"Prosveta" povlači Ulemekove knjige

Izdavačka kuća Prosveta povući će knjige Milorada Ulemeka Legije iz prodaje, rečeno je za B92 u Ministarstvu kulture.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2006.

15:51

Default images

Na osnovu toga što Prosveta prodaje knjige Milorada Ulemeka, moglo bi se zaključiti da država stoji iza toga, jer je država njen većinski vlasnik. Dan posle saznanja B92 da se u Prosvetinim knjižarama prodaju Ulemekove knjige, Ministarstvu kulture je u Prosveti rečeno da niko od nadležnih ne zna kako su te knjige dospele u knjižare. Ulemek j optužen za ubistvo premijera Srbije.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Ljiljana Šop kaže da oni ne utiču na postavljanje rukovodilaca u Prosveti i da jedino što mogu da urade jeste da smanjivanjem sredstava dovedu do pažljivije uređivačke politike Prosvete.

"Dobila sam informaciju da je bilo svega deset primeraka, da ne znaju kojim su putem dospele u knjižare i izlog, kao i da su ih danas povukli iz knjižara i da se nešto slično neće ponoviti. Tražićemo u svakom slučaju da saznamo kako su knjige dospele u Prosvetine knjižare jer ne vidimo da bilo kakva priča o finansijskim efektima može da bude važna u ovakvim slučajevima", kaže ona.

Iako su direktori Ministarstvu kulture rekli da ne znaju otkud Legijine knjige u njihovim knjižarama, podsećamo da komercijalni direktor Prosvete Dragan Miličić juče nije bio iznenađen, već je za B92 objasnio da u tome nema ničeg pogrešnog i da se oni rukovode isključivo ekonomskim interesima.

Ovo će verovatno morati da objasne u belešci koju ce u petak morati da dostave Ministarstvu koje ih finanasira.

Oštra osuda

U stranci ubijenog premijera Zorana Đinđića, za čije ubistvo je Ulemek optužen, najoštrije osuđuju prodaju knjiga. "Na indirektan način država apsolutno stoji iza Legije", ocenio je Đorđe Todorović, portparol DS-a.

"Pretpostavljam da Prosveta Ulemeku Legiji plaća nekakve autorske honorare. I sad imamo, znači, apsurdnu situaciju da država, jedno državno preduzeće, plaća  čoveka koji je optužen i osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, a koji je optužen u procesu za ubistvo premijera Srbije", kaže Todorović.

Danica Drašković, čiji je brat Veselin Bošković ubijen na Ibarskoj magistrali, kaže da je prodaja Ulemekovih knjiga u državnoj, Prosvetinoj knjižari pre svega pitanje morala ljudi koji su takvo nešto odlučili.

"Mislim, kakvo obrazloženje da je u pitanju finansijski interes, jer ne mislim da se te knjige prodaju. Najobičnija kontrola bi mogla ustanoviti da se radi o privatnom dilu ili možda pritisku na Prosvetu, pretnjama ili ko zna čime da preuzme te knjige i da plati iako se nisu prodale. Znači, ne verujem da narod kupuje te knjige, a verovatno ih je Prosveta platila pre nego što ih je prodala", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: