Kontrola biračkog materijala

S obzirom na to da se referendum o novom ustavu održava dva dana, nije jasno kako će glasačke kutije tokom noći biti čuvane.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.10.2006.

16:09

Default images

Kako nema ni odluka ni propisa, nije jasno kako će glasačke kutije u noći između 28. i 29. oktobra biti čuvane i kontrolisane. Marko Blagojević, iz CESID-a, kaže da nije dobro što Republička izborna komisija nije propisala precizna pravila o čuvanju biračkog materijala. Na to upozorava i lider SPO-a Vuk Drašković.

Centar za slobodne izbore i demokratiju, koji već godinama prati i kontroliše regularnost izbora, pratiće i izjašnjavanje građana na referendumu za novi ustav.

"Jasno je, naime, da će kutije čuvati članovi biračkog odbora, ali u samom tom uputstvu ne piše na koji način, gde. Pretpostavka je da će to biti na biračkom mestu koje će za birače preko noći biti zatvoreno, ali će glasački materijal na tom biračkom mestu da prenoći, i onda je logično da ga na biračkom mestu članovi biračkih odobra i čuvaju", kaže Blagojević.

"To je, u principu, prepušteno biračkim odborima da se dogovore, iako mislim da bi morala da postoje precizna pravila, da se unapred zna šta će se događati na tim biračkim mestima, šta će tačno biti sudbina tog glasačkog materijala tokom te noći između dva dana glasanja“, kaže Blagojević. Ministar spoljnih poslova i lider SPO-a Vuk Drašković upozorava da u obezbeđivanju glasačkih kutija ne sme biti nikakve sumnje.
"To ne sme da bude pitanje nečije vere. Referendum je najdemokratskiji oblik izražavanja narodne volje, pa onda i kontrola i prebrojavanje narodne volje moraju biti maksimalno demokratski i pošteni. Ni na jednim izborima ne sme se dogoditi da ne bude pošteno prebrojavanje glasova", kaže on.

On je, na pitanje novinara o njegovoj izjavi da će koze čuvati kupus u noći između dva referendumska dana, ponovio da ne treba ostaviti mesto za sumnju.

Tokom 90-ih godina prošlog veka bilo je poznato da je vlast manipulisala brojem listića i glasačkim kutijama. Marko Blagojević kaže da sada više razloga za brigu nema jer će posmatrači CESID-a biti spremni na svakom mestu.

"Ma gde bio taj glasački materijal i ma gde bili članovi biračkog odbora čiji će biti zadatak da taj glasački materijal čuvaju, CESID će imati pravo pristupa tome i pravo da posmatra šta se s materijalom događa. Gledaćemo dane glasanja, postupak glasanja, ali i noć, jer i ona čini deo biračkog postupka", kaže on.

Zasedao RIK o referendumu

Republička izborna komisija je danas zasedala, ali nije donosila odluke o čuvanju biračkog materijala.

RIK na sutrašnjoj sednici treba da utvrdi ukupan broj birača u Srbiji za referendum, a do 25. oktobra konačni birački spisak.

RIK je utvrdio posebna biračka mesta na Kosovu i Metohiji, 265 glasačkih mesta, a referendum će sprovoditi radna tela koja predlažu načelnici upravnih okruga, u saradnji sa opštinskim koordinatorima.

Glasački odbori na Kosovu biće formirani prema proporcionalnom odnosu koji stranke imaju u Skupštini Srbije. Republička izborna komisija odlučila da proširi sastave opštinskih referendumskih komisija i glasačkih odbora u opštinama u kojima većinu odbornika čine predstavnici partija nacionalnih manjina.

U tim opštinama će manjinska partija koja ima najveći broj odbornika imati pravo na po jednog člana i zamenika člana u opštinskim referendumskim komisijama i u glasačkim odborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: