sceni Srbije predstavlja jednog od najrealnijih politicara. Nazalost plasim se da ce njegovo napustanje ove pozicije kostati Srbiju

boo

pre 17 godina

Sujeta, verovatno nespretnoscu izazvana. Ostavka izgleda nije motivisana razmimoilazenjima u vezi sa sustinskim pitanjima i politickim stavovima koje pregovaracki tim zastupa, vec zbog neuvazavanja licnog integriteta g. Kojena. Svako trpi onoliko koliko moze; jednako tako svako postupa sa svojim saradnicima onako kako misli da bi bilo najbolje. Ovaj 'slucaj' govori o licnostima aktera vise nego o politici koju vode. Posebno pitanje jeste kakva je politika koju licnosti sa takvim karakternim osobinama (burne reakcije izazvane sujetom odnosno neuvazavanje saradnika) mogu da zastupaju. Na zalost, kod na se odnosi izmedju politickih licnosti jos uvek se ne mogu posmatrati van sfere licnih odnosa, koji ponekad sezu jos u doba disidentskog perioda bavljenja politikom. Izgleda da je demokratija u Srbiji jos u adolescentskom uzrastu.

Srdjan

pre 17 godina

Postujem stav gospodina Kojena. Mislim da je njegov stav potpuno van politike. On naprosto ne prihvata da bude teo necega i da snosi posledice za politiku i pregovore u cijem skrajanju i odvijanju nije ucestvovao. Takodje, kritikuje, i DS i DSS sto ne mogu da se dogovore oko vlade, posteno.

Pera

pre 17 godina

Pa je l to odgovornost. Sad kad je sve pred SB UN on kaze: Ja sam se naljutio. Odgovornost za ono sto ste nam ispregovarali gospodine Kojen, Samaradzic...

Горан

pre 17 godina

Ово никако није добра вест нити за господина Тадића нити за Србију.

Време је да господин Тадић поведе Србију напред или да се склони са политичке сцене и то место уступи неком способнијем политичару.

Шта ДС хоће са двадесетак процената гласова бирача?

nsv

pre 17 godina

Ovo je odlican dokaz da se drzavni vrh po nacinu svog funkcionisanja nimalo ne razlikuje od onoga sto svakog dana gledamo oko sebe, a to je jednom recju: haos! Ne postuju se ni pravila ni procedure ni ljudi!

Scepanmali

pre 17 godina

Po mom misljenju, to je veliki gubitak za sprski pregovaracki tim sto je Leon Kojen prinudjen bio da da ostavku. Sada mogu da se pitam, da li je on mozda tu nesto uvideo i shvatio da mora da napusti zbog nesloge "toneci" brod na okeanu ovih pregovora. Ili mozda nesto Tadic s sakom poslanika tajno muti nesto, da bi prodao Kosovo i Metohiju za neku iluziju iz Evropske Unije i Amerike? Vreme ce pokazati ko se stvarno borio za Kosovo i Metohiju i za ocuvanje teritoriajalnog integriteta drzave Srbije, kao tragovi po snegu ce se to sve videti.

Petar Pan

pre 17 godina

Narvno da je tako postupio, nijedan normalan covek ne bi prihvatio ovakvu uvredu i atak na svoju profesiju. Osnovna pitanja su ipak sta se desava u zemlji Srbiji? Zasto niko nije obavestio pregovaracki tim o ostalim naporima koji se ulazu na temu Kosova? Ko sve i u cije ime pregovara o Kosovu? Koji su pravi razlozi zasto se nije oformila vlada?

Ozi

pre 17 godina

Naivno bi bilo poverovati da nije imao pojma s kim ima posla. Nije on kao Milan Panic "pao sa neba" medju nase, pa da ga lazu kako im padne na pamet.
Ovakav potez verovatno samo nagovestava sta mozemo da ocekujemo kao rezultat rada nasih predstavnika, kao i samog Kojena. Nista se on nije ovim oprao, njegova odgovornost ostaje. Ko je i koliko njih je pa to bilo od njega mnogo vise ukljuceno u sva zbivanja, pa da se sada izvlaci?
Lice mi na nasu fudbalsku reprezentaciju, nikad nemaju morala (ni kvaliteta) da idu do kraja.

kiko

pre 17 godina

Ko iole poznaje zapad i zapadni sistem sasvim jasno vidi da ne postoji, ali ni teoretska, sansa za pocetak novih pregovora o Kosovu. Da nece mozda da kazu da su se salili godinu i po dana koliko su pregovori trajali i da to ne vazi, pa toga ima samo u zgubidan Srbiji, nigde vise. Prica je zavrsena, a svako ko se trudi da to predstavi drugacije samo obmanjuje javnost u Srbiji. Mislim da je g.Kojen svestan trenutka, a potpuno obezglavljeni potezi naseg predsednika su mu dali odlican alibi za napustanje funkcije. Mozda i jedini covek koga cu se secati u pozitivnom svetlu u celoj ovoj kosovskoj farsi.

Maja_V

pre 17 godina

AKo Leon Kojen, kao clan pregovarackog tima nema pojma o cemu se pregovara, kako tek da saznamo mi koji sve politicare placami iz svog dzepa? Da li "tehnicari" misle da mogu da vladaju u nase ime a da nikom ne polazu racune? Mislim, da mi kao njihove gazde moramo da kazemo DOSTA !

savetnici

pre 17 godina

Ovo samo govori o savetnicima i okruzenju predsednika Tadica.Nemamo ambasadore u najvaznijim zemljama ,nemamo sudije Ustavnog suda,nemamo kandidata za premijera,nemamo Skupstinu.....i sve ove funkcije zavise od predsednika Srbije.Nemojmo ovde na ovom sajtu praviti od njega ikonu.Ajmo realno da pricamo o nama.Naravno,zaboravio sam da napomenem da u vrhu Demokratske stranke nema vise nikoga iz Djindjicevog okruzenja tj. vremena. A gosp.Kojenu cestitke za moralan potez.

Duša

pre 17 godina

Više puta je od strane pregovaračkog tima saopštavano da javnost ne treba da zna svaki korak srpske strane u pregovorima - da se neki potezi moraju skrivati kako bi pregovaračka pozicija Beograda bila što jača. Sada, izgleda imamo situaciju u kojoj ni vodeći pregovarač (Leon Kojen) ne zna šta je taktika ( a možda i strategija) srpske strane.
Konačno, u pregovorima ne samo albanskoj strani, Ahtisariju i međunarodnoj zajednici da nije objašnjen predlog VIŠE OD AUTONOMIJE MANJE OD NEZAVISNOSTI, već nije ni građanima Srbije ukazano na osnovne "principe" tog predloga.

Miki

pre 17 godina

Sasvim realan potez! Zasto bi neko prihvatao odgovornost za neke stvari na koje objektivno ne moze da utiče? Kada vec donose odluke umesto njega onda neka i snose odgovornost za iste.

Šta bi rekli Kant i Hjum?

pre 17 godina

Kada neko ko je inače glup i neobrazovan priča gluposti, to je normalna stvar, ali kada jednog oksfordskog đaka i nekada bistrog čoveka nacionalizam i slepa mržnja zalude toliko da misli da je nojevska politika srpske vlade i srpskog pregovaračkog tima prema Kodsovu nešto "postigla", onda je to zaista zabrinjavajuće. Ili je možda profesor Kojen (nisam u toku, ali nadam se da više ne predaje na katedri za opštu knjkiževnost, jer predavač nije samo stručnjak, već i ljudski uzor studentima, a ne vidim šta bi dobro od g. Kojena u tom smislu mogli da nauče) odavno shvatio kuda Koštunicna politika prema Kosovu vodi, pa je ovo samo zgodan način da opere ruke i makar delimično sa sebe skine odgovornost za neminovan fijasko takvog pregovaračkog koncepta ili, pre, takvog nedostatka pregovaračkog koncepta, u kom slučaju na spisak njegovih greha pored gluposti treba dodati i cinizam. Tadić očigledno barem pokušava da na mala vrata i metiljavo, kao i u svemu što radi, izpregovara nekakav "damage control" i dogovori realističan kompromis koji bi možda mogao da na Kosovu stvori homogenu i u razumnoj meri autonomnu srpsku enklavu (u slučaju vrlo verovatnih ozbiljnih problema sa albanskom većinom, to bi bilo od životne važnosti za tamošnje Srbe i moglo bi, ako se tenzije ne smire, da kasnije posluži kao polazna tačka za nekakvu podelu Kosova), ali Koštunica, Kojen i ostali legijalisti očigledno nisu zainteresovani za realnost - mnogo više od bezbednosti i budućnosti srpskog stanovništva na Kosovu njima je važno da pred prosečnim glasačem narodnjaka i radikala ispranog i ne baš funkcionalnog mozga sačuvaju imidž beskompromisnih boraca za "srpsku stvar", pa makar to, kao u doba Miloševića (od koga se, uostalom, razlikuju samo nominalno) značilo nove nesrećnike na traktorskim prikolicama u Srbiji, u udobnim kožnim foteljama srpske vlade, SANU i ostalih sličnih zmijskih gnezda slaboumnog šovinizma i zadrtosti to se, naravno, neće ni osetiti.

Misa

pre 17 godina

Svaka cast Gospodine.Kojenu!!!To se tako radi kad se iz savetodavnog tima u okruzenju Predsednika Tadica radi na II koloseka,a nisu svi o svemu dovoljno informisani.Ne smatram da se G.Kojen ogradjuje u vezi buduceg statusa KiM,vec se ne zeli nalaziti u timu koji su busni kao Svajcarski sir,pa zato nas EU dribla ko volove!!!

007

pre 17 godina

Veoma postujem stav g-dina Koena i njegoovu odluku da se povuce iz ovog tima i nemam utisak da je u pitanju bezanje od odgovornosti. Ne slazem se sa onima koji spekulisu oko njegovih "pravih" razloga za ostavku jednostavno posto mislim da je razlog koji je g-din Koen naveo sasvim dovoljan i razuman.
Kao sto je sasvim razumljiva njegova konstantacija da nije u redu da savetnici Predsednika Tadica i clanovi tima za Kosovo saznaju iz novina da postoje i neki drugi "timovi" koji tajno pregovaraju. Da nije tako, ako nista drugo, bar bi se izbegle ovakve glupe i smesne situacije da Austrijski Predsednik izjavljuje jedno a da ga u Srbiji demantuju i tvrde nesto sasvim drugo posto o tome nisu imali pojma. Mogu da zamislim kakav je haos na srpskoj pregovarackoj strani i medju nosiocima najvisih ovlascenja kad svi oni (i Tadic i Kostunica i Draskovic i ko zna ko jos)imaju po nekoliko javnih i tajnih "timova specijalnih savetnika" koji jedni za druge ne znaju ni da postoje a kamo li sta rade i dokle su stigli. Izgleda da su u Srbiji i po pitanju diplomatije totalno pobrkali loncice.

alexandar_ns

pre 17 godina

Leon Kojen je verovatno častan čovek kome se zgadila politička scena u Srbiji. Ako Tadićeva stranka uđe u koaliciju sa radikalima light(DSS)treba očekivati da i ostali časni ljudi iz redova DS-a urade isto. Onda će slušati onu Neletovu stvar:
A kad hladni vjetar dođe
u tvoje krajeve,
i kad ti srce staro
ispune ledenice,
pitaćeš se zašto
figure šahovske,
s' one druge strane niko ne miče....

Revizor

pre 17 godina

Uopšte ne mislim da se g.Koen ogradio od posledica niti da je on član te elite na koju g.Cobel misli. Jednostavno, u ovakvoj situaciji kada država visi o koncu, takve stvari se ne saopštavaju preko medija. Da su svi kao g.Kojen odavno bi rekli da smo sa KiM završili i ova predstava bi bila završena. Ovako su se ušemili protiv ovog naroda i sve nas zajedno vuku za nos. Na tu elitu koja nas zavlači i obmanjuje se misli, ni na koga više. Potpuno podržavam stav g.Koena o povlačenju.

andrea

pre 17 godina

Ni do sada mi nije bilo jasno sta jedan covek poput prof . Kojena radi u jednom takvom timu. Dobar profesor , sa losim politickim ukusom.

Gradjanin

pre 17 godina

Borise Tadiću, Koštunice, Nikoliću, Iliću, Dinkiću, Jovanoviću, Dačiću, Draškoviću ...akademici... doktori... genereli
Bacite partijske knjižice i zaboravite na novac koji Vam politika donosi.
Priuštite Srbiji da u ovim trenucima dostojanstveno pokažete barem minimum ... da ste svi istog prezimena i porekla.

Goran

pre 17 godina

A posle svi graknuli na Cobela kad je rek'o da zasluzujemo bolju politicke elitu..a evo to najbolje pokazuje i ovaj primer i slucaj g. Kojena.

Maja K.

pre 17 godina

A da ga nije pljusnula u lice istina koju mu je izmedju redova saopstio Nikola Samardzic? Kad nakazne stavove brane bitange, lopovi, sljam i sicardzije, to ne boli, ali kada to radi covek od integriteta kao g. Kojen - to razara!

Velicko

pre 17 godina

Hocemo nove izbore!Neka nam kazu nasi politicari za koje glasamo u kojem pravcu zele da nas vode.A posle da im narod sudi ako ne rade kako su nam i obecali u izbornoj kampanji!

Ivan

pre 17 godina

Ma sve neka se raspadne, smo neka nam je Voja ziv i zdrav :) I neka razmisli jos malo da li mu je premijersko mesto dovoljan poklon ili bi jos nesto pride.!!!

Misa

pre 17 godina

Svaka cast Gospodine.Kojenu!!!To se tako radi kad se iz savetodavnog tima u okruzenju Predsednika Tadica radi na II koloseka,a nisu svi o svemu dovoljno informisani.Ne smatram da se G.Kojen ogradjuje u vezi buduceg statusa KiM,vec se ne zeli nalaziti u timu koji su busni kao Svajcarski sir,pa zato nas EU dribla ko volove!!!

Šta bi rekli Kant i Hjum?

pre 17 godina

Kada neko ko je inače glup i neobrazovan priča gluposti, to je normalna stvar, ali kada jednog oksfordskog đaka i nekada bistrog čoveka nacionalizam i slepa mržnja zalude toliko da misli da je nojevska politika srpske vlade i srpskog pregovaračkog tima prema Kodsovu nešto "postigla", onda je to zaista zabrinjavajuće. Ili je možda profesor Kojen (nisam u toku, ali nadam se da više ne predaje na katedri za opštu knjkiževnost, jer predavač nije samo stručnjak, već i ljudski uzor studentima, a ne vidim šta bi dobro od g. Kojena u tom smislu mogli da nauče) odavno shvatio kuda Koštunicna politika prema Kosovu vodi, pa je ovo samo zgodan način da opere ruke i makar delimično sa sebe skine odgovornost za neminovan fijasko takvog pregovaračkog koncepta ili, pre, takvog nedostatka pregovaračkog koncepta, u kom slučaju na spisak njegovih greha pored gluposti treba dodati i cinizam. Tadić očigledno barem pokušava da na mala vrata i metiljavo, kao i u svemu što radi, izpregovara nekakav "damage control" i dogovori realističan kompromis koji bi možda mogao da na Kosovu stvori homogenu i u razumnoj meri autonomnu srpsku enklavu (u slučaju vrlo verovatnih ozbiljnih problema sa albanskom većinom, to bi bilo od životne važnosti za tamošnje Srbe i moglo bi, ako se tenzije ne smire, da kasnije posluži kao polazna tačka za nekakvu podelu Kosova), ali Koštunica, Kojen i ostali legijalisti očigledno nisu zainteresovani za realnost - mnogo više od bezbednosti i budućnosti srpskog stanovništva na Kosovu njima je važno da pred prosečnim glasačem narodnjaka i radikala ispranog i ne baš funkcionalnog mozga sačuvaju imidž beskompromisnih boraca za "srpsku stvar", pa makar to, kao u doba Miloševića (od koga se, uostalom, razlikuju samo nominalno) značilo nove nesrećnike na traktorskim prikolicama u Srbiji, u udobnim kožnim foteljama srpske vlade, SANU i ostalih sličnih zmijskih gnezda slaboumnog šovinizma i zadrtosti to se, naravno, neće ni osetiti.

Ivan

pre 17 godina

Ma sve neka se raspadne, smo neka nam je Voja ziv i zdrav :) I neka razmisli jos malo da li mu je premijersko mesto dovoljan poklon ili bi jos nesto pride.!!!

Goran

pre 17 godina

A posle svi graknuli na Cobela kad je rek'o da zasluzujemo bolju politicke elitu..a evo to najbolje pokazuje i ovaj primer i slucaj g. Kojena.

007

pre 17 godina

Veoma postujem stav g-dina Koena i njegoovu odluku da se povuce iz ovog tima i nemam utisak da je u pitanju bezanje od odgovornosti. Ne slazem se sa onima koji spekulisu oko njegovih "pravih" razloga za ostavku jednostavno posto mislim da je razlog koji je g-din Koen naveo sasvim dovoljan i razuman.
Kao sto je sasvim razumljiva njegova konstantacija da nije u redu da savetnici Predsednika Tadica i clanovi tima za Kosovo saznaju iz novina da postoje i neki drugi "timovi" koji tajno pregovaraju. Da nije tako, ako nista drugo, bar bi se izbegle ovakve glupe i smesne situacije da Austrijski Predsednik izjavljuje jedno a da ga u Srbiji demantuju i tvrde nesto sasvim drugo posto o tome nisu imali pojma. Mogu da zamislim kakav je haos na srpskoj pregovarackoj strani i medju nosiocima najvisih ovlascenja kad svi oni (i Tadic i Kostunica i Draskovic i ko zna ko jos)imaju po nekoliko javnih i tajnih "timova specijalnih savetnika" koji jedni za druge ne znaju ni da postoje a kamo li sta rade i dokle su stigli. Izgleda da su u Srbiji i po pitanju diplomatije totalno pobrkali loncice.

Miki

pre 17 godina

Sasvim realan potez! Zasto bi neko prihvatao odgovornost za neke stvari na koje objektivno ne moze da utiče? Kada vec donose odluke umesto njega onda neka i snose odgovornost za iste.

Umetnica

pre 17 godina

"Gospodin" Kojen je jedan od najzaslužnijih za koštunizaciju politike Borisa Tadića. "Gospodin" Kojen je jedan od najvećih ideologa politike DSS-a, direktan sledbenik Miloševićeve političke ideje - njegovo uskakanje u savetnički čamac predsednika Tadića je bio jedan od najvećih političkih šokova poslednjih godina. Ova ostavka je jedan od najvećih blagodeti koje su snašle Srbiju u poslednje vreme.

alexandar_ns

pre 17 godina

Leon Kojen je verovatno častan čovek kome se zgadila politička scena u Srbiji. Ako Tadićeva stranka uđe u koaliciju sa radikalima light(DSS)treba očekivati da i ostali časni ljudi iz redova DS-a urade isto. Onda će slušati onu Neletovu stvar:
A kad hladni vjetar dođe
u tvoje krajeve,
i kad ti srce staro
ispune ledenice,
pitaćeš se zašto
figure šahovske,
s' one druge strane niko ne miče....

savetnici

pre 17 godina

Ovo samo govori o savetnicima i okruzenju predsednika Tadica.Nemamo ambasadore u najvaznijim zemljama ,nemamo sudije Ustavnog suda,nemamo kandidata za premijera,nemamo Skupstinu.....i sve ove funkcije zavise od predsednika Srbije.Nemojmo ovde na ovom sajtu praviti od njega ikonu.Ajmo realno da pricamo o nama.Naravno,zaboravio sam da napomenem da u vrhu Demokratske stranke nema vise nikoga iz Djindjicevog okruzenja tj. vremena. A gosp.Kojenu cestitke za moralan potez.

Scepanmali

pre 17 godina

Po mom misljenju, to je veliki gubitak za sprski pregovaracki tim sto je Leon Kojen prinudjen bio da da ostavku. Sada mogu da se pitam, da li je on mozda tu nesto uvideo i shvatio da mora da napusti zbog nesloge "toneci" brod na okeanu ovih pregovora. Ili mozda nesto Tadic s sakom poslanika tajno muti nesto, da bi prodao Kosovo i Metohiju za neku iluziju iz Evropske Unije i Amerike? Vreme ce pokazati ko se stvarno borio za Kosovo i Metohiju i za ocuvanje teritoriajalnog integriteta drzave Srbije, kao tragovi po snegu ce se to sve videti.

lalala

pre 17 godina

Potpuno razumem Koena, nema drugog izbora, stiti svoje dostojanstvo kao covek. Ali nesto drugo je ovde bitno : A koja je to razlika izmedju Kostunice i Tadica ? Pa nema je isti su, mali feudalci u jos manjoj drzavi, sa osamucenim kmetovima. Koje drze hiptonisane i zbunjene. Pa ova drzava ne zasluzuje da bude drzavom !
Predlog :
Da se mi lepo damo na usvajanje ( ako bi nas Europa htela usvojiti ).
Nama treba protektorat a ne KOSOVU!

kiko

pre 17 godina

Ko iole poznaje zapad i zapadni sistem sasvim jasno vidi da ne postoji, ali ni teoretska, sansa za pocetak novih pregovora o Kosovu. Da nece mozda da kazu da su se salili godinu i po dana koliko su pregovori trajali i da to ne vazi, pa toga ima samo u zgubidan Srbiji, nigde vise. Prica je zavrsena, a svako ko se trudi da to predstavi drugacije samo obmanjuje javnost u Srbiji. Mislim da je g.Kojen svestan trenutka, a potpuno obezglavljeni potezi naseg predsednika su mu dali odlican alibi za napustanje funkcije. Mozda i jedini covek koga cu se secati u pozitivnom svetlu u celoj ovoj kosovskoj farsi.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

"Nothing is what it seems" (nista nije ono na sta lici da jeste), rece Al Pacino u ulozi korumpiranog agenta CIA. Naravno da je Kosovo davno izgubljeno (neke 1690-te ili tako nesto) i da to "pametni i knjiski ljudi" kao sto je g-din Koen to znaju. Ali, "pametni i knjiski ljudi" takodje moraju od neceg da zive. Tako se ovaj film zvani "Gubljenje vremena sa Kosovom" polako privodi kraju, i "angazovani intelektualac" dobija novu tezgu na projektu pod radnim naslovom: "Obracun sa nezdravim snagama". Dakle ovo je pocetak kampanje protiv predsednika Tadica i, ujedno, pocetak nove predizborne kampanje. Predsednik Tadic je poslednjih par dana pocinio najmanje dva smrtna greha: komentarisao je sramnu presudu ratnim zlocincima ("aha, mesa se u poslove sudstva!") i izrazio je javnu podrsku "osvedocenom anti-Srbinu i placeniku inostranih zavojevaca" Dejanu Anastasijevicu. Sto bi rekli Spartanci Persijancima: "Odlicno!" - maske ce konacno pasti. "Odlicno!" - ova nocna mora od braka iz racuna DS i DSS je konacno gotova. "Odlicno! - gospodin Tadic ce konacno nauciti da poljoprivredne kulture poznatije kao Ustav, Skupstina, Vlada, i diplomatija ne mogu da se sade sa fasistima jerbo se inace o glavu razbijaju.

Gradjanin

pre 17 godina

Borise Tadiću, Koštunice, Nikoliću, Iliću, Dinkiću, Jovanoviću, Dačiću, Draškoviću ...akademici... doktori... genereli
Bacite partijske knjižice i zaboravite na novac koji Vam politika donosi.
Priuštite Srbiji da u ovim trenucima dostojanstveno pokažete barem minimum ... da ste svi istog prezimena i porekla.

Petar Pan

pre 17 godina

Narvno da je tako postupio, nijedan normalan covek ne bi prihvatio ovakvu uvredu i atak na svoju profesiju. Osnovna pitanja su ipak sta se desava u zemlji Srbiji? Zasto niko nije obavestio pregovaracki tim o ostalim naporima koji se ulazu na temu Kosova? Ko sve i u cije ime pregovara o Kosovu? Koji su pravi razlozi zasto se nije oformila vlada?

Горан

pre 17 godina

Ово никако није добра вест нити за господина Тадића нити за Србију.

Време је да господин Тадић поведе Србију напред или да се склони са политичке сцене и то место уступи неком способнијем политичару.

Шта ДС хоће са двадесетак процената гласова бирача?

Maja_V

pre 17 godina

AKo Leon Kojen, kao clan pregovarackog tima nema pojma o cemu se pregovara, kako tek da saznamo mi koji sve politicare placami iz svog dzepa? Da li "tehnicari" misle da mogu da vladaju u nase ime a da nikom ne polazu racune? Mislim, da mi kao njihove gazde moramo da kazemo DOSTA !

andrea

pre 17 godina

Ni do sada mi nije bilo jasno sta jedan covek poput prof . Kojena radi u jednom takvom timu. Dobar profesor , sa losim politickim ukusom.

Ivan M

pre 17 godina

Samo nekoliko napomena:
1. Kojen, Samardzic, Kostunica, Tadic itd nisu odgovorni za "gubitak" Kosova. Sta god mi mislili o njihovoj (nepostojecoj) strategiji u "pregovorima", za sadasnje stanje stvari je odgovoran onaj koji je 1999. proglasio pobedu nad NATO-om, tj Zloba Milosevic.
2. Ne daju se ostavke tek nakon intervjua koji sadrzi neproverenu informaciju. Kojen je verovatno znao da se nesto desava u pozadini i ovaj intervju iskoristio da bi dao ostavku.
3. Rasulo srpske "pregovaracke politike" je potpuno. Tu se ne zna ko pije ni ko placa, vode se pregovori na sve strane, svi se busaju u prsa i zaklinju se u Kosovo a sa druge strane samo bi da spasu sopstvenu guzicu. Cobel je bio 1000% u pravu - ovo je jos samo jedan dokaz.
4. Gizenbauer ocigledno pregovara sa "nasim prijateljem" Tadicem - dakle tu je Kostunjavi ocigledno iskljucena iz tokova. Ako je to znak da je Zapad najzad prepoznao da je Kostunjavi samo produzena ruka Zlobine politike, tim bolje.
5. Da li se iko zapitao o cemu su zapravo Gizenbauer i Tadic pregovarali? Kako to Srbiji moze da se "spase obraz"? Ubrzani ulazak u EU? Finansijska pomoc? Pojacana zastita srpske manjine i suverenitet nad manastirima? Mozda cemo videti o cemu je rec...

Ozi

pre 17 godina

Naivno bi bilo poverovati da nije imao pojma s kim ima posla. Nije on kao Milan Panic "pao sa neba" medju nase, pa da ga lazu kako im padne na pamet.
Ovakav potez verovatno samo nagovestava sta mozemo da ocekujemo kao rezultat rada nasih predstavnika, kao i samog Kojena. Nista se on nije ovim oprao, njegova odgovornost ostaje. Ko je i koliko njih je pa to bilo od njega mnogo vise ukljuceno u sva zbivanja, pa da se sada izvlaci?
Lice mi na nasu fudbalsku reprezentaciju, nikad nemaju morala (ni kvaliteta) da idu do kraja.

Revizor

pre 17 godina

Uopšte ne mislim da se g.Koen ogradio od posledica niti da je on član te elite na koju g.Cobel misli. Jednostavno, u ovakvoj situaciji kada država visi o koncu, takve stvari se ne saopštavaju preko medija. Da su svi kao g.Kojen odavno bi rekli da smo sa KiM završili i ova predstava bi bila završena. Ovako su se ušemili protiv ovog naroda i sve nas zajedno vuku za nos. Na tu elitu koja nas zavlači i obmanjuje se misli, ni na koga više. Potpuno podržavam stav g.Koena o povlačenju.

posmatrac

pre 17 godina

Kojenovi razlozi za ostavku sa Kostunicom i DSS-om nemaju nekakve veze. Lepo covek kaze: 'da tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu, o kojima on ništa ne zna'. Tim Predsednika, a ne pregovaracki tim Srbije.

Kao sto smo svi mogli da vidimo glavni savetnik za spoljne poslove Predsednika je u poslednje vreme u zestkoj ofanzivi s ciljem zauzimanja mesta ministra spoljnih poslova u buducoj vladi, pa je ocigledno preuzeo na sebe i ulogu glavnog pregovaraca koji nema obavezu da ostale clanove tima obavestava o tome sta radi. A sto g Kojen nece ne i ne treba da tolerise.

ivana d

pre 17 godina

Tesko je Srbiji u ovom trenutku. Ali,bilo je tesko i Francuskoj kad je napustala Alzir, mada ne postoje 2 situacije u istoriji koje su potpuno identicne.
Samo mudri i pametni narodi, prevazidju naizgled bezizgledne situacije.
A svjesni ste valjda, da ne postoji nacin da se 2 miliona Albanaca integrisu u Srbiju i da postanu njeni gradjani,jer to ne zele ni oni ni Srbija.
Zelim vam sve najbolje
pozdrav

Maja K.

pre 17 godina

A da ga nije pljusnula u lice istina koju mu je izmedju redova saopstio Nikola Samardzic? Kad nakazne stavove brane bitange, lopovi, sljam i sicardzije, to ne boli, ali kada to radi covek od integriteta kao g. Kojen - to razara!

nsv

pre 17 godina

Ovo je odlican dokaz da se drzavni vrh po nacinu svog funkcionisanja nimalo ne razlikuje od onoga sto svakog dana gledamo oko sebe, a to je jednom recju: haos! Ne postuju se ni pravila ni procedure ni ljudi!

AS

pre 17 godina

Kamo srece da gospodin Kojen (a i Samardzic s njim) nikad ni nije bio u pregovarackom timu, jer je tamo uglavnom smetao i zanovetao. Bojim se da je njegova ostavka dosla suvise kasno.

Velicko

pre 17 godina

Hocemo nove izbore!Neka nam kazu nasi politicari za koje glasamo u kojem pravcu zele da nas vode.A posle da im narod sudi ako ne rade kako su nam i obecali u izbornoj kampanji!

Ljiljana

pre 17 godina

Gospodin Kojen se dostojanstveno povukao.Razlozi, pravi, koje mi nikada necemo saznati, samo pokazuju, da je nesto mnogo trulo u drzavi Danskoj, tj. Srbiji.I krajnje je vreme da se cela ova farsa sa nasim pregovaracima zavrsi.A nasa cuvena sintagma vise od autonomije, a manje od nezavisnosti, sta zapravo znaci.I volela bih da mi neko objasni nas plan kako da integrisemo 2 miliona Albanaca u drzavljane Srbije.
Jer ovo vec suvise vredja svakog normalnog coveka, mozda smo blesavi, al budale nismo.

Japs

pre 17 godina

Gospodin Kojen je vrlo osetljiv. Meni se cini da ce ipak pre biti da je odlucio da predje u onaj politicki tabor koji mu je blizi srcu... Kad bi ga barem i drugi predednikovi savetnici sledili. Kome nije jasno zasto je Tadic do sada napravio toliko politickih ustupaka premijeru, neka poblize prouci ko savetuje naseg izabranog predsednika.

Duša

pre 17 godina

Više puta je od strane pregovaračkog tima saopštavano da javnost ne treba da zna svaki korak srpske strane u pregovorima - da se neki potezi moraju skrivati kako bi pregovaračka pozicija Beograda bila što jača. Sada, izgleda imamo situaciju u kojoj ni vodeći pregovarač (Leon Kojen) ne zna šta je taktika ( a možda i strategija) srpske strane.
Konačno, u pregovorima ne samo albanskoj strani, Ahtisariju i međunarodnoj zajednici da nije objašnjen predlog VIŠE OD AUTONOMIJE MANJE OD NEZAVISNOSTI, već nije ni građanima Srbije ukazano na osnovne "principe" tog predloga.

V. Stojkovic

pre 17 godina

Svaka cast gospodine Kojenu! Uradili ste nezamislivo danasnjoj politickoj eliti - podneli ste ostavku iz licnih, moralnih, profesionalnih, itd razloga a, posao ste dobro radili. Svima nama a, posebno "analiticarima" ostaje da odgovorimo na pitanja: da li je bas "slucajno" sto Srbija u ovim teskim i sudbonosnim vremenima:
- nema vladu
- nema skupstinu
- nema diplomatska predstavnistva u 9 od 15 zemalja clanica Saveta bezbednosti
- nema profesionalnu, dobro opremljenu, organizovanu vojsku
- nema saveznike na zapadu
- nema efikasan Ustavni sud
itd itd.
Da li se bas svi pridrzavaju ustava i odluka Skupstine i rade za dobrobit zemlje?

kiki

pre 17 godina

Jos jedan dokaz,kako DS i njen predsednik vode politiku,i potpuno razumem ovaj potez gosp.Kojena.On je ocigledno predjen i pusten niz vodu,a da nije zasluzio da mu to bude saopsteno,nego slucajno se to sazna.Niko ne zna sta Tadic i njegovi savetnici rade i pregovaraju iza ledja srpskog naroda,cak iza ledja svojih savetnika,koji je radio svoj posao odlicno.

Jeka

pre 17 godina

Odlično! Sada može javno da pristupi timu »neobaveštenih«. Što se tiče pregovaračkog tima, bolje je da se rasformira zato što je potpuno bezuspešan i sastavljen od ljudi nedoraslih takvom zadatku. Inače, to bi trebalo i sami da priznaju, ako imaju imalo morala, zato što i sam zadatak, u skladu sa postavljenim cijevima, kao i vreme pokušaja njegovog izvršenja, predstavlja »nemoguću misiju«. Trebalo je napraviti određene (sigurno sasvim drugačije) korake mnogo ranije, kao što je predlagao Zoran Đinđić – ali, na veliku, veliku žalost našeg naroda, njega više nema.

goran

pre 17 godina

Zaista smatram da gospodinu Kojenu treba odati zahvalnost za sve sto je do sada radio. On predstavlja jednu od retkih licnosti na nasoj politickoj sceni sa integritetom i izuzetnom kulturom ophodjenja. Smatram da je zaista skandalozno da on kao savetnik i clan pregovarackog tima predsednika Tadica ne bude upoznat sa akcijama koje predsednik preuzima. Smatram da pripisivanje bilo kakvog nacionalizma gospodinu Koenu predstavlja besmislicu koja je danas u Srbiji u modi. Naime svako ko ne misli kao Natasa Kandic se proglasava za nacionalistu. Ovaj covek od samog pojavljivanja na politickoj sceni Srbije predstavlja jednog od najrealnijih politicara. Nazalost plasim se da ce njegovo napustanje ove pozicije kostati Srbiju

Aca_USA

pre 17 godina

Gospodin Kojen je obavesten iz sigurnih izvora koje je resenje doneto o Kosovu (od strane velikih sila) pa vise nema ni smisla da ostaje u timu.
Ljudi Kosovo je davno izgubljeno (Carnojevic, Tito, Milosevic) a ovaj poslednji je objektivno i najmanji krivac. Srbi su se preselili na sever (Vojvodina) a Albanci su naselili Kosovo. Daj da se jednom i to razresi pa da pocnemo nesto da radimo. Srbima ce biti bolje bez bremena Kosova a Albanci ce tek dobiti problem sa Kosovarima. Da smo razumna nacija (a nismo) mogli smo da dobro unovcimo nezavisnost Kosova. Ovako cemo proci kao Rusi sa Istocnom Nemackom.
Ljudima is RS porucujem pamet u glavu (recept je ocito uspesan), vreme ce uciniti svoje.

Sava

pre 17 godina

Pa covek je bio jedan od najboljih,ako ne i najbolji igrac u nasem timu,ali....
Stvar je jasna.Bilo je i ranije izjava slicnim ovoj Austriskog ambasadora,cak je neke i sam Kojen dementovao isto kao i ovu,ali se ispostavilo da je ova oslednja bila istinita.Pa sto bi covek bio politicki savetnik ako predsednik radi ispod zita i to ne samo njemu nego celoj naciji!

Lazar NS

pre 17 godina

Ovo je samo pokazatelj da su clanovi pregovarackog tima kulise koje imaju za cilj da zamazu oci javnosti tj. da se stvori slika kako se jos uvek vode neki pregovori oko statusa. Realnost je da Kosovo dobija nezavisnost i da se pravi pregovori vode iza zatvorenih vrata kako bi ta nezavisnost bila najprihvatljivija za Srbiju. Dobro je da je tako! Problemu se mora pristupiti realno, pa makar i izvan ociju javnosti!

exof

pre 17 godina

Штета за једног способног и часног човека.Али изгледа да је са психологом тешко(скоро немогуће) радити.

boo

pre 17 godina

Sujeta, verovatno nespretnoscu izazvana. Ostavka izgleda nije motivisana razmimoilazenjima u vezi sa sustinskim pitanjima i politickim stavovima koje pregovaracki tim zastupa, vec zbog neuvazavanja licnog integriteta g. Kojena. Svako trpi onoliko koliko moze; jednako tako svako postupa sa svojim saradnicima onako kako misli da bi bilo najbolje. Ovaj 'slucaj' govori o licnostima aktera vise nego o politici koju vode. Posebno pitanje jeste kakva je politika koju licnosti sa takvim karakternim osobinama (burne reakcije izazvane sujetom odnosno neuvazavanje saradnika) mogu da zastupaju. Na zalost, kod na se odnosi izmedju politickih licnosti jos uvek se ne mogu posmatrati van sfere licnih odnosa, koji ponekad sezu jos u doba disidentskog perioda bavljenja politikom. Izgleda da je demokratija u Srbiji jos u adolescentskom uzrastu.

Pera

pre 17 godina

Pa je l to odgovornost. Sad kad je sve pred SB UN on kaze: Ja sam se naljutio. Odgovornost za ono sto ste nam ispregovarali gospodine Kojen, Samaradzic...

Srdjan

pre 17 godina

Postujem stav gospodina Kojena. Mislim da je njegov stav potpuno van politike. On naprosto ne prihvata da bude teo necega i da snosi posledice za politiku i pregovore u cijem skrajanju i odvijanju nije ucestvovao. Takodje, kritikuje, i DS i DSS sto ne mogu da se dogovore oko vlade, posteno.

Branko

pre 17 godina

Kad god sam gledao gospodina Kojena uvek je odavao utisak izuzetno inteligentnog, smirenog i dostojanstvenog coveka. Takav je i ovaj njegov (nesumnjivo iznudjen) potez. Tadicu ovo nije trebalo. Naravno da nije pametno iskljuciti ovako strucnog coveka iz vaznih pregovora o buducnosti Srbije. Vuk Jeremic ima neke kvalitete ali je jos mlad i nedovoljno iskusan za diplomatiju i ne razumem zasto ga Tadic tako forsira. A razgovori sa nasim zapadnim, "evroatlantskim prijateljima" koji nam bez pardona komadaju drzavu i koji nas ubedjuju da je to ok su posebna tema... I dokle ce Tadic da nas ubedjuje da je najveci interes Srbije u evroatlanskim integracijama? Dobro je sto premijer Kostunica ima sire i za drzavu korisnije stavove i sto nece da prihvati ovu ostavku. Ponovo se moze videti da on ima drzavnicku mudrost i viziju i da radi najbolje u interesu drzave Srbije. Kosovo i Metohiju je mozda tesko sacuvati u sastavu Srbije ali treba se boriti!

rade

pre 17 godina

treba ozbiljno da se zapitamo sta ce se sledece dogoditi, kada jedan ovako castan covek ode iz politike. licno, meni, je to ocigledan znak da nesto ne valja :"nesto je trulo u drzavi danskoj"... kako oceniti stituaciju ako je profesor kojen digao ruke od posla, zaprao oprao ruke. rekcija dosaptavanja iza ledja je na mestu, a gde je mesto bitangama koji mrse konce???????

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Politicki predstavnici Albanaca sa KiM se na nedavno zavrsenoj konferenciji u Njujorku obavezuju i obecavaju jedinstvenu strategiju u svom daljem politickom delovanju. Gospodin Kojen najavljuje ostavku na mesto Koordinatora u pregovarackom timu Srbije koju nema ko da prihvati i koga nema ko da zameni. Jedinstveni Albanci. Razjedinjeni Srbi. Novi-stari aspekt krize na KiM. Mislimo o tome. Konacno.

Ivan

pre 17 godina

Ma sve neka se raspadne, smo neka nam je Voja ziv i zdrav :) I neka razmisli jos malo da li mu je premijersko mesto dovoljan poklon ili bi jos nesto pride.!!!

alexandar_ns

pre 17 godina

Leon Kojen je verovatno častan čovek kome se zgadila politička scena u Srbiji. Ako Tadićeva stranka uđe u koaliciju sa radikalima light(DSS)treba očekivati da i ostali časni ljudi iz redova DS-a urade isto. Onda će slušati onu Neletovu stvar:
A kad hladni vjetar dođe
u tvoje krajeve,
i kad ti srce staro
ispune ledenice,
pitaćeš se zašto
figure šahovske,
s' one druge strane niko ne miče....

Šta bi rekli Kant i Hjum?

pre 17 godina

Kada neko ko je inače glup i neobrazovan priča gluposti, to je normalna stvar, ali kada jednog oksfordskog đaka i nekada bistrog čoveka nacionalizam i slepa mržnja zalude toliko da misli da je nojevska politika srpske vlade i srpskog pregovaračkog tima prema Kodsovu nešto "postigla", onda je to zaista zabrinjavajuće. Ili je možda profesor Kojen (nisam u toku, ali nadam se da više ne predaje na katedri za opštu knjkiževnost, jer predavač nije samo stručnjak, već i ljudski uzor studentima, a ne vidim šta bi dobro od g. Kojena u tom smislu mogli da nauče) odavno shvatio kuda Koštunicna politika prema Kosovu vodi, pa je ovo samo zgodan način da opere ruke i makar delimično sa sebe skine odgovornost za neminovan fijasko takvog pregovaračkog koncepta ili, pre, takvog nedostatka pregovaračkog koncepta, u kom slučaju na spisak njegovih greha pored gluposti treba dodati i cinizam. Tadić očigledno barem pokušava da na mala vrata i metiljavo, kao i u svemu što radi, izpregovara nekakav "damage control" i dogovori realističan kompromis koji bi možda mogao da na Kosovu stvori homogenu i u razumnoj meri autonomnu srpsku enklavu (u slučaju vrlo verovatnih ozbiljnih problema sa albanskom većinom, to bi bilo od životne važnosti za tamošnje Srbe i moglo bi, ako se tenzije ne smire, da kasnije posluži kao polazna tačka za nekakvu podelu Kosova), ali Koštunica, Kojen i ostali legijalisti očigledno nisu zainteresovani za realnost - mnogo više od bezbednosti i budućnosti srpskog stanovništva na Kosovu njima je važno da pred prosečnim glasačem narodnjaka i radikala ispranog i ne baš funkcionalnog mozga sačuvaju imidž beskompromisnih boraca za "srpsku stvar", pa makar to, kao u doba Miloševića (od koga se, uostalom, razlikuju samo nominalno) značilo nove nesrećnike na traktorskim prikolicama u Srbiji, u udobnim kožnim foteljama srpske vlade, SANU i ostalih sličnih zmijskih gnezda slaboumnog šovinizma i zadrtosti to se, naravno, neće ni osetiti.

Goran

pre 17 godina

A posle svi graknuli na Cobela kad je rek'o da zasluzujemo bolju politicke elitu..a evo to najbolje pokazuje i ovaj primer i slucaj g. Kojena.

Maja K.

pre 17 godina

A da ga nije pljusnula u lice istina koju mu je izmedju redova saopstio Nikola Samardzic? Kad nakazne stavove brane bitange, lopovi, sljam i sicardzije, to ne boli, ali kada to radi covek od integriteta kao g. Kojen - to razara!

Scepanmali

pre 17 godina

Po mom misljenju, to je veliki gubitak za sprski pregovaracki tim sto je Leon Kojen prinudjen bio da da ostavku. Sada mogu da se pitam, da li je on mozda tu nesto uvideo i shvatio da mora da napusti zbog nesloge "toneci" brod na okeanu ovih pregovora. Ili mozda nesto Tadic s sakom poslanika tajno muti nesto, da bi prodao Kosovo i Metohiju za neku iluziju iz Evropske Unije i Amerike? Vreme ce pokazati ko se stvarno borio za Kosovo i Metohiju i za ocuvanje teritoriajalnog integriteta drzave Srbije, kao tragovi po snegu ce se to sve videti.

Gradjanin

pre 17 godina

Borise Tadiću, Koštunice, Nikoliću, Iliću, Dinkiću, Jovanoviću, Dačiću, Draškoviću ...akademici... doktori... genereli
Bacite partijske knjižice i zaboravite na novac koji Vam politika donosi.
Priuštite Srbiji da u ovim trenucima dostojanstveno pokažete barem minimum ... da ste svi istog prezimena i porekla.

Misa

pre 17 godina

Svaka cast Gospodine.Kojenu!!!To se tako radi kad se iz savetodavnog tima u okruzenju Predsednika Tadica radi na II koloseka,a nisu svi o svemu dovoljno informisani.Ne smatram da se G.Kojen ogradjuje u vezi buduceg statusa KiM,vec se ne zeli nalaziti u timu koji su busni kao Svajcarski sir,pa zato nas EU dribla ko volove!!!

andrea

pre 17 godina

Ni do sada mi nije bilo jasno sta jedan covek poput prof . Kojena radi u jednom takvom timu. Dobar profesor , sa losim politickim ukusom.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

"Nothing is what it seems" (nista nije ono na sta lici da jeste), rece Al Pacino u ulozi korumpiranog agenta CIA. Naravno da je Kosovo davno izgubljeno (neke 1690-te ili tako nesto) i da to "pametni i knjiski ljudi" kao sto je g-din Koen to znaju. Ali, "pametni i knjiski ljudi" takodje moraju od neceg da zive. Tako se ovaj film zvani "Gubljenje vremena sa Kosovom" polako privodi kraju, i "angazovani intelektualac" dobija novu tezgu na projektu pod radnim naslovom: "Obracun sa nezdravim snagama". Dakle ovo je pocetak kampanje protiv predsednika Tadica i, ujedno, pocetak nove predizborne kampanje. Predsednik Tadic je poslednjih par dana pocinio najmanje dva smrtna greha: komentarisao je sramnu presudu ratnim zlocincima ("aha, mesa se u poslove sudstva!") i izrazio je javnu podrsku "osvedocenom anti-Srbinu i placeniku inostranih zavojevaca" Dejanu Anastasijevicu. Sto bi rekli Spartanci Persijancima: "Odlicno!" - maske ce konacno pasti. "Odlicno!" - ova nocna mora od braka iz racuna DS i DSS je konacno gotova. "Odlicno! - gospodin Tadic ce konacno nauciti da poljoprivredne kulture poznatije kao Ustav, Skupstina, Vlada, i diplomatija ne mogu da se sade sa fasistima jerbo se inace o glavu razbijaju.

Umetnica

pre 17 godina

"Gospodin" Kojen je jedan od najzaslužnijih za koštunizaciju politike Borisa Tadića. "Gospodin" Kojen je jedan od najvećih ideologa politike DSS-a, direktan sledbenik Miloševićeve političke ideje - njegovo uskakanje u savetnički čamac predsednika Tadića je bio jedan od najvećih političkih šokova poslednjih godina. Ova ostavka je jedan od najvećih blagodeti koje su snašle Srbiju u poslednje vreme.

Ozi

pre 17 godina

Naivno bi bilo poverovati da nije imao pojma s kim ima posla. Nije on kao Milan Panic "pao sa neba" medju nase, pa da ga lazu kako im padne na pamet.
Ovakav potez verovatno samo nagovestava sta mozemo da ocekujemo kao rezultat rada nasih predstavnika, kao i samog Kojena. Nista se on nije ovim oprao, njegova odgovornost ostaje. Ko je i koliko njih je pa to bilo od njega mnogo vise ukljuceno u sva zbivanja, pa da se sada izvlaci?
Lice mi na nasu fudbalsku reprezentaciju, nikad nemaju morala (ni kvaliteta) da idu do kraja.

Горан

pre 17 godina

Ово никако није добра вест нити за господина Тадића нити за Србију.

Време је да господин Тадић поведе Србију напред или да се склони са политичке сцене и то место уступи неком способнијем политичару.

Шта ДС хоће са двадесетак процената гласова бирача?

Duša

pre 17 godina

Više puta je od strane pregovaračkog tima saopštavano da javnost ne treba da zna svaki korak srpske strane u pregovorima - da se neki potezi moraju skrivati kako bi pregovaračka pozicija Beograda bila što jača. Sada, izgleda imamo situaciju u kojoj ni vodeći pregovarač (Leon Kojen) ne zna šta je taktika ( a možda i strategija) srpske strane.
Konačno, u pregovorima ne samo albanskoj strani, Ahtisariju i međunarodnoj zajednici da nije objašnjen predlog VIŠE OD AUTONOMIJE MANJE OD NEZAVISNOSTI, već nije ni građanima Srbije ukazano na osnovne "principe" tog predloga.

Velicko

pre 17 godina

Hocemo nove izbore!Neka nam kazu nasi politicari za koje glasamo u kojem pravcu zele da nas vode.A posle da im narod sudi ako ne rade kako su nam i obecali u izbornoj kampanji!

kiko

pre 17 godina

Ko iole poznaje zapad i zapadni sistem sasvim jasno vidi da ne postoji, ali ni teoretska, sansa za pocetak novih pregovora o Kosovu. Da nece mozda da kazu da su se salili godinu i po dana koliko su pregovori trajali i da to ne vazi, pa toga ima samo u zgubidan Srbiji, nigde vise. Prica je zavrsena, a svako ko se trudi da to predstavi drugacije samo obmanjuje javnost u Srbiji. Mislim da je g.Kojen svestan trenutka, a potpuno obezglavljeni potezi naseg predsednika su mu dali odlican alibi za napustanje funkcije. Mozda i jedini covek koga cu se secati u pozitivnom svetlu u celoj ovoj kosovskoj farsi.

AS

pre 17 godina

Kamo srece da gospodin Kojen (a i Samardzic s njim) nikad ni nije bio u pregovarackom timu, jer je tamo uglavnom smetao i zanovetao. Bojim se da je njegova ostavka dosla suvise kasno.

ivana d

pre 17 godina

Tesko je Srbiji u ovom trenutku. Ali,bilo je tesko i Francuskoj kad je napustala Alzir, mada ne postoje 2 situacije u istoriji koje su potpuno identicne.
Samo mudri i pametni narodi, prevazidju naizgled bezizgledne situacije.
A svjesni ste valjda, da ne postoji nacin da se 2 miliona Albanaca integrisu u Srbiju i da postanu njeni gradjani,jer to ne zele ni oni ni Srbija.
Zelim vam sve najbolje
pozdrav

kiki

pre 17 godina

Jos jedan dokaz,kako DS i njen predsednik vode politiku,i potpuno razumem ovaj potez gosp.Kojena.On je ocigledno predjen i pusten niz vodu,a da nije zasluzio da mu to bude saopsteno,nego slucajno se to sazna.Niko ne zna sta Tadic i njegovi savetnici rade i pregovaraju iza ledja srpskog naroda,cak iza ledja svojih savetnika,koji je radio svoj posao odlicno.

Miki

pre 17 godina

Sasvim realan potez! Zasto bi neko prihvatao odgovornost za neke stvari na koje objektivno ne moze da utiče? Kada vec donose odluke umesto njega onda neka i snose odgovornost za iste.

Maja_V

pre 17 godina

AKo Leon Kojen, kao clan pregovarackog tima nema pojma o cemu se pregovara, kako tek da saznamo mi koji sve politicare placami iz svog dzepa? Da li "tehnicari" misle da mogu da vladaju u nase ime a da nikom ne polazu racune? Mislim, da mi kao njihove gazde moramo da kazemo DOSTA !

savetnici

pre 17 godina

Ovo samo govori o savetnicima i okruzenju predsednika Tadica.Nemamo ambasadore u najvaznijim zemljama ,nemamo sudije Ustavnog suda,nemamo kandidata za premijera,nemamo Skupstinu.....i sve ove funkcije zavise od predsednika Srbije.Nemojmo ovde na ovom sajtu praviti od njega ikonu.Ajmo realno da pricamo o nama.Naravno,zaboravio sam da napomenem da u vrhu Demokratske stranke nema vise nikoga iz Djindjicevog okruzenja tj. vremena. A gosp.Kojenu cestitke za moralan potez.

Revizor

pre 17 godina

Uopšte ne mislim da se g.Koen ogradio od posledica niti da je on član te elite na koju g.Cobel misli. Jednostavno, u ovakvoj situaciji kada država visi o koncu, takve stvari se ne saopštavaju preko medija. Da su svi kao g.Kojen odavno bi rekli da smo sa KiM završili i ova predstava bi bila završena. Ovako su se ušemili protiv ovog naroda i sve nas zajedno vuku za nos. Na tu elitu koja nas zavlači i obmanjuje se misli, ni na koga više. Potpuno podržavam stav g.Koena o povlačenju.

Aca_USA

pre 17 godina

Gospodin Kojen je obavesten iz sigurnih izvora koje je resenje doneto o Kosovu (od strane velikih sila) pa vise nema ni smisla da ostaje u timu.
Ljudi Kosovo je davno izgubljeno (Carnojevic, Tito, Milosevic) a ovaj poslednji je objektivno i najmanji krivac. Srbi su se preselili na sever (Vojvodina) a Albanci su naselili Kosovo. Daj da se jednom i to razresi pa da pocnemo nesto da radimo. Srbima ce biti bolje bez bremena Kosova a Albanci ce tek dobiti problem sa Kosovarima. Da smo razumna nacija (a nismo) mogli smo da dobro unovcimo nezavisnost Kosova. Ovako cemo proci kao Rusi sa Istocnom Nemackom.
Ljudima is RS porucujem pamet u glavu (recept je ocito uspesan), vreme ce uciniti svoje.

Ljiljana

pre 17 godina

Gospodin Kojen se dostojanstveno povukao.Razlozi, pravi, koje mi nikada necemo saznati, samo pokazuju, da je nesto mnogo trulo u drzavi Danskoj, tj. Srbiji.I krajnje je vreme da se cela ova farsa sa nasim pregovaracima zavrsi.A nasa cuvena sintagma vise od autonomije, a manje od nezavisnosti, sta zapravo znaci.I volela bih da mi neko objasni nas plan kako da integrisemo 2 miliona Albanaca u drzavljane Srbije.
Jer ovo vec suvise vredja svakog normalnog coveka, mozda smo blesavi, al budale nismo.

rade

pre 17 godina

treba ozbiljno da se zapitamo sta ce se sledece dogoditi, kada jedan ovako castan covek ode iz politike. licno, meni, je to ocigledan znak da nesto ne valja :"nesto je trulo u drzavi danskoj"... kako oceniti stituaciju ako je profesor kojen digao ruke od posla, zaprao oprao ruke. rekcija dosaptavanja iza ledja je na mestu, a gde je mesto bitangama koji mrse konce???????

007

pre 17 godina

Veoma postujem stav g-dina Koena i njegoovu odluku da se povuce iz ovog tima i nemam utisak da je u pitanju bezanje od odgovornosti. Ne slazem se sa onima koji spekulisu oko njegovih "pravih" razloga za ostavku jednostavno posto mislim da je razlog koji je g-din Koen naveo sasvim dovoljan i razuman.
Kao sto je sasvim razumljiva njegova konstantacija da nije u redu da savetnici Predsednika Tadica i clanovi tima za Kosovo saznaju iz novina da postoje i neki drugi "timovi" koji tajno pregovaraju. Da nije tako, ako nista drugo, bar bi se izbegle ovakve glupe i smesne situacije da Austrijski Predsednik izjavljuje jedno a da ga u Srbiji demantuju i tvrde nesto sasvim drugo posto o tome nisu imali pojma. Mogu da zamislim kakav je haos na srpskoj pregovarackoj strani i medju nosiocima najvisih ovlascenja kad svi oni (i Tadic i Kostunica i Draskovic i ko zna ko jos)imaju po nekoliko javnih i tajnih "timova specijalnih savetnika" koji jedni za druge ne znaju ni da postoje a kamo li sta rade i dokle su stigli. Izgleda da su u Srbiji i po pitanju diplomatije totalno pobrkali loncice.

Pera

pre 17 godina

Pa je l to odgovornost. Sad kad je sve pred SB UN on kaze: Ja sam se naljutio. Odgovornost za ono sto ste nam ispregovarali gospodine Kojen, Samaradzic...

Srdjan

pre 17 godina

Postujem stav gospodina Kojena. Mislim da je njegov stav potpuno van politike. On naprosto ne prihvata da bude teo necega i da snosi posledice za politiku i pregovore u cijem skrajanju i odvijanju nije ucestvovao. Takodje, kritikuje, i DS i DSS sto ne mogu da se dogovore oko vlade, posteno.

lalala

pre 17 godina

Potpuno razumem Koena, nema drugog izbora, stiti svoje dostojanstvo kao covek. Ali nesto drugo je ovde bitno : A koja je to razlika izmedju Kostunice i Tadica ? Pa nema je isti su, mali feudalci u jos manjoj drzavi, sa osamucenim kmetovima. Koje drze hiptonisane i zbunjene. Pa ova drzava ne zasluzuje da bude drzavom !
Predlog :
Da se mi lepo damo na usvajanje ( ako bi nas Europa htela usvojiti ).
Nama treba protektorat a ne KOSOVU!

Lazar NS

pre 17 godina

Ovo je samo pokazatelj da su clanovi pregovarackog tima kulise koje imaju za cilj da zamazu oci javnosti tj. da se stvori slika kako se jos uvek vode neki pregovori oko statusa. Realnost je da Kosovo dobija nezavisnost i da se pravi pregovori vode iza zatvorenih vrata kako bi ta nezavisnost bila najprihvatljivija za Srbiju. Dobro je da je tako! Problemu se mora pristupiti realno, pa makar i izvan ociju javnosti!

Petar Pan

pre 17 godina

Narvno da je tako postupio, nijedan normalan covek ne bi prihvatio ovakvu uvredu i atak na svoju profesiju. Osnovna pitanja su ipak sta se desava u zemlji Srbiji? Zasto niko nije obavestio pregovaracki tim o ostalim naporima koji se ulazu na temu Kosova? Ko sve i u cije ime pregovara o Kosovu? Koji su pravi razlozi zasto se nije oformila vlada?

Jeka

pre 17 godina

Odlično! Sada može javno da pristupi timu »neobaveštenih«. Što se tiče pregovaračkog tima, bolje je da se rasformira zato što je potpuno bezuspešan i sastavljen od ljudi nedoraslih takvom zadatku. Inače, to bi trebalo i sami da priznaju, ako imaju imalo morala, zato što i sam zadatak, u skladu sa postavljenim cijevima, kao i vreme pokušaja njegovog izvršenja, predstavlja »nemoguću misiju«. Trebalo je napraviti određene (sigurno sasvim drugačije) korake mnogo ranije, kao što je predlagao Zoran Đinđić – ali, na veliku, veliku žalost našeg naroda, njega više nema.

goran

pre 17 godina

Zaista smatram da gospodinu Kojenu treba odati zahvalnost za sve sto je do sada radio. On predstavlja jednu od retkih licnosti na nasoj politickoj sceni sa integritetom i izuzetnom kulturom ophodjenja. Smatram da je zaista skandalozno da on kao savetnik i clan pregovarackog tima predsednika Tadica ne bude upoznat sa akcijama koje predsednik preuzima. Smatram da pripisivanje bilo kakvog nacionalizma gospodinu Koenu predstavlja besmislicu koja je danas u Srbiji u modi. Naime svako ko ne misli kao Natasa Kandic se proglasava za nacionalistu. Ovaj covek od samog pojavljivanja na politickoj sceni Srbije predstavlja jednog od najrealnijih politicara. Nazalost plasim se da ce njegovo napustanje ove pozicije kostati Srbiju

Sava

pre 17 godina

Pa covek je bio jedan od najboljih,ako ne i najbolji igrac u nasem timu,ali....
Stvar je jasna.Bilo je i ranije izjava slicnim ovoj Austriskog ambasadora,cak je neke i sam Kojen dementovao isto kao i ovu,ali se ispostavilo da je ova oslednja bila istinita.Pa sto bi covek bio politicki savetnik ako predsednik radi ispod zita i to ne samo njemu nego celoj naciji!

exof

pre 17 godina

Штета за једног способног и часног човека.Али изгледа да је са психологом тешко(скоро немогуће) радити.

nsv

pre 17 godina

Ovo je odlican dokaz da se drzavni vrh po nacinu svog funkcionisanja nimalo ne razlikuje od onoga sto svakog dana gledamo oko sebe, a to je jednom recju: haos! Ne postuju se ni pravila ni procedure ni ljudi!

boo

pre 17 godina

Sujeta, verovatno nespretnoscu izazvana. Ostavka izgleda nije motivisana razmimoilazenjima u vezi sa sustinskim pitanjima i politickim stavovima koje pregovaracki tim zastupa, vec zbog neuvazavanja licnog integriteta g. Kojena. Svako trpi onoliko koliko moze; jednako tako svako postupa sa svojim saradnicima onako kako misli da bi bilo najbolje. Ovaj 'slucaj' govori o licnostima aktera vise nego o politici koju vode. Posebno pitanje jeste kakva je politika koju licnosti sa takvim karakternim osobinama (burne reakcije izazvane sujetom odnosno neuvazavanje saradnika) mogu da zastupaju. Na zalost, kod na se odnosi izmedju politickih licnosti jos uvek se ne mogu posmatrati van sfere licnih odnosa, koji ponekad sezu jos u doba disidentskog perioda bavljenja politikom. Izgleda da je demokratija u Srbiji jos u adolescentskom uzrastu.

posmatrac

pre 17 godina

Kojenovi razlozi za ostavku sa Kostunicom i DSS-om nemaju nekakve veze. Lepo covek kaze: 'da tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu, o kojima on ništa ne zna'. Tim Predsednika, a ne pregovaracki tim Srbije.

Kao sto smo svi mogli da vidimo glavni savetnik za spoljne poslove Predsednika je u poslednje vreme u zestkoj ofanzivi s ciljem zauzimanja mesta ministra spoljnih poslova u buducoj vladi, pa je ocigledno preuzeo na sebe i ulogu glavnog pregovaraca koji nema obavezu da ostale clanove tima obavestava o tome sta radi. A sto g Kojen nece ne i ne treba da tolerise.

Japs

pre 17 godina

Gospodin Kojen je vrlo osetljiv. Meni se cini da ce ipak pre biti da je odlucio da predje u onaj politicki tabor koji mu je blizi srcu... Kad bi ga barem i drugi predednikovi savetnici sledili. Kome nije jasno zasto je Tadic do sada napravio toliko politickih ustupaka premijeru, neka poblize prouci ko savetuje naseg izabranog predsednika.

V. Stojkovic

pre 17 godina

Svaka cast gospodine Kojenu! Uradili ste nezamislivo danasnjoj politickoj eliti - podneli ste ostavku iz licnih, moralnih, profesionalnih, itd razloga a, posao ste dobro radili. Svima nama a, posebno "analiticarima" ostaje da odgovorimo na pitanja: da li je bas "slucajno" sto Srbija u ovim teskim i sudbonosnim vremenima:
- nema vladu
- nema skupstinu
- nema diplomatska predstavnistva u 9 od 15 zemalja clanica Saveta bezbednosti
- nema profesionalnu, dobro opremljenu, organizovanu vojsku
- nema saveznike na zapadu
- nema efikasan Ustavni sud
itd itd.
Da li se bas svi pridrzavaju ustava i odluka Skupstine i rade za dobrobit zemlje?

Ivan M

pre 17 godina

Samo nekoliko napomena:
1. Kojen, Samardzic, Kostunica, Tadic itd nisu odgovorni za "gubitak" Kosova. Sta god mi mislili o njihovoj (nepostojecoj) strategiji u "pregovorima", za sadasnje stanje stvari je odgovoran onaj koji je 1999. proglasio pobedu nad NATO-om, tj Zloba Milosevic.
2. Ne daju se ostavke tek nakon intervjua koji sadrzi neproverenu informaciju. Kojen je verovatno znao da se nesto desava u pozadini i ovaj intervju iskoristio da bi dao ostavku.
3. Rasulo srpske "pregovaracke politike" je potpuno. Tu se ne zna ko pije ni ko placa, vode se pregovori na sve strane, svi se busaju u prsa i zaklinju se u Kosovo a sa druge strane samo bi da spasu sopstvenu guzicu. Cobel je bio 1000% u pravu - ovo je jos samo jedan dokaz.
4. Gizenbauer ocigledno pregovara sa "nasim prijateljem" Tadicem - dakle tu je Kostunjavi ocigledno iskljucena iz tokova. Ako je to znak da je Zapad najzad prepoznao da je Kostunjavi samo produzena ruka Zlobine politike, tim bolje.
5. Da li se iko zapitao o cemu su zapravo Gizenbauer i Tadic pregovarali? Kako to Srbiji moze da se "spase obraz"? Ubrzani ulazak u EU? Finansijska pomoc? Pojacana zastita srpske manjine i suverenitet nad manastirima? Mozda cemo videti o cemu je rec...

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Politicki predstavnici Albanaca sa KiM se na nedavno zavrsenoj konferenciji u Njujorku obavezuju i obecavaju jedinstvenu strategiju u svom daljem politickom delovanju. Gospodin Kojen najavljuje ostavku na mesto Koordinatora u pregovarackom timu Srbije koju nema ko da prihvati i koga nema ko da zameni. Jedinstveni Albanci. Razjedinjeni Srbi. Novi-stari aspekt krize na KiM. Mislimo o tome. Konacno.

Branko

pre 17 godina

Kad god sam gledao gospodina Kojena uvek je odavao utisak izuzetno inteligentnog, smirenog i dostojanstvenog coveka. Takav je i ovaj njegov (nesumnjivo iznudjen) potez. Tadicu ovo nije trebalo. Naravno da nije pametno iskljuciti ovako strucnog coveka iz vaznih pregovora o buducnosti Srbije. Vuk Jeremic ima neke kvalitete ali je jos mlad i nedovoljno iskusan za diplomatiju i ne razumem zasto ga Tadic tako forsira. A razgovori sa nasim zapadnim, "evroatlantskim prijateljima" koji nam bez pardona komadaju drzavu i koji nas ubedjuju da je to ok su posebna tema... I dokle ce Tadic da nas ubedjuje da je najveci interes Srbije u evroatlanskim integracijama? Dobro je sto premijer Kostunica ima sire i za drzavu korisnije stavove i sto nece da prihvati ovu ostavku. Ponovo se moze videti da on ima drzavnicku mudrost i viziju i da radi najbolje u interesu drzave Srbije. Kosovo i Metohiju je mozda tesko sacuvati u sastavu Srbije ali treba se boriti!