"Samo Skupština o masterima"

Rektor Univerziteta u Beogradu Dejan Popović kaže da Zakon o visokom obrazovanju može da tumači samo Skupština.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2006.

08:26

Default images

"Treba imati u vidu činjenicu da se Konferencija univerziteta obratila Vladi sa željom da se Vlada obrati Skupštini, da bi ona otklonila moguće nesaglasnosti koje postoje u Zakonu između stava 1 i 2 člana 127. Ovde se umesto Skupštine pojavljuje (Vladin) Sekretarijat za zakonodavstvo", kaže Popović. Sekretarijat je preporučio izjednačavanje zvanja, a to su ponovo zatražili i studenti.

Pravno tumačenje Zakona o visokom obrazovanju Sekretarijata prenelo je juče Ministarstvo prosvete, u kome se navodi da diploma VII-1 stepena stručne spreme mora biti izjednačena s masterom.

Vladin Sekretarijat za zakonodavstvo smatra da moraju biti zaštićena prava građana koji su stekli akademsko zvanje u skladu s ranijim propisima, što znači da treba da imaju ista prava na tržištu rada.

Studenti za izjednačavanje zvanja

Predstavnici studenata ocenili su da je neophodno da u tekstu Zakona o visokom obrazovanju jasno budu izjednačena prava diplomiranih po ranijim propisima sa pravima nosioca zvanja master.

Na konferenciji za novinare Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda najavljeno je da će se pokrenuti inicijativa za izmenu i dopunu člana 127, koji se odnosi na tu oblast, kao i da će se uputiti zahtev fakultetima i univerzitetima da izmene svoje statute.

"Vladino tumačenje trebalo je da se donese na samom početku javne rasprave o izjednačenju diploma i ovo zakašnjenje se mora kompenzovati hitnom izmenom podzakonskih akata" rekao je predstavnik Studentskog saveza Beograda Srećo Šekilić.

Ukoliko ranije diplomce ne izjednače sa masterima, praktično će ih izjednačiti sa "bačelorima", rekao je predstavnik Udruženja građana Biro Simon Simonović.

O izmenama Zakona o visokom obrazovanju može da odluči samo Skupština Srbije, pa su Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda zatražili od parlamenta da što pre raspravlja o tom zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: