Vojska SAD napala jug Somalije

Vojska SAD bombardovala položaje islamističkih pobunjenika na jugu Somalije, za koje se veruje da su povezani s Al Kaidom.

Izvor: Beta, Rojters

Utorak, 09.01.2007.

09:10

Default images

Bila su najmanje dva napada, što je potvrdio i Pentagon, a poginulo između 22 i 27 ljudi. Pretpostavlja se da je napad izvršen iz aviona koji su došli iz baze SAD u Džibutiju. SAD navode da su somalijski islamisti krili aktiviste Al Kaide koji su bili umešani u napad 1998. na ambasade SAD u istočnoj Africi, kada je poginulo 250 ljudi.

Pre nekoliko nedelja, trupe susedne Etiopije ušle su u Somaliju da bi zajedno sa vladinim trupama sprečile napad islamskih ekstremista na glavni grad Mogadiš.

Televizija CBS je prenela da je borbeni avion izveo napad na osobe za koje se veruje da su članovi Al Kaide u Somaliji. "Meta napada su bili, između ostalih, lider Al Kaide u oblasti Roga Afrike i zvaničnik mreže koji je tražen zbog učešća u terorističkim napadima na Ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998.", navodi CBS.

Inače, ovo je prva otvorena akcija SAD u Somaliji od 1994. godine, kada je više američkih vojnika poginulo u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

Ban zabrinut zbog napada SAD u Somaliji

Novi generalni sekretar UN Ban Ki-mun zabrinut je da bi napadi SAD u Somaliji mogli dovesti do širenja sukoba u toj zemlji i ugroziti civile, saopšteno je danas iz UN.

"Ne ulazeći u motive te vojne akcije, generalni sekretar je zabrinut zbog nove dimenzije takvog tipa akcije, koja bi mogla da dovede do sukoba i eskalacije neprijateljstava", rekla je glavna portparolka UN Mišel Montas.

Ona je dodala da je Ban, koji je na mestu generalnog sekretara UN od 1. januara ove godine, zabrinut i zbog mogućeg uticaja te akcije na civile na jugu Somalije, ako i da on žali zbog izgubljenih života civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: