Uhapšeno više carinika i privatnika

Policija jutros u više gradova Srbije uhapsila 17 osoba pod sumnjom da su oštetili budžet za više miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2006.

09:23

Default images

Oni su osumnjičeni da su u dužem vremenskom periodu delovali kao zločinačko udruženje koje je primalo i davalo mito, zloupotrebljavalo službeni položaj i bavilo se krijumčarenjem robe, uglavnom tekstilne i tehničke.

Policija je uhapsila koordinatore Uprave carina za suzbijanje krijumčarenja za područje Vojvodine i južno od Beograda, se sedištem u Kraljevu, Igora Miskina i Velibora Lukovića. Njih dvojicu policija je označila kao organizatore kriminalne grupe.

Uhapšeni su i radnik Obaveštajnog odeljenja Uprave carina Radomir Laban, kao i drugi radnici Carine, ali i vlasnici više ekskluzivnih prodavnica i preduzeća. Takođe je uhapšen i bugarski državljanin Ljuben Ivanov.

U policiji kažu da je grupa robu sa lažnim dokumentacijama prikazivala kao da je u tranzitu preko Srbije, a zapravo su je istovarivali u ilegalnim magacinima i krijumčarili raznim pravnim i fizičkim licima bez plaćanja dažbina.

"Korumpirani carinici"

Milorad Veljoviæ (Fonet)
Preko granice su ih sa fiktivnom dokumentacijom puštali takođe korumpirani carinici, kaže direktor policije Milorad Veljović: "Krijumčarenje robe vršilo se sa područja Turske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije i to na teritoriju Srbije i AP Kosovo i Metohija."

"Za sve ovo, Luković je u svojstvu koordinatora za suzbijanje krijumčarenja u republičkoj upravi carina i bliskim s ostalim članovima grupe, zahtevao i primao poklone u novcu i na druge načine. Ti su se iznosi kretali od tri do 12 hiljada evra po jednom kamionu", kaže on.

U MUP-u kažu da će istraga, koja je počela u martu ove godine, biti nastavljena, a direktor policije nije isključio mogućnost da ona obuhvati i sam vrh Republičke uprave carina.

"Sigurno da i oni imaju neke svoje rukovodioce. Nakon daljeg rada bićete obavešteni. Niko neće biti zaštićen ko je učestvovao. U cilju istrage ne bih da dajem izjave", kaže on.

Uprava carina podržala je akciju MUP-a Srbije i navela spremnost da i ubuduće pomogne u takvim akcijama. U saopštenju te uprave navodi se da je carini u interesu da se korumpirani pojedinci isključe iz službe.

"Istovremeno naglašavamo da ne prihvatamo priču o carini kao korumpiranom sistemu, jer se radi samo o pojedincima koji će snositi posledice za svoje kriminalno ponašanje", kaže se u saopštenju.

Ilić: Hapšenje mesecima pripremano u tajnosti

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vladimir Ilić izjavio je da je akcija hapšenja carinika osumnjičenih za korupciju pripremana nekoliko meseci u strogoj tajnosti.

"To je vrlo uspešna akcija, koju je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa carinskom i poreskom upravom", rekao je Ilić.

Ilić, koji je ranije bio direktor Poreske uprave, kazao je da su upravo sprečavanje korupcije i zloupotreba u carini i u poreskoj službi bili razlog što je prihvatio mesto državnog sekretara koji koordinira rad tih službi.

"Novi snažan udarac"

Govoreći o toj akciji policije, ministar Dragan Jočić je ocenio da je ona bila apsolutno efikasna i uspešna i ocenio da je zadat novi snažan udarac organizovanom kriminalu.

Akciju MUP-a podržala je i Uprava carina, koja u saopštenju navodi da je i u njihovom interesu da korumpirani pojedinci budu isključeni iz službe. "Istovremeno naglašavamo da ne prihvatamo priču o carini kao korumpiranom sistemu jer se radi samo o pojedincima koji će snositi posledice za svoje kriminalno ponašanje", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: