Mjanmar: Glavni grad u džungli

Jedna od najzatvorenijih država na svetu prvi put dopustila stranim novinarima da dođu u novi glavni grad izgrađen usred džungle.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2007.

17:14

Default images

Nai Pai To, u prevodu - kraljevski grad, novi je glavni grad Mjanmara, izgrađen na mestu gde je iskrčena džungla. Povodom dana armije, tamo je održana i vojna parada kojoj je prisustvovao i šef vladajuće vojne hunte koji se retko pojavljuje u javnosti.

Vojnike spremne da brane zemlju od svih mogućih agresora, svojim govorom je udostojio i ohrabrio neprikosnoveni vođa Mjanmara, 74-godišnji general Tan Šui.

"Svi destruktivni elementi žele da rasture našu zajednicu i našu narodnu solidarnost, i predstavljaju pretnju za našu zemlju i njen suverenitet", rekao je Tan Šui.

Mjanmar, bivša Burma, pod vojnom diktaturom je još od 1962, i njen režim je pod oštrim kritikama međunarodne javnosti zbog gušenja slobode govora i opozicije i kršenja ljudskih prava. Vlast odbija da prizna rezultate izbora na kojima pobeđuje opozicija predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Ang San Su Kui, koja je godinama u kućnom pritvoru.

Mnogi smatraju da stari general Šui odavno traži naslednika, ali ističu da sadašnji, totalitarni način upravljanja zemljom nema svetlu budućnost.

"Izbiće ozbiljan građanski sukob ukoliko nova vlast, ko god to bio, ne bude pregovarala sa opozicijom. Ko god da dođe na vlast, situacija će biti još gora", kaže Zin Lin, bivši politički zatvorenik.

Nai Pai Do jeste zabačen, ali od obale i dosadašnje prestonice Ranguna do njega vodi novi asfaltni put. Vojna hunta je naredila svim administrativnim radnicima da se s porodicama iz dosadašnjeg centra Ranguna presele u novi grad. Strani izveštači koji su ušli u Mjanmar kažu da običnim ljudima nova prestonica ništa ne znači, a da vojna diktatura, bez obzira na sve, i dalje deluje stabilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: